Hé Peter, het waait hier enorm. geluk dat het westenwind is hier, of anders waaide al die vreselijke vervuiling jouw kant op

...
Even mijn vriendin biologe geraadpleegd. Ze heeft me mooi uitgelegd hoe het zit met die vervuiling.
Dit is een interessante site:
http://www.irceline.be/~celinair/dutch/homenrl_java.htmlIk citeer haar even:
NO2 komt vooral van verkeer en door industrie.
NO2 die uitregent geeft ‘zure regen’ en geeft een daling van de bodemkwaliteit, aantasting en verhoogde stress bij planten en bomen (en planten die onder ‘stress’ komen, kunnen bepaalde stoffen produceren als reactie daarop, die dieren dan kunnen opeten, maar er is nog nooit een verband met ziektes aangetoond. Omdat ze het nog niet kunnen aantonen hebben, wil dat natuurlijk niet zeggen dat er geen effect kan zijn). Luchtvervuiling kan dus de bodem verzuren.
Luchtvervuiling die op een plaats gevormd wordt, kan zich over honderden kilometers verplaatsen en ergens anders uitregenen.
Het is niet noodzakelijk omdat er bij jullie luchtvervuiling van oa NO2 is dat die bij jullie de grond ingaat. Dan kan vele kilometers verder.
Niet enkel NO2 geeft trouwens verzuring, maar ook andere gassen zoals koolstofdioxide, ammoniak en zwaveldioxide.
Het is trouwens allemaal heel complex, omdat stoffen en gassen nooit op zichzelf alleen te bekijken zijn, maar reacties met elkaar aangaan, en andere stoffen kunnen vormen.
Er zijn gezondheidseffecten op mensen (en dieren natuurlijk), maar of er een verband met dat schuren is, geen idee.
In elk geval is Antwerpen er nog veel erger aan toe, wat betreft luchtvervuiling, en daar schuren ook niet alle paarden.
Je moet je niet heel veel zorgen maken, want in feite is er in heel Vlaanderen een probleem (overbevolkt, overbebouwd en teveel verkeerswegen).
Hoe verder je van drukke wegen en industriegebied zit, hoe beter dus.
Wallonië is al heel wat beter in het algemeen maar in druk en industrie-gebied, rond Charleroi bv, is het hetzelfde probleem als hier. En zoals je zegt, daar kunnen paarden evengoed schuren, dus alleen aan die NO2 zal het niet liggen denk ik. Want veel bomen, minder wind en dus waarschijnlijk meer mugjes.
Het zal wel een samenspel van factoren zijn, als je paard gevoelig is ervoor, èn meer stikstof èn aanwezigheid van de mugjes. Als de mugjes er niet zijn, zal je paard dan vb niet schuren, zelfs al zit er veel stikstof in de lucht. En een paard kan dan waarschijnlijk nog periodes hebben waarin het meer of minder gevoelig is, door een betere/slechtere immuniteit of door stress.
Het luchtvervuilingsprobleem in jullie buurt gaat vooral over de hoeveelheid fijn stof, dat heeft geen invloed op de stikstof in de bodem, maar fijn stof is slecht voor het ademhalingsstelsel en kan het immuunsysteem waarschijnlijk wel beinvloeden.
Mijn gebied (waarvan ik de naam niet wens te vernoemen), is opgenomen in een actieplan fijn stof in 2007, waarvan ik het plan net heb doorgenomen. Het is heel interessant om er dieper op in te gaan en ik denk dat het grootste probleem hier echter ademhalingsproblemen zal zijn nadat ik het rapport gelezen heb, niet de stikstof.