Heeft met de spijsvertering, maar ook met de lichaamstemperatuur te maken.
Het warmste orgaan in het lichaam is de lever. Functioneert die niet naar behoren, kan dat een probleem geven in de lichaamstemperatuur.
Bij ziekte speelt vaak (eigenlijk altijd) een ontstekingsreactie een rol. Een ontstekingsreactie geeft over het algemeen een temperatuursverhoging, dit kan veel zijn (koorts), maar ook een nauwelijks merkbare lichte temperatuurstijging. Ook diverse hormonale processen kunnen tot een temperatuur verhoging leiden.
Een mens/dier wat ziek is en een verhoogde lichaamstemperatuur heeft, heeft het ook eerder koud en zal niet altijd in staat zijn dit via zijn spijsvertering op te lossen. Een mens/dier wat chronisch ziek is, kan het derhalve ook chronisch te koud hebben.
Waar gezonde mensen/dieren zich dus gemakkelijk zelf warm kunnen houden, hoeft dat bij (chronisch) zieke mensen/dieren niet het geval te zijn en zullen we ze een handje moeten helpen.
Oude mensen/dieren hebben vaker problemen zichzelf warm te houden dan jonge.
(Ik merk dat zelf aan mijn ouders. Klaagde mijn vader vroeger steen en been dat mijn oma, zijn moeder, het veel te warm stookte in haar huisje, nu doet hij precies hetzelfde. Vaak staat de thermostaat bij hen op een graad of 22 en vlieg ik er zo'n beetje uit.)
Els.
***Medicus curat, natura sanat***