Als ik de voedingscalculator goed begrijp krijgen ze zelfs minder dan dat die aangeeft!
En als ik hooi geef krijgen ze dit al in plakjes en verspreid over de dag in een hooibak (mazen van 5 op 5) en/of een net (mazen 3 op 3). Of ik vervang het plakje hooi door rondom de wei de brandnetels ('k heb ondertussen al een heuse plantage aangelegd

), distels en kleefkruid te zeisen en deze op het pad te verspreiden. Vinden ze lekker!
Stel dat ik de paarden constant op de hele wei laat (wei is net geklepeld dus ik zou hier sowieso even mee wachten of zouden jullie ze er wel direct oplaten?), gaan de paarden dan in bepaalde periodes niet meer fructaan binnen krijgen? Ze zullen dan waarschijnlijk ook gras eten dat net weer aan 't groeien is. Nu mogen ze enkel de wei op als ik 't veilig vind.
Vroeger, vòòr we verhuisden, hadden we de beschikking over een wei van 1, soms zelfs 2 hectare. Voor Mira, de shet, zette ik soms een kleiner stukje af maar m'n 2 paarden stonden constant op de wei. Behalve 1 of 2 x per jaar klepelen werd er aan de wei niets gedaan. Ik heb echt de indruk dat ze toen magerder waren, ook al beschikten ze dus over veel meer gras. Een hooinet van 3 m lang, en grotere mazen dan dat van het net dat ik nu heb, hoefde ik, in putteke winter, soms maar om de paar dagen bij te vullen.
Winter periode om af te vallen? Hebben ze dan net niet constant hooi nodig om op temperatuur te blijven? Met constant gevulde hooibakken in de winter merk ik wel dat ze meer rustpauzes inlassen (maw periodes dat ze niet eten). Vandaar m'n vraag of 'hen steeds op de wei laten' er uiteindelijk niet voor gaat zorgen dat ze niet meer zo gebrand zijn op eten en minder gaan eten.
Ik vermoed dat het pad rondom de wei dan minder gaat gebruikt worden. Dit nodigt nu echt wel uit op sprintjes trekken, iets wat ik ze op een constant open en grotere wei niet vaak zag doen.
Pff, ik vind dit echt een moeilijk onderwerp!