InloggenBookmarks Woordenboek
UitloggenInstellingenForum-hulp!
Warboel
Mix van alle berichten uit alle rubrieken (forum oude stijl)
Onderwerp starten18943 onderwerpen
275560 berichten
Pagina 13836½ van 18371
Je leest nu op chronologische volgorde
Volg datum > Datum: zondag 20 juni 2010, 3:1020-6-10 03:10 Nr:207539
Volg auteur > Van: Karen Koomans Opwaarderen Re:207537
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Is hooi + stro genoeg? Structuur
Karen Koomans
Homepage
Nieuwe Pekela
Nederland

Jarig op 20-1

1696 berichten
sinds 7-2-2004
Wil schreef op zondag 20 juni 2010, 1:44:

> Karen Koomans schreef op zondag 20 juni 2010, 1:19:
>> Ik heb het al eerder geschreven maar schrijf het nog een keer :-P .
>> "Tevelen" gaan meestal hand in hand met "tekorten". Oftewel een teveel

> Moeten veulens brokjes? Moeten veulens op stal? Moeten veulens een
> dekentje?
> Moeten veulens in een zacht weiland lopen?
> Daar beginnen de problemen al....

Mee eens Wil, HB ontstaat veelal door een teveel aan "luxe". Maar dan kun je ook weer zeggen: door een te wéinig aan beweging ;-).

Hoeveelheid en samenstelling van het voer moeten in balans zijn met wat dat individuele paard verbruikt. Dat verbruik hangt samen met de mate van "arbeid", maar ook met mate van stress, de genen van het paard, wat het paard fysiek gewend is qua voeding, etc.

Niet dat ik het allemaal zelf altijd zo goed doe, was het maar zo... Het belangrijkste wat ik wil zeggen is dat HB in veel gevallen een complexe aandoening is, met heel veel factoren die een rol spelen. Als je het simplificeert naar een ziekte van tevelen, dan benadruk je maar een déél van de aspecten die een rol spelen. Idem als je naar de andere kant zou doorslaan, natuurlijk is er ook geen sprake van alleen maar tekorten!

Wat ik ertegen heb, tegen het simplificeren naar een gevolg van tevelen, is dat je dan gemakkelijk een deel van de oorzaken én oplossingen over het hoofd ziet. Want een deel van de oplossingen kan zijn (hoeft niet altijd): váker (of korter) bekappen, méér bewegen, aanvulling van Magnesium, ... maar ook: mínder suikers, mínder voer (in VEP) in totaal, ...

Dus het gaat om het terug in balans brengen, van voeding versus verbruik, van verhoudingen tussen mineralen, van hoe en hoe vaak bekappen versus de hoefgroei, etc. Dus het oplossen van tevelen enerzijds en van tekorten anderzijds. En zoals Isabel ook schrijft, elk HB paard is een geval apart, min of meer. Wat voor het ene paard een belangrijke oplossing is, kan voor het andere paard totaal niet werken of zelfs averechts uitpakken. Voorbeelden zijn "snel vermageren", "drastisch meer bewegen", Magnesium aanvullen, ... Het blijft zoeken en uitproberen wat wel en wat niet werkt, bij elk individueel paard opnieuw.

Voorbeeld dat ik nu zelf bij de hand heb: onze jongste ezel Juul is al jaren ziek. Soms wat beter, soms wat slechter, maar nooit oké. Hoefbevangenheid is één van de chronische klachten. Nu heb ik, ook aan de hand van het dossier van de dierenkliniek, Juul's ziektegeschiedenis samen met de DA nog eens onder de loep genomen. Terugkijkend met de kennis van nu is het zeer waarschijnlijk, ook volgens de DA, dat alle ellende ooit begonnen is met een typisch geval van atypische myopathie ;-(. Kennis van AM had ik toen nog niet, en mijn DA en de andere therapeuten en dierenartsen die bij Juul zijn geweest evenmin. Naast het dossier van de kliniek leveren ook oude berichten van mij op diverse forums nog heel bruikbare info op over data waarop een bepaalde behandeling gestart is en data waarop het weer helemaal mis was met Juul.

