InloggenBookmarks Woordenboek
UitloggenInstellingenForum-hulp!
Warboel
Mix van alle berichten uit alle rubrieken (forum oude stijl)
Onderwerp starten18943 onderwerpen
275560 berichten
Pagina 14495½ van 18371
Je leest nu op chronologische volgorde
Volg datum > Datum: vrijdag 5 november 2010, 11:085-11-10 11:08 Nr:217418
Volg auteur > Van: Marlies Sanders Opwaarderen Re:217407
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Omgang tussen paarden vs omgang met paarden Structuur

Marlies Sanders
Nieuwdorp
Nederland

Jarig op 6-8

2752 berichten
sinds 11-7-2009

Gefeliciteerd,
maak er een mooie dag van...
Volg datum > Datum: vrijdag 5 november 2010, 11:135-11-10 11:13 Nr:217419
Volg auteur > Van: Peet Opwaarderen Re:217410
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Lohhof Freizeitreiten Structuur

Peet
Nederland


1823 berichten
sinds 24-6-2004
Ans Jondral schreef op vrijdag 5 november 2010, 9:14:

> Op zich zou je dan kunnen zeggen, dat er iets schort aan de manier waarop
> ik haar rijd en waarop zij loopt, als ik bitloos niet even snel hetzelfde
> resultaat kan behalen als mét dat bit? En waarschijnlijk hebben jullie nog

> die je eigenlijk wilde trainen. Zodat je toch iets van progressie hebt in
> je training. Anders blijft ze te lang op die houding terug vallen, begint
> te stressen waardoor ze haar rug nog meer wegdrukt, wordt moe en kan je
> het verder wel vergeten.

Blijkbaar werkt het "héél snel door die fase heen gaan" niet, anders zou je hier niet steeds weer tegenaan lopen. Je paard vraagt er lichamelijk om om dat aspect grondig te trainen. Lichamelijk is er ook een oorzaak dat je paard dit niet goed kan en door daar te weinig aandacht aan te besteden, zal dit een "probleem" blijven, lijkt mij. Je kunt je paard dwingen om het uit te voeren (dmv een bit) en verder gaan met andere oefeningen die je belangrijk vindt, maar ergens sla je toch iets over. Dat blijkt ook uit je verhaal. Steeds weer, op dat punt, heeft je paard het moeilijk. Terwijl je pas een stapje verder behoort te gaan wanneer de vorige stap moeiteloos gaat.

> Ik heb het 'probleem' expres uitgebreid beschreven, want ik ben eigenlijk
> wel benieuwd, hoe je dat bitloos zou oplossen? ;-)

Ik zou je paard dan toch eerst aan de hand gaan trainen en zorgen dat de slappe kant sterker wordt en de stugge kant soepeler, het stuwende achterbeen dragender maken en het dragende achterbeen meer stuwend.
En dat ben je nu aan 't doen met lange teugelwerk ;-) :


> Ze speelt en kauwt ook heel erg op dat bit en is er heel erg mee bezig.
> (Doet ze niet onder het zadel)
> Lange teugelen is dus zeker niet ideaal met een bit. ;-)
> (Als iemand een goeie kaptoom weet?)

Heb je geen bitloos hoofdstel?
Ik langeteugel mijn paarden gewoon met hun bitloos hoofdstel. Gaat prima.
Volg datum > Datum: vrijdag 5 november 2010, 12:275-11-10 12:27 Nr:217420
Volg auteur > Van: Cindy Helms Opwaarderen Re:217362
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Lohhof Freizeitreiten Structuur

Cindy Helms
Homepage
België


2534 berichten
sinds 5-4-2008
Piet schreef op donderdag 4 november 2010, 21:28:

> Ik heb ook regelmatig contact met Cindy. Ik weet dat ze zelf ook zo werkt
> via de Piet Bakker manier wil dat zeggen.
> Ik begin met kreupele paarden volgens PB maar dan clikkerend volgens PL,
> stap over op AdeB als de spieren wat gewend zijn aan het werk en het
> lopen beter gaat.
> Als iemand 't nog snapt :-)
>
> "Go to humans for opinions, but horses for answers"

Even een nuance op dit bericht, maar ook op een aantal andere:

Ikzelf combineer voor mijn eigen paarden verschillende gymnastische strekkingen, welke vnl op één en hetzelfde doel zijn gericht nl. rechtrichten en later verzamelen. Ik gebruik oa. lange teugel (Piet Bakker), Grondwerk (BB), Rijden (BB, Antoine De Bodt, maar ook Reda). Daarnaast heb ik mijn eigen input en visie en volg ik niet alles blindelings.

