Christel Provaas schreef op dinsdag 3 mei 2011, 12:51:
> Interessant stuk Els!
Roept bij mij onmiddellijk een hele reeks vragen op

- Een paard dat niet meewerkt bij de bekapper of veearts; is dat aversie van de eigenaar/begeleider van het paard, of komt dat uit het paard zelf? Als de eigenaar/begeleider vertrouwen heeft in de bekapper of veearts, werkt het paard dan niet automatisch beter mee? (Ervan uitgaande dat het paard de mens spiegelt.)
- Als je de test gaat doen die Ilona voorstelt. Hoe waardevol is die dan? Als de ruiter onzeker wordt, omdat hij niet weet of de druppels wel gegeven zijn, hoe reageert het paard dan? Bewijst dus niet dat de druppels niet werken en bewijst ook geen placebo-effect. Kan alle kanten uitgaan.
- Als bij mensen een medicijn al beter werkt als het in een vertrouwenscheppende sfeer wordt toegediend. Hoe is dat dan met paarden als de mens vertrouwen of juist geen vertrouwen in de behandelaar heeft?
- Is er überhaupt wel iets te testen?
- En een laatste vraag (hoewel ik er nog veel meer heb); wat is er, als je dit in ogenschouw neemt, op tegen dat behandelmethoden op een placebo-effect berusten? Het is over het algemeen minder schadelijk voor het individu of het paard en ook minder schadelijk voor het milieu. En het kan gewoon werken ....
Els.
***Medicus curat, natura sanat***