Maria Delavega schreef op dinsdag 16 november 2010, 13:10:
> Ik denk dat ik het dus gesnapt heb, dat Antoine de bodt volgens de Duitse
> methode traint? Ik ben hier alles zo wat aan het uitpluizen omdat vlak
> naast me een meisje woont die op hoog niveau dressuur rijdt en heel goed
> les geeft, maar met warmbloeden. Haar specialiteit is rechtrichten volgens
> De Bodt. Ze zegt zelf dat ze in begin moeite had om hem te snappen, maar
> ze heeft zich echt gespecialiseerd in het rechtrichten. Ze wou me graag
> helpen met mijn merrie.
> Ik was wat aan het twijfelen omdat het zo dicht bij de deur was en dus
> heel gemakkelijk zou zijn, maar bij nader inzien toch maar beter niet
> zeker? De Franse rijstijl trekt me veel meer aan. Ik wil niet beginnen
> mengen, denk dat dat voor m'n paard ook niet goed zou zijn.
Ik zou het niet op voorhand afwijzen. AdB heeft heel veel goeds gedaan en zijn systeem klopt. Het klopt vooral voor dressuurpaarden die veel gewicht op de hand nemen, wat doorgaans de warmbloedtypes zijn. In die zin kun je het misschien Duits noemen. Aan de andere kant is het ook AdB die zegt: "aanleuning is het gewicht dat het paard in je handen legt" en daarmee is hij weer onduits.
Iets is niet totaal fout of totaal goed. Ik heb diverse malen les genomen bij Antoine, zelfs een half jaar bij een leerling van hem, en het heeft zijn steentje bijgedragen. Ik ga nu niet meer continu zigzaggend door de baan, maar ik snap nu wel wat op de schouder vallen betekent en hoe je het verhelpt. Alles wat je ervaart en leert en beoefent en ziet en doet, draagt bij aan een groter begrip, een grotere toolkit. AdB hoort daar zeker bij!
Je moet je niet blindstaren op die ene persoon, die ene methode, die alles heeft wat je past en je daar dan voor 100% instorten. Ook die persoon of methode gaat je een keer teleurstellen of afwijken van je ideaalbeeld. Daarmee is hij niet helemaal goed of helemaal fout! Het ligt véél genuanceerder.
Alles heeft zijn functie, ook enkele lessen AdB, ook het vele lezen dat je nu doet, ook het bekijken van anderen en ook het volgen van lessen bij weet ik wat voor western, freestyle, WE, Spaanse, franse, vlaamse, etc trainer dan ook, als die je maar enigszins aanspreekt. Niets is voor niets! Maar blijf niet achter je scherm zitten, ga aan de bak. Alleen door te ondergaan, te ervaren, leer je. Vanzelf komt daar uitrollen wat werkelijk past bij jou.
Ik stel de zaken ook nog wekelijks, zo niet dagelijks bij. En paarden zijn zo ontieglijk vergevingsgezind en flexibel, die gaan daarin naadloos met je mee.
• Wie de lat hoog legt, leert nooit limbodansen •