MAAR professioneel gericht heb ik een duidelijke richting gekozen (veterinaire fysio/osteo en het onderrichten van lange teugel). Ook wat betreft mijn bijdrage naar mensen begeleiden om hun paarden op een makkelijk aan te leren manier te kunnen rechtrichten en soepel te houden. Iets waar ik zelf ontzettend veel energie van terug krijg, maar waar ik ook gewoon heel goed in ben nl. gymnasticeren aan de lange teugel. Naar al het andere refereer ik of verwijs ik door naar andere instructeurs die veel beter zijn dan ik in het onderrichten van hun specialiteiten. En zo kom je tot een geheel en zelfs multidisciplinaire samenwerking als je terechte adviezen kan verstrekken, goed kan samenwerken met instructeurs, bekappers, tandartsen, saddle fitters, ...
Maar het is dus wel van groot belang overal een goede notie van te hebben.

Verder heb ik veel ervaring met traditionele lesgevers. Ik denk dat ik zelfs een stel heb van de meest traditionelen (spektakels) die er bestaan. En toch, in het begin (1,5j geleden) werd ik bekeken als zijnde een gekin met mijn sidepull op een kanon van een oncontroleerbaar paard in de piste. Nu hebben ze bewondering voor ons. Vroeger no way dat ze met mijn optoming op mijn paard zouden gaan zitten (laat staan een ander) ... mochten ze toen ook niet van me ... nu geef ik graag Amaroc in hun handen en rijd één van hen bijzonder graag met die sidepull op hem. Ik heb nog nooit zeer traditionele mensen zoveel bewondering weten krijgen voor "less is more" dan zij. Ik heb nog nooit iemand geweten die de sidepull en zijn neusriem zo vaak hebben bestudeerd als zij (verbaasd dat daar toch geen ketting in zat of zo? :-M ). Veranderen helemaal, neen, dat kan niet maar onlangs reed één van de dochters al wel op cordeo ipv met stang. Op mijn vraag "ga ik ooit volgens jullie tegen een obstakel aanlopen zonder bit?" Krijg ik unaniem en volmondig: "neen!" "niet met jouw paarden", dat ik er 3 heb ...doet me denken dat ik dan wel heel veel geluk zal hebben $1 Maar geen haar op hun hoofd dat eraan denkt mij te willen overtuigen terug naar een bit te grijpen, integendeel zij zijn overtuigd juist dat ik dat nooit meer mag doen.

Trouwens ondertussen zijn het al 4 paarden en een pony die hier staan, maar dat even ter zijde.

Daarnaast heb ik Piet Bakker 3 weken geleden met mijn eigen ogen een paard zien ontdoen van een BB-kaptoom (metalen ketting) en hem zijn eigen versie van een sidepull zien omdoen. Met een superzachte brede neusriem (geen keelriem, nog frontriem).
"Nou loopt ie al onmiddellijk veel lekkerder" klonk het op zijn Piet's.
Piet Bakker is heel erg voorstander van het bitloos gymnasticeren.

@ Ans: fingerspitzengefuhl meid. Jouw paard is wel licht aan de lange teugel Grinn! Maar haal aub dat bit eruit dan :-D
Volg datum > Datum: vrijdag 5 november 2010, 13:045-11-10 13:04 Nr:217421
Volg auteur > Van: Els Kleverlaan Opwaarderen Re:217248
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Mennen, waar beginnen? Structuur

Els Kleverlaan
Heerhugowaard
Nederland

Jarig op 23-2

2224 berichten
sinds 17-10-2005
Voor zover ik weet vallen paarden in NL inderdaad onder je WA. Zijn wel weer wat uitzonderingen op. Je mag bijvoorbeeld niet betaald worden voor een ritje met paard en wagen. Wij hebben wel eens een trouwtje, gehandicapten, bejaarden e.d. gereden en zo lang je daar geen prijs voor afspreekt en zij je een ¨aardigheidje¨ als bedankje geven is het goed.

