Merel Stoffers schreef op donderdag 28 oktober 2010, 0:55:
>
> Als ik eerlijk ben krijg ik bij jouw posts vaak het idee dat jij op zoek
> bent naar een 'voorbeeld', een methode. Er is helemaal niets mis met

> (Paardvriendelijkheid enzo

)
>
> Kijk rond, maar laat je er niet door demotiveren. Ga aan de gang, wees
> kritisch, maar leer door te dóen! Meen ik echt!

Neen, geen methode, dat is nu net wat ik niet zoek. Dan zou ik bij
Parelli blijven, want die is goed en dat is wel hét voorbeeld van een methode.
Ik zoek een sfeer, waarin ik me goed kan voelen en die ook goed is voor mijn paard.
Ik heb het niet alleen over het rijden, over de omgang met het paard, maar ook van mens tot mens. Ik ben ooit gestopt met rijden, omdat ik het circus zo beu was. Kon geen paard meer zien, juist door de mens. (en vreemd genoeg hoor ik dat verhaal van zeer veel mensen die ermee gestopt zijn)
Jammer genoeg merk ik dat ook al is het NH, klassiek, of moderne dressuur, het nog altijd een wereld is waarin iedereen zoveel mogelijk wil blinken en als je iets zegt wat niet binnen hun kader past, de hele meute als wolven op je springt.
Ik weet nu al dat ik me vreselijk op m'n ongemakken zal voelen bij branderup, omdat ik me niet goed genoeg voel om mee te draaien in de hele maskerade. Ik zoek geen methode, maar een stijl die past bij Iberische paarden en mensen die ervaring hebben met de gevoeligheid en temperament van deze paarden.
Ariane leek me heel vriendelijk en eenvoudig. Rust. Ik snak naar eenvoud. Ik denk mijn paarden ook.
Wat betreft Engels zadel, ik heb geen geld om meerdere zadels te kopen. Ik wil een zadel om te wandelen én te gymnastiseren. Stel je beeld voor van mij bij een klassieke rijkunst leraar met m'n stockzadel of randonnée zadel, ze schieten me naar de maan denk ik

Engels is niet ok om wandel/trektochten te maken (ev met bepakking), tenzij dan misschien die hele super dure merken maar dat is niet mijn keuze. Daarom ga ik mee met Huertecilla zijn theorie over het Engelse zadel. Je belast er meer de voorhand meer mee.
Engels zadel middelpunt steunt op de negende thoracale wervel, terwijl een type randonnée of endurance zadel meer naar achteren het zwaartepunt zal leggen, de site zegt 13e thoracale wervel.
http://www.selles-gastonmercier.com/principles-saddle-horse.phpIk heb me laten leiden door de woorden van HC, omdat het de logica zelf is wat hij zegt en perfect past bij wat ik zoek.
Misschien kan het interessant zijn om mijn idee bij te staven door deze samenraapsel van zijn woorden. Ik ben nog met de tekst bezig, maar heb nog geen tijd gevonden om alles in een vorm te gieten.
Voor degen die ervoor open staan: ik vind het razend interessant.