Nils Vellinga schreef op maandag 28 februari 2011, 21:47:
> Anja Seijn schreef op maandag 28 februari 2011, 21:12:
>
>> Maar dan wel een ECHTE natuurlijke dekking hé ... en geen
>> merrieverkrachting, want daar heb ik ook zat verhalen over gehoord (tot
>> aan achterbenen van merrie vastbinden etc. etc.) ... dus echt de merrie
>> een periode bij de hengst zetten in een weiland en dan kijken of ze
>> gecharmeerd genoeg zijn van elkaar

Dat laatste wordt nagenoeg nergens
>> gedaan!
Dat laatste is wat ik niet anders gewend ben van de ijslanders. Die worden gedurende een week of 6 op een weiland gezet en in de gaten gehouden. Mogen ze het lekker zelf uitzoeken.
Niet dat dat altijd gaat zoals je wil. Soms is het aantal merries erg hoog, soms staan ze te kort bij de hengst om het nog wat paardwaardig te laten. Soms wordt er een paard in elkaar getrapt, diverse situaties van gehoord.
Maar hengsten zat die vanaf het begin van de zomer een clubje merries krijgt, waar hij zich weken mee mag vermaken. En dan gaan bij populaire hengsten halverwege de zomer een paar merries weg en komen er een paar nieuwe bij. Ik heb op die manier ook kennis gemaakt met hengsten die heel gezond in hun vel zaten en ik snap tot op de dag van vandaag al die stennis rondom hengsten niet. Want die hengsten stonden gewoon aan touwtjes tussen de merries te wachten op hun rit of training, buiten het dekseizoen om. Pas toen ik bij "grote paarden mensen" ging komen heb ik kennis gemaakt met het "help het is een hengst" fenomeen en me daar altijd stellig over verbaasd.
Groetjes Karin