Het is wel erg balen, dat je zo lang op antwoord moet wachten. Heb ondertussen al meerdere keren contact gezocht, en gevraagd of mijn mailadres wel goed is doorgekomen, etc

. (wacht nog steeds op documentatie groeischijven).
Laarakkers is de laatste waar ik mee in contact ben geweest. Hij heeft vroeger veel paarden ingereden, en is nu gespecialiseerd in de rug vh paard. Hij weet wat er speelt in de sport, en weet wat de gevolgen kunnen zijn. Daar komt bij dat het complex is wat de behandelingen betreft, er zijn veel verschillende rugproblemen. Dat hoeft niet altijd aan de mens te liggen, het kan zijn dat het dier, al op jongere leeftijd is gevallen oid. En dat er later tijdens training uitkomt. Het paard standaard op 3 jarige leeftijd inrijden is hij niet mee eens. Het hangt van erg veel aspecten af. Het ras, de bouw, gewicht ruiter, gangen. Ze willen in de dressuur graag een rechthoekig paard de rug is dan wat langer en kan/is daardoor zwakker. Een paard met vlakke bewegingen, krijgt met minder druk van de ruiter te maken, dan een paard wat hoog opgooit. (gedrag/gedragsverandering op letten, zegt veel) De rijtechniek/houding vd ruiter heeft invloed op de druk.
Daar is onderzoek naar gedaan in wageningen en is bewezen dat een verlichte zit of lichtrijden minder druk met zich meeneemt. (heb daar een link naar maar even niet hier)Welke gang je rijd heeft ook invloed, in de stap belast je met je gewicht. Draf en galop is 3 keer je eigen gewicht, aldus Wageningen.
Al met al, al de visie's die ik heb gehoord, de een veel uitgebreider toegelicht dan de ander, komt erop neer dat wanneer er ingereden kan worden afhangt van het paard, de individue. Wat /hoe toont het paard op dat moment. Wetenschappelijke drukmetingen zijn er volgens Wageningen niet gedaan. Ze zijn al jaren bezig met druk vd ruiter op het paard, maar niet testende op de jonge rug, en zo is een andere wetenschapper bezig met de druk/belasting op de beengewrichten/kraakbeen, hij kon mij/durfde mij geen uitspraak te doen over wat het kraakbeen in de rug voor druk te voorduren krijgt, en hoe het daar op reageert.
Laarakkers verwees mij trouwens door naar het boek, tevreden paard?, ik ken het niet, daar staat meer in kwa druk op de rug. Misschien kent iemand dat boek, en kan wat toevoegen?