Ans Jondral schreef op donderdag 6 januari 2011, 23:09:
>
>> Je merkt het instante pede, met welk dier het 'klikt' en welk niet, net
>> zoals je dat bij mensen aanvoelt.
>
> En daar ben ik het dus echt niet mee eens.
> Hoe kan je dat nu weten?
> Ik had alleszins nooit gedacht dat dat 'nukkig' geval van een Tempête de
> reden zou worden, waarom ik mijn 'droompony' de deur uit zou doen.
> Ik heb dat beest met momenten behoorlijk verwenst, gehaat zelfs.
> Niet bepaald liefde op het eerste gezicht.
Time will tell, Ans.
Hoeveel paarden kom ik zo gemiddeld tegen per maand? Ik weet onmiddellijk welk paard ik mee naar huis zou nemen en welke mooi zou mogen blijven staan (bij wijze van spreken hé. Moesten ze verwaarloosd of mishandeld worden zouden ze ook niet mogen blijven staan van me). En dat heeft dus niets, maar dan ook niets met schoonheid, lief zijn, braaf zijn, ... te maken. Zelfs niet met "droompaard".
Maar het voorkomen (hoe dat paard in het leven staat), het eerste contact (hoe maakt hij contact met je, wat vetrelt hij je, ...), de ziel achter de blik, ...
Ik heb nou ook niet bepaald de "makkelijkste" paarden hé, maar in mijn ogen zijn ze ook helemaal niet "moeilijk" (niet meer

). Maar dat is een groeiproces dat je als mens zelf moet doormaken. Elk paard een ander voorkomen, elks een verschillend karakter en zelfs uiterlijk. Ze hebben maar een klein aantal gemeenschappelijke delers: ze zijn slim, ze zijn gevoelig, en ze hebben een "klik" met (één van) ons en met elkaar.
En inderdaad het lot of zij zelf hebben er voor gezorgd dat ze hier terecht gekomen zijn. Veel meer dan wijzelf op een bepaald moment.
Met Amaroc heb ik het het moeilijkste gehad, maar als ik geen geschikte begeleiding had gevonden toen had hij ook mogen blijven als grasmachine. Hij was toen nog niet "mijn" paard (dat gevoel had ik echt niet), noch mijn maat. Maar ik had wel "iets" (een klik) met hem. Nu blijkt dat we gewoon het beste zijn wat elkaar overkomen is op alle gebied. En nog zijn we beiden niet de gemakkelijksten, maar we respecteren wél elkaars grenzen.
Nu even denken, voor de volgende vraag komt:
5 paarden elk een ander niveau van schuif? Neen dat niet. Elks een eigen kast, maar op de zelfde hoogt. En dat heeft te maken met het wederzijds respect van het individu.
Onze pony heeft misschien een kleinere kast, maar dat heeft vooral met zijn gestalte te maken