InloggenBookmarks Woordenboek
UitloggenInstellingenForum-hulp!
Warboel
Mix van alle berichten uit alle rubrieken (forum oude stijl)
Onderwerp starten18943 onderwerpen
275560 berichten
Pagina 14682½ van 18371
Je leest nu op chronologische volgorde
Volg datum > Datum: maandag 13 december 2010, 13:1013-12-10 13:10 Nr:220226
Volg auteur > Van: muriel Opwaarderen Re:220220
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Ideeën voor huisvesting blind paard? Structuur

muriel
Homepage
Nederland

Jarig op 8-6

883 berichten
sinds 21-2-2007
Er is al zoveel over gezegd en er is als je het paard niet persoonlijk kent is er helemaal niets over te zeggen.

Ik zelf ben gedeeltelijk ervaringsdeskundige wij hebben namelijk een nachtblind paard. Mijn merrie is van geboorte af (ze is nu 18 en hebben haar bijna 8 jaar) zodra de schemering invalt dus compleet blind en overdag is zij een paard net als alle andere.
Vreemd genoeg heeft niemand het ooit opgemerkt in al die jaren voor dat zij van ons was en op meerdere plaatsen gestaan heeft. Dit geeft maar aan hoe weinig mensen in het donker nog bij hun paard langs gaan en hoe goed vaak paarden nog de rituelen op gehoor, reuk en gewoonte doen zodat het niet eens direct opvalt.

In de praktijk betekend dit dat zij op een veilige kleinere locatie naast mijn slaapkamerraam staat met haar dochter zodra de schemer in valt. Op de weide is te gevaarlijk als de rest al rustig verder trekt kan zij niet goed volgen waarheen en raakt in paniek, ze gaat zonder dat ze het beseft niet opzij voor een ranghogere en krijgt dan flink klappen want medelijden is over het algemeen een disney begrip bij paarden. Ze graast niet staat stokstijf stil en probeert constant alle geluiden te lokaliseren waar is iedereen en wat doen ze. Door het niet goed en rustig de tijd nemen met het eten is ze moeilijk op gewicht te houden en een schuilstal gaat ze niet in. Sinds wij haar s'avonds apart zijn gaan zetten met haar dochter (intussen al weer 6 jaar) gaat het goed. Dus de dochter moet zich schikken voor het welzijn van moeder. Nu hebben ze een flink stuk met eigen schuilstal snachts maar het is een hoop management. En toch gaat het heel soms nog mis, afgelopen zaterdagavond 21.00 door de draden alles er achter aan want ijzeren palen omgelopen alle draden en lint eraf . Was waarschijnlijk wat vuurwerk gegooid ver weg enkel het effekt bij een blind paard is vaak wat heftiger dan bij een ander paard.

Wij hebben het hier heel goed onder controle, het is een klein paardje stokmaat 1.10 meter een dochter die altijd heel tolerant is en rustig van aard en alles in eigen hand geen wisselende groepen, zelfde rituelen en het wordt altijd weer licht.
Ik heb een tijd lang ze een loopstal gezet met tot laat het licht aan om haar dag wat langer te maken in de winter. Het is een heel gelukkige pony, mocht zij 24 uur per dag blind zijn geweest dan had ik mogelijk een andere beslissing genomen echter je hoort ook wel succes verhalen van blinde paarden. Iedere situatie is anders en ieder paard is anders.

Wie beweert dat het met trainen en clickeren eenvoudig te hanteren heeft nog nooit van zijn leven een blind paard gehad. Dat je met een geluidsignaal beter dingen kan aanleren geloof ik graag maar zodra jij wegloopt met je "clicker" is het paard weer aan zichzelf en zijn angsten overgeleverd en alleen een heel goed maatje is dan zijn/haar enige houvast.
Volg datum > Datum: maandag 13 december 2010, 13:1313-12-10 13:13 Nr:220227
Volg auteur > Van: Monique Meijer Opwaarderen Re:220221
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Hooi Structuur
Monique Meijer
Op Haaid
Duitsland

Jarig op 22-5

3218 berichten
sinds 3-6-2005
Wij kunnen ze onder de carport opslaan, we hebben een grote carport, dus ze staan niet in de regen. Onze nieuwe kater Jovi (wij moesten helaas onze poes in laten slapen) vindt andere katten vreselijk en jaagt alles weg, hij zelf kan niet goed ergens op klimmen. Hij loert erg enthousiast op muizen, is vaak buiten. Misschien dat het wel losloopt met de gaten en bewoners onderin de pakken.

Ik zal jullie ervaringen / ideeen meenemen en er eens met de boer over praten, vragen van welke snee het is, hoe "kuilig" het is. Wellicht halen we volgend weekend een probeersel op.