Wij hebben wel allebei een koetsiersbewijs, da´s ook meteen een verzekering en ik heb een extra verzekering voor het rijden met span. Bij John valt dat ook onder zijn koetsiersbewijs, maar ik ben indertijd gezakt voor het examen. (Kwam doordat ik in die tijd nauwelijks kracht in mijn handen had, dit werd meteen genoteerd en als handicap aangemerkt, waardoor ik het ook niet meer kon halen :-( ) Verlengen Koetsiersbewijs kost, meen ik, zo´n €35,00 per twee jaar, de aparte spanverzekering €15,00 per jaar.

Mochten we ooit brokken maken, vechten de WA en de koetsiersverzekeringen het onderling maar uit wie wat gaat betalen. Naar wat ik heb begrepen staat de verzekering via het koetsiersbewijs min of meer garant als de WA niet dekt.

Je moet er wel rekening mee houden dat áls een paard met wagen aan de haal gaat, er enorm veel schade kan ontstaan! Ken iemand die in één ritje meer dan 20 geparkeerd staande auto´s zware schade heeft toegebracht met zijn wagentje. Het paard houdt echt geen rekening met extra breedte en lengte.
(Onze instructeur leerde ons dat mocht je paard niet meer te controleren zijn, je hem het beste op het eerste beste obstakel kon laten lopen. Of dat nou een auto, hek, boom of wat dan ook was. Dat geeft de minste schade aan paard en omstanders.)

Els.
***Medicus curat, natura sanat***
Volg datum > Datum: vrijdag 5 november 2010, 13:095-11-10 13:09 Nr:217422
Volg auteur > Van: Hera Opwaarderen
Volg onderwerp > Onderwerp: vervelende comfortervaring paard Structuur

Hera
antwerpen
Belgie


14 berichten
sinds 5-11-2010

Hoi paardenmensen,
Graag even jullie hulp met het volgende:
we zijn met onze jonge fjord (5,5j) begonnen met rijden (na grondwerk enz...), dit gaat allemaal op een ontspannen manier, maar hij heeft een echt fjordenkarakter en werkt eigenlijk niet graag, daarom zoekt hij soms een manier om eronderuit te komen (vluchtgedrag paard dus).
We werken in de wei want we hebben geen echte piste. Het terrein is mooi vlak en we maken gebruik van de weiderand (palen met wit lint / stroom uit tijdens werk!) tijdelijke paaltjes met wit lint om de grens van onze 'piste' af te bakenen (rechthoek 40mx20m).

ok, nu heeft ons paard door (na 2x wist hij het al) dat indien hij heel kort tegen de paaltjes gaat, de ruiter moeite heeft om het tempo te handhaven (oppassen voor de benen!), en dus terugvalt in stap of stop. Hij doet dit bewust bij het vragen naar een hoger tempo (uitstel oor hem dus). We proberen hem vóór te zijn door werkelijk te vragen de cirkel te verkleinen (weg van dat paaltje!) maar hij gaat echt doelbewust naartoe en gaat daarbij dwars door de hulp heen. Dus trainen we verder in het midden van de piste om ongelukken te vermijden, maar zo kan je vb geen slangenvolte oefenen of een grote volte rijden. Hij is dus vrij slim dat hij vlug door had dat hij op die manier 'de energiestroom' kan doorbreken (en enkele seconden 'rust' krijgt en zo een comfortervaring heeft )

Wat we ook al deden is een extra lintje een 50cm van de palen (dus 'bak' wat kleiner), maar dan ging hij gewoon OP dat lintje, gevolg : schrikreactie en wegspringen.... niet echt fijn dus (en weer even 'uitstel' van het werk)
Als we heel streng gaan reageren, doet hij vrij schrikachtig en gaat hij vreselijk dwars doen, pffff...hij is echt stug dan.
Daartegen buiten op wandeling is hij heel goed en zalig om mee op pad te gaan, en dat alleen zonder andere paarden erbij ! Maar da's niet t zelfde als 'werken' he!

