Wil schreef op woensdag 16 maart 2011, 19:24:
> > Hoe was het vóór de verhuizing?
>
> Wil.
>
> Zeepaardje: embryo dat het verder verdomde.
Player was op en top gezond, ze was minder "vol" dan vorige winter maar zag er goed uit. Mest was de laatste jaren ok bij haar. Hooi krijgt ze altijd a volonté.
Bij haar is de (zichtbare) ellende begonnen op het eerste nieuwe adres. Daar is ze beginnenmestwater "lekken" en viel ze in no time kilo's af. Ik weet het aan verhuisstress, ik was zelf gestressed en voelde me met haar niet goed daar. Ze ging daar 's nachts samen met Carmen naar binnen (wei was te zompig en werd teveel kapot gelopen) in een (gelukkig) grote stal van 24m². daar hing ik het vol volle hooinetten, had mijn eigen hooi van mijn eigen boer.Overdag de wei op, in het begin zonder hooi, er stond nog gras. Veel gras lieten ze staan, zag er goed uit maar blijkbaar vonden ze het niet eetbaar. De andere paarden die er stonden waren van de eigenares plus twee shetters die er ook huurden. Zij kregen geen hooi, nooit. Er zijn twee balen op heel die maand van mij overgekocht en aan hen beetje bij beetje opgevoerd. Toen ik overdag ook hooi ging leggen op de wei, vlogen zij erop af en vraten letterljk alles op. Toen de eigenares haar paarden er weg haalde, ze had een andere locatie, kon ik hooi hoger weghangen zodat de shetters niet alles zouden opeten, maar Player en Carmen aten er niet heel veel van. s' Nachts aten ze elk wel voor twee dan. Dus qua hoeveelheid bleef het hetzelfde. Ik had mijn eigen eten bij en voerde elke avond zelf. voor 's ochtends zette ik alles klaar. Om de week ging ik zelf tweemaal daags. Ik verzorgde er 's avonds alle paarden. (binnen zetten en eten geven, vaak ook drinken want dat was vaak bruin troebel water. Player en Carmen gaf ik zelf elke dag vers water. Ook op de wei zorgde ik voor vers water voor alle paarden.
Carmen haar diarree dateert al van het moment dat ze bij ons kwam. Ze liet veel natte scheten, had ook enorm veel lucht in de darmen. Zomers ging het goed,maar van het moment dat ik hooi voerde, kreeg ze veel last van dunne mest. Heb getest en afgewacht waar het aan zou kunnen liggen maar ze bleef er goed uit zien en vitaal. het ging wat op en af maar bleef redelijk aanvaardbaar. Moest haar wel veel wassen 's winters omdat ze zich bevuilde met haar natte scheten. De diarree is stelselmatig frequenter geworden maar ze bleef er vitaal onder en zomers beterde het weer.
Heb dan groene leem geprobeerd, zandkuur gegeven, alles hielp maar even. Groene Os en Phytonics hielpen ook maar even. Dan was het victorie voor even. Het enige dat ik wel bereikte met die laatste twee produkten was dat ze geen lucht meer in haar darmen had en ze geen natte scheten meer liet. Zolang ik het maar bleef geven.
Na de verhuizing ging het even heel goed, ze at namelijk stro (in de stal legde ik stro) weer victorie voor een paar dagen -dat de oplossing zo simpel was....- en dan ging het weer fout. Ook zij vermagerde en de diarree spoot op het laatste eruit met momenten.
Na de tweede verhuis, waar we nu staan, staan ze nu nog veel op een verharde paddock en zanduitloop en zag ik eigenlijk pas hoe erg het was (geen gras of stro waar het nat in wegtrok). Ze scheet gewoon een meter ver, het spoot eruit, alles zat ( en zit)onder. Ik poets me elke dag helemaal scheel daar. Carmen stond dan binnen de kortste keren beverig op haar voorbenen en kwam wat wankel.
Bloed geprikt en de rest heb ik hier al opgeschreven.
In het bloed is niets gevonden van besmetting, ontsteking of tekorten....ik verwachtte een chronische darmontsteking, zeker geen wormen. Er kwamen op onze wei geen andere paarden en had nog nooit last van wormen gehad....zover