Marianne Gomes schreef op maandag 30 mei 2011, 22:40:
> Uit een onderzoek van een Engelse organisatie blijkt dat als sla wordt
> gesneden er een verlies optreedt in anti-oxidanten, de zogenaamde
> flavonoïden. Afhankelijk van het soort is het verlies tussen de 6 en 94%.
> Dit probleem doet zich ook voor bij andijvie.
Ja, dat zal best, maar we hadden het toch over vitaminen? Planten zitten vol met allerlei niet voor mensen relevante spullen zoals plantenhormonen en weet ik wat allemaal nog wel meer (anders hoefden we niet van tijd tot tijd naar de WC om ons van al die overtollige spullen te ontlasten) en er zullen er ongetwijfeld zijn die reageren op snijden. Maar daar kun je niet uit concluderen dat het voor de vitaminen ook wel zo zou zijn.
Verder vind ik het in dit verband niet handig om te spreken over vitaminEN (meervoud) omdat de verschillende vitaminen geen enkele verwantschap hebben. Vitamine C is vrij kwetsbaar en raakt snel beschadigd door UV, verhitten, bevriezen, etc. maar de meeste andere vitaminen zijn tamelijk robuust en krijg je niet snel kapot, zelfs niet als je je best doet. Dus als het al waar zou zijn dan is het nog de vraag voor welke specifieke vitamine dat is en of je daar dermate snel een tekort aan krijgt dat het uberhaupt interessant is om je er druk over te maken.
> Plus dat Google vol staat met interessante dingen over vitaminen verlies
> in groenten en fruit.
Vitaminen zijn door allerlei onkundige personen ten