Het zou best eens kunnen, maar ik heb meer tijd nodig om dat uit te puzzelen en uit te proberen, dat het dáárom niet lukt om Juul met de "standaard" anti-HB maatregelen definitief uit het dal te trekken. Als AM de onderliggende oorzaak was en is, dan horen daar andere oplossingen bij dan bij een paard dat reageert op teveel aan snelle suikers.

Als ik haar behoorlijk beperk in eten, dan heeft ze binnen één tot enkele weken weer hele donkere roodbruine urine, bijvoorbeeld. Moeilijk is ook dat ze (meestal) veel te dik lijkt, maar dat soms blijkt dat het merendeel van die "balonnen" vocht is. Ze kan soms in twee dagen tijd veranderen van een opgeblazen dikzak in een ezel met een heel gezond model! Maar hét recept om haar in dat model te houden, dat heb ik nog niet gevonden. Het is pas recent dat ik dit soort verbanden zie, tussen bijv. weer op dieet en weer bloed in de urine. Arm dier ;-(. Hópelijk leiden de nieuwe ideeën / hypotheses tot een doorbraak naar eindelijk een pijnvrij leven voor haar.

Voor de duidelijkheid, als ik morgen een nieuw geval van een HB-paard zou hebben waarbij de oorzaak mógelijk een teveel aan suikers is (dat gaat dan meestal samen met een tekort aan beweging), dan zou ik opnieuw starten met een hooidieet en indien mogelijk meer beweging. Maar ik zou wél een open vizier houden voor wat betreft andere mogelijke oorzaken van HB, dát belang is me nu duidelijker dan ooit!

Karen
Volg datum > Datum: zondag 20 juni 2010, 3:1620-6-10 03:16 Nr:207540
Volg auteur > Van: Tony Opwaarderen Re:207375
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Is hooi + stro genoeg? Structuur

Tony
Sefferweich
Duitsland


221 berichten
sinds 15-6-2010
Frans Veldman schreef op zaterdag 19 juni 2010, 9:20:

> Lees jij nog maar eens goed wat ik heb geschreven. Die index van Wil gaat
> niet over de energie die paarden met een goed functionerende darmflora uit
> de cellulose kunnen halen.
>

> Lach maar, maar het is WEL zo. Paarden kunnen, evenals veel andere dieren,
> prima van hout leven. Waarom dacht je anders dat paarden een houten
> omheining opvreten? Het is gewoon voedsel voor hun.

??? Voedsel? De verf van de staldeuren ook zeker!
Je bent echt niet goed snik hoor...

Ik denk dat je plank de volkomen misslaat, de kok hebt horen fluiten omdat ie niet weet waar de lepel hangt... Maar je kunt dit serieus niet menen. Wat denk je? Dat een paard een houtworm is? Sorry, maar ik hoop maar niet dat je paarden of ander vee houdt, anders sla je wel een flater bij de Inspectie als hun dit verhaal ook gaat vertellen.

>> Het boeren vak is niet voor iedereen weggelegd, merk ik wel.
>
> Inderdaad. Sommigen zijn zelfs MET opleiding niet in staat om te begrijpen
> wat er staat.

Gelukkig maar, want dit soort onzin wil ik niet eens begrijpen.

>> Je geeft zelf ook al aan dat het een prima afval product is, dat zegt al
>> genoeg over de voedingswaarde nietwaar?
>
> ????? Wat is dit nou weer voor onzin-argument? Bietenpulp is ook een
> afvalproduct. Heeft zeker ook geen voedingswaarde? En kattenbrokjes zijn
> ook gemaakt van afvalproducten, en daarom ook niet voedzaam?
> Inderdaad, het boerenvak is niet voor iedereen weggelegd. $1

Afval ? We hadden over afvallen, het omlaag brengen van het gewicht...

Maar goed, geef jij je paarden maar hout, ik ga me ergens anders druk om maken, als je het niet erg vindt.
Je leest nu op chronologische volgorde
Warboel
Mix van alle berichten uit alle rubrieken (forum oude stijl)
Onderwerp starten18943 onderwerpen
275560 berichten
Pagina 13836½ van 18371
 InloggenBookmarks Woordenboek
UitloggenInstellingenForum-hulp!

Deelnemers online: 0 verborgen deelnemers.
contact