Ik weet wel: we 'roeien met die riemen die we hebben' dus geen 'echte' piste tot beschikking, en jaja 't is een koudbloed, niet echt een zadelpaard dus....
Ik sta eigenlijk op het punt een spoortje te gaan gebruiken, of heeft iemand nuttigere tips ?
We hebben nog niet zo veel ervaring op paardengebied (we zijn ermee bezig op te bouwen he :-) dus jullie paarden-experten, help us pls
groeten
Hera
Volg datum > Datum: vrijdag 5 november 2010, 13:375-11-10 13:37 Nr:217423
Volg auteur > Van: Ans Jondral Opwaarderen Re:217420
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Lohhof Freizeitreiten Structuur
Ans Jondral
Heffen
België

Jarig op 4-1

3082 berichten
sinds 1-10-2004
Cindy Helms schreef op vrijdag 5 november 2010, 12:27:

> @ Ans: fingerspitzengefuhl meid. Jouw paard is wel licht aan de lange
> teugel Grinn! Maar haal aub dat bit eruit dan :-D

Ja, bij jou. :-M
Ik klungel nog teveel.

Die appuyementen deed ze wel héél goed vandaag trouwens.
Teugels hingen zelfs los. Beter dan schouder binnen.
Ik vond het bijna verdacht. :-P

Er zit naar't schijnt een nieuwe winkel bij Leuven met allemaal Spaans spul.
http://ruitershop-iberica.be/
Ik ga daar volgende week eens rondneuzen of ze geen kaptoom hebben.
(Als ik de merken zie, die ze verkopen. Zou dat toch moeten? ;-) )

Een teugel heb ik ondertussen zelf genaaid uit koord en oude longes.
Maar ben er ook niet 100% blij mee. Het blijft soms wat hangen in haar vacht.
Toch beter een leren denk ik?
Volg datum > Datum: vrijdag 5 november 2010, 14:025-11-10 14:02 Nr:217424
Volg auteur > Van: MarshaBart Opwaarderen Re:217422
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: vervelende comfortervaring paard Structuur

MarshaBart
Barsingerhorn
Nederland

Jarig op 10-9

590 berichten
sinds 5-9-2010
Beste Hera,

Ik ben zelf geen voorstander van 'rijden op de hoefslag'. Ik rijd altijd in 'het open veld'. Je paard leert dan beter recht te lopen. Dat is veel beter voor zijn lichaam, goed op 4 benen. En hij moet beter luisteren naar jouw hulpen. Anders 'plakt' hij aan het hek.

Ik zou niet eens een piste maken. Gewoon lekker in de 'grote' wei rijden. (Dan moet jouw paardje natuurlijk wel beleerd zijn, maar dat is toch het geval?)

Probeer zelf je lijnen te bedenken. Kies een punt aan de overkant en rijd daar zo recht mogelijk heen. Probeer goed te voelen dat je druk op beide teugels gelijk is. En voel of je aan beide onderbenen even veel buik voelt.

Pas als je helemaal goed kunt sturen en je paard fijn aan al je hulpen is (vooral buitenteugel, en je zit), zou ik in een 'piste' gaan oefenen. En dan gaan de figuren vanzelf.

Misschien is het handig om les te nemen. Iemand die jou ziet rijden, kan jou vast veel beter helpen.

Ik hoop dat je er wat aan hebt.

Groetjes Marsha
Volg datum > Datum: vrijdag 5 november 2010, 14:155-11-10 14:15 Nr:217425
Volg auteur > Van: Cindy Helms Opwaarderen Re:217423
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Lohhof Freizeitreiten Structuur

Cindy Helms
Homepage
België


2534 berichten
sinds 5-4-2008
Ans Jondral schreef op vrijdag 5 november 2010, 13:37:

> > Toch beter een leren denk ik?

Ik heb hier nog liggen als je wilt ;-)
Ik wil zelf niets anders meer dan de mijne. Ben ik supertevreden van.
Je leest nu op chronologische volgorde
Warboel
Mix van alle berichten uit alle rubrieken (forum oude stijl)
Onderwerp starten18943 onderwerpen
275560 berichten
Pagina 14495½ van 18371
 InloggenBookmarks Woordenboek
UitloggenInstellingenForum-hulp!

Deelnemers online: 0 verborgen deelnemers.
contact