Nog een vraag: is helemaal ingepakt hooi voedzamer (worden mijn paarden van dezelfde hoeveelheid dikker) dan hooi? Volgens een buurman mag ik van helemaal ingepakt hooi slechts de helft voeren, anders ontploffen mijn viervoeters. Indien dat zo is, blijven we bij "normaal" hooi, nu Lily en Kim geen gras meer hebben kan ik eigenlijk niet veel minder voeren, anders slaat de verveling toe. Ze eten nu ongeveer 14 uur per etmaal uit het hooinet, verdeeld over 3 voerbeurten en scharrelen verder wat in de bak en op de renbaan op zoek naar takjes en blaadjes en wat hooiresten op de grond in de stal. Lily is een vreselijke schrokop, een hooinet met mazen van 5 bij 5 cm houdt haar bezig met kleine hoeveelheden per keer, zonder dat ze geirriteerd raakt. Ze valt langzaam maar gestaag af, en dat wilde ik graag zo houden. ;-)

Monique
Volg datum > Datum: maandag 13 december 2010, 13:3313-12-10 13:33 Nr:220228
Volg auteur > Van: Sarah_Noah_Sol Opwaarderen Re:220226
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Ideeën voor huisvesting blind paard? Structuur

Sarah_Noah_Sol
België


95 berichten
sinds 5-1-2008

Nogmaals bedankt voor alle reacties.
Je moet inderdaad niet alles willen redden, dat kan ook niet. Met meerdere 30+ paarden zijn wij hier ook al meermaals met de neus op de feiten gedrukt en hier ook harder in geworden.

De dierenarts komt langs (ditmaal onze eigen dierenarts) en we verwachten van hem een duidelijk antwoord, is er nog iets omkeerbaar in haar blindheid of niet. Op basis van zijn antwoord en de gegeven ideeën en tips, gaan we dan verder beslissen.
Volg datum > Datum: maandag 13 december 2010, 13:3313-12-10 13:33 Nr:220229
Volg auteur > Van: Cindy Helms Opwaarderen Re:220052
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Ideeën voor huisvesting blind paard? Structuur

Cindy Helms
Homepage
België


2534 berichten
sinds 5-4-2008

Als het afgelopen jaar wel één ding geleerd heb (zijn er wel meer, maar in deze draad is deze nou eenmaal het meest relevante), dan is dat dat je niemand of niets kan veroordelen als je hen nooit onmoet hebt of als je er nooit een diepgaande kennis van hebt opgedaan.
Ik was bv de eerste om te zeggen dat osteopathie en craniosacraal therapie nonsens zouden zijn, maar hey hoor nu! Ik ben mij gans gaan verdiepen in die stof, ben alle verbanden aan het ontrafelen, ben zelf na jaren pijn behandeld geweest (en jaaaaa hoor ik weet nu exact welk effect het kan hebben op verschillende niveau's), enz enz. Nu pas kan ik een mening en een oordeel hierover hebben. En geloof mij vrij, die is exact the opposite van wat ik ooit gedacht heb!

DUs:
Als mensen problemen hebben met paarden, schiet ze meer op met iemand die hen ter plaatse komt observeren en te hulp schiet. Misschien kom je op dat moment, als je even je ego aan de kant kan schuiven, dan ook daadwerkelijk tot besef dat er geen hulp baten kan. Het ene geval is het andere niet (denk maar eens aan hoe zwaar Ingenioso getraumatiseerd was itt bv het paard van Branderup, ...)

Dezelfde gedachtengang moet je voor jezelf ook kunnen omdraaien. Misschien denk je dat geen enkele hulp baten kan, maar misschien is er toch die ene persoon of die ene methode of die wel baten kan.

Beslissingen kan je veroordelen, maar daar schiet niemand wat mee op!

In het geval van de topic starter:
Zou ik bv. ipv met een electrische band te proberen (jezus!), proberen rond de omheining een andere ondergrond aan te brengen. Zo leren ze misschien " als ik dit onder mijn voeten voel, kom ik binnen een halve m tegen de omheining". Zo doe je het dier niet bewust pijn, en hoef je niet altijd in zijn buurt te zijn.
Volg datum > Datum: maandag 13 december 2010, 13:4213-12-10 13:42 Nr:220230
Volg auteur > Van: Frans Veldman Opwaarderen Re:220227
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Hooi Structuur

Frans Veldman
Homepage
Drenthe
Nederland

Jarig op 22-10

5061 berichten
sinds 1-1-2003
Monique Meijer schreef op maandag 13 december 2010, 13:13:

> Nog een vraag: is helemaal ingepakt hooi voedzamer (worden mijn paarden
> van dezelfde hoeveelheid dikker) dan hooi?

Welnee. Van een brood uit een plastic zak wordt je toch ook niet dikker dan van een los brood dat de bakker van een plank grijpt? ;-)

Zolang er maar hetzelfde in zit maakt het niks uit.

Waarschijnlijk denkt je buurman bij plastic aan kuil, en is zijn ervaring dat paarden dikker worden van kuil dan van hooi. Maar dat heeft dus niks met de verpakking te maken.

Frans
Je leest nu op chronologische volgorde
Warboel
Mix van alle berichten uit alle rubrieken (forum oude stijl)
Onderwerp starten18943 onderwerpen
275560 berichten
Pagina 14682½ van 18371
 InloggenBookmarks Woordenboek
UitloggenInstellingenForum-hulp!

Deelnemers online: 0 verborgen deelnemers.
contact