InloggenBookmarks Woordenboek
UitloggenInstellingenForum-hulp!
Warboel
Mix van alle berichten uit alle rubrieken (forum oude stijl)
Onderwerp starten18943 onderwerpen
275560 berichten
Pagina 14975½ van 18371
Je leest nu op chronologische volgorde
Volg datum > Datum: donderdag 17 februari 2011, 19:1517-2-11 19:15 Nr:224620
Volg auteur > Van: joop Opwaarderen Re:224611
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: zaaien of niet Structuur

joop
Homepage
Frankrijk


5046 berichten
sinds 20-6-2005
Marianne Gomes schreef op donderdag 17 februari 2011, 17:07:

> Paarden zijn planteneters .... en geen gras eters????

Alle grote grazers zijn gewoon planteters. Weilanden met alleen gras bestaan in de natuur helemaal niet.
>
> Kun je deze leek hier alsjeblief wat meer over vertellen.
>
> Ik lees steeds dat ze hooi moeten eten en dat is volgens mij gras

Hooi is gemaaide en gedroogde vegetatie

>, maar
> niet op gras mogen staan, dus waarom dan geen duidelijke info over een
> planten weide ..????
>
> Toen ik over kruiden en paarden vroeg kreeg ik de bijnaam Auratante ...
> snap er niets meer van.

Kruiden is een verwarrend begrip, veelal wordt er geurende planten voor de keuken mee bedoeld of ook planten die worden gebruikt als medicijn. Bij planten denkt men vaak aan groen op de vensterbank of in de siertuin. Vegetatie is een handig begrip want er valt alles onder dat plant is in de natuur.

> Mijn Maya kiest elke dag zelf het stuk uit waar ze gaat eten en ik begin
> te begrijpen dat het iets met de temperatuur te maken heeft, waar ze wil
> staan en wat ze gaat eten. Wij hebben een echte supermarkt weide hier,
> van alles is er wat. Bermen en planten als het echt koud is, lang geel
> gras en nieuwe groene sprietjes ertussen uit halen, heel lage korte nieuwe
> sprietjes als de zon schijnt. Bepaalde afgestorven zg onkruid planten en
> 's nachts in de tuin =-) SNOEIT ZE DE BOMEN...!
>
> Dus dit is een normaal paard dan?

heel normaal. Onkruid zijn planten die daar groeien waar we ze niet willen.
Volg datum > Datum: donderdag 17 februari 2011, 19:1717-2-11 19:17 Nr:224621
Volg auteur > Van: joop Opwaarderen Re:224614
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: zaaien of niet Structuur

joop
Homepage
Frankrijk


5046 berichten
sinds 20-6-2005
Natasja Meersman schreef op donderdag 17 februari 2011, 17:55:

> Alleen jammer dat ze dat nou net niet eten :-)
> Ik hoef geen strakke golfbaan hoor, maar kruid wat ze niet eten vind ik
> ook wat zonde van de oppervlakte.

Het is vervelend om vooral planten in de wei te hebben die paarden niet eten, maar gras zaaien helpt daar niet tegen, dat wou ik alleen maar zeggen.
Volg datum > Datum: donderdag 17 februari 2011, 19:1817-2-11 19:18 Nr:224622
Volg auteur > Van: Monique Meijer Opwaarderen Re:224609
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Winsor koliek Structuur
Monique Meijer
Op Haaid
Duitsland

Jarig op 22-5

3218 berichten
sinds 3-6-2005

quoten wil niet......

Dan maar zo: ik heb me steeds gehouden aan de tellingen van mijn dierenarts, ik wil gewoon graag vergelijken, in hoeverre wijken ze van elkaar af, wat geven ze voor advies. Vandaar....

Monique
Volg datum > Datum: donderdag 17 februari 2011, 19:2317-2-11 19:23 Nr:224623
Volg auteur > Van: Inge Teblick Opwaarderen Re:224544
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: iets aanleren met voeding en wanneer dan enkel belonen? Structuur
Inge Teblick
Homepage
België


333 berichten
sinds 8-8-2004
Hey, ik ben niet Piet, maar wou toch even antwoorden :-).

In principe, als je puur met positieve bekrachtiging werkt, houdt de beloning nooit op. Je BLIJFT belonen, anders kom je in extinctie of uitdoving terecht: gedrag dat geen enkele consequentie heeft (niet goed, niet slecht, dus geen straf, noch beloning), dooft ook uit. Denk maar aan een lichtschakelaar: als het licht aangaat, word je beloond - krijg je een schok, dan word je gestraft en ben je niet erg geneigd om de volgende keer wéér aan die schakelaar te komen; maar als er NIETS gebeurt - geen licht, geen schok, dan probeer je een paar keer maar daar hou je ook mee op.
Bridgen zonder welke vorm van belonen dan ook is dus een slecht idee, omdat je de kracht van de bridge afbouwt (de bridge in de extinctie duwt) - dat is nu eenmaal de afspraak die je hebt gemaakt.

Je kan dit zelfs als een vorm van negatief straffen zien: gedrag dat er nu is (en dus voorheen op één of andere manier beloond werd), wordt nu niet meer beloond; de beloning wordt onthouden, en dus ontmoedigd - het gedrag gaat achteruit en houdt uiteindelijk op. Dat is de reden waarom paarden dan geirriteerd gedrag gaan vertonen - dat gaat uiteindelijk voorbij, maar het duurt wel even.

Een gedragsverandering vragen - en onderhouden - kan dus niet zonder beloning - en dat geldt ook voor negatieve bekrachtiging (druk en weer loslaten): je kan niet géén druk gebruiken, want juist het wegvallen van de druk IS de beloning. Er is nochtans nooit iemand die vraagt "wanneer kan ik met de druk ophouden"?

De theoretische kant vertelt je dus dat belonen nooit ophoudt :-).

Alleen, waarvoor beloon je?
In de praktijk hangt je "probleem" niet zozeer samen met het feit dát je elke keer beloont, maar veel meer met dat je de dingen al lang "goed genoeg" vindt. Je krijgt, hoe kan het ook anders, wat je beloont - en beloon je maar half, slordig, rammelend, onzeker, kort gedrag dan krijg je dat dus ook.
Vraag dus méér voor diezelfde beloning! Schaaf gedrag dat je vraagt voortdurend bij: meer, mooier, langer, meer ontspannen, dat bepaal JIJ.
Ze mag dus inderdaad verwachten dat ze telkens iets krijgt als ze goed reageert als jij iets vraagt, maar het is aan jou om steeds méér van haar te verwachten voor ze die bridge hoort. Je gaat dus uiteindelijk alleen nog bridgen voor uitzonderlijke uitvoeringen die nog in de leerfase zitten, maar je BLIJFT ALTIJD belonen.

En ook: waarmee beloon je?
Een tweede 'hulpstuk' is dat je een "secundaire bekrachtiger" traint, naast je primaire voedselbeloning. Dat je een krabbel geeft op haar lievelingsplek bijvoorbeeld, zoals je zelf aangeeft. Dat doe je door eerst die krabbel sàmen met je voer te geven, dan de krabbel eerst te geven kort voor het voer, en daarna "vergeet" je het voer af en toe (maar NIET de krabbel), en vraag je meteen iets anders zodat ze er amper bij stilstaat dat het voer niet gekomen is.
Dat snel iets anders vragen is belangrijk! Geef haar niet de kans om geirriteerd gedrag (omdat ze niks kreeg) te gaan "oefenen" - maar zorg dat ze meteen weer kan "scoren" door iets anders goed te doen waarvoor je dan wél beloond met voer. Voorkóm "fout" gedrag door in de plaats daarvan, vóór dat gebeurt, goed gedrag te vragen.

Als je rijdt en je daarbij de klassieke rijhulpen gebruikt, dan is vanzelfsprekend het loslaten de beloning - eerst groot, maar uiteindelijk slechts het even onstpannen van je vingers; als je je maar héél bewust bent van het duidelijk moeten zijn van dat loslaten. Bridge dus tegelijk met je loslaten; de beloning IS het loslaten en dat kan je dan (eventueel) versterken met een extra beloning. Hoe intensiever het werk, hoe meer je paard overigens mogen stilstaan de ultieme beloning zal vinden.

Verschillende bekrachtigers hebben geeft je de mogelijkheid om je criteria te perfectioneren: als ze inbuigt krijgt ze altijd een beloning (je binnenhand heel even naar voor bijvoorbeeld), maar alleen voor die waarbij ze het echt heel netjes doet (en later misschien in draf, of zelfs in galop) krijgt ze een wortel - de "gewone" uitvoeringen krijgen even loslaten, een krabbel, of zelfs "maar" je blije goedkeuring. Blijf dus belonen, maar varieer je beloningen.

Die "blije goedkeuring" is héél belangrijk overigens - want dat is de klassieke conditionering die je met je operante conditionering gaat bepalen. Het blije gevoel dat een hele trainingssessie geeft zorgt dat je paard de volgende keer meteen weer vrolijk aan de volgende sessie begint, en is méé beloning voor het geheel. Het is prettig om bij jou te zijn, en dat gevoel kan zo sterk worden dat dat meteen je totaal aan voerbeloningen vermindert, zodat het dan misschien wel LIJKT alsof je weinig beloont, maar in feite wordt je paard aan een stuk door beloond.

Dat is een heel erg beknopt antwoord - ik had het ook over beloningsratios, Premack en gedragskettingen kunenn hebben, maar hiermee kan je voorlopig voort, denk ik :-).

Succes,
Inge

www.ingeteblick.be
Volg datum > Datum: donderdag 17 februari 2011, 19:2417-2-11 19:24 Nr:224624
Volg auteur > Van: joop Opwaarderen Re:224613
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Winsor koliek Structuur

joop
Homepage
Frankrijk


5046 berichten
sinds 20-6-2005
Aafke schreef op donderdag 17 februari 2011, 17:24:

> Da is geweest. Geen bloed geprikt, hij verwacht door het zand in zijn
> darmen dat er tekorten zullen zijn. Op zijn advies ga ik Equitop Forte
> geven om de verwachte tekorten aan te vullen.
>
> Bloedprikken kost ± 100,00.. voor dat geld kan ik ruim 2 emmers Equitop
> Forte geven,... wat na het bloedprikken hoogstwaarschijnlijk toch zijn
> advies zal zijn.

40% druivensuiker en 25% calciumcarbonaat, laat je toch niet voor de gek houden. Als je dan echt aan de supplementen wil kies dan equilife van PN, daar heb je tenminste wat aan.
Volg datum > Datum: donderdag 17 februari 2011, 19:4117-2-11 19:41 Nr:224625
Volg auteur > Van: Anja Seijn Opwaarderen Re:222684
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Bert en Goke op de Veluwse hei Structuur

Anja Seijn
Nederland


3222 berichten
sinds 4-8-2008
Gisteren weer met Goke naar Eddy Druppel geweest. Vriendinnetje, Anne Marie, die wel eens op mijn Goke rijdt en graag ook beter wilt leren rijden ging mee. Ik had al tijden een verzoekje van Arina (van Kiyasa) ontvangen en nu kwam het er eindelijk van … zij kwam ook, samen met haar broer, Peter. ’t Was dus een Hollandse Equipe. O nee, Judith, een 12-jarig meisje, reedt ook mee op haar paard Canaille.
Aangezien ik nog altijd last heb van mijn ervaring tegen wat palen de vorige keer, zou ik speciaal onderwijs krijgen in het wijken. Eddy zou de eerste 15 tot 30 minuten op Goke gaan, ik op zijn Indy (oeps) en daarna zouden we wisselen. Binnen één minuut riep Eddy: “Euhhhhh Granny, Goke kan het wel hoor, kijk maar eens!” Kak! Dan kan ik er niets van hé? Yep! Jij kan er niets van!
Vervolgens hebben we met z’n allen leren wijken en niet zo maar wijken … nope, de travers oftewel appuyeren …. JIPPIE!!! Wat nou boscrossen … gewoon de academische rijkunst hé … maar dan wel in de vrije natuur en niks niet stoffige, sullige binnen- of buitenbak! Nadat iedereen wist hoe hij/zij dit van zijn paard moest vragen, hebben we later in een groep links en een groep rechts continue van plek veranderd … dat was een waanzinnig mooi gezicht … gelijke afstand van elkaar en dan om en om naar links en naar rechts. Kortom, ik kan wijken! Volgens Eddy kan ik het niet, maar weet ik nu hoe ik het moet vragen … ook goed hoor, ik ga gewoon verder met oefenen en de volgende keer ga ik appuyerend door het woud. TADA!!!!
Ik heb dit keer geen enkele boom geraakt en alle palen op het terrein laten staan!
Op een gegeven moment splitste Eddy de groep, Anne Marie, Peter en Arina gingen een pad op naar links en wij naar beneden om een fantastische heuvel te nemen, zodat we weer bij elkaar kwamen. Judith met haar Canaille als eerste … Canaille is niet een makkelijk paard, een kruising tussen een Fjord en een Quarter … zit een kop op en als ze iets in de kop krijgt, dan heeft ze het niet in haar kont … of misschien juist wel? Canaille wilt dan gaan!!! Het was best een steile heuvel en Judith kreeg de instructie “alleen gaan als jij wilt dat Canaille gaat, eerder niet” Ooit een paard in een Spaanse pas een heuvel op zien gaan? Nou ik dus wel! Want Canaille bleef drammen en Judith gaf niet toe, dus Canaille ging in stap naar boven en kwam volledig relaxt weer op de heuvel. Nogmaals, Judith is 12 jaartjes jong en kan rijden waar volwassen ruiters jaloers op kunnen worden. Top!
Arina en Peter hebben genoten. Ik denk dat, als het probleem van het trailerladen van Kiyasa is verdwenen (de oplossing is al gevonden :-D, ik haar met Jeen nog wel eens bij Eddy Druppel ga tegen komen! Ik vond het weer een topdag!
Je leest nu op chronologische volgorde
Warboel
Mix van alle berichten uit alle rubrieken (forum oude stijl)
Onderwerp starten18943 onderwerpen
275560 berichten
Pagina 14975½ van 18371
 InloggenBookmarks Woordenboek
UitloggenInstellingenForum-hulp!

Deelnemers online: 0 verborgen deelnemers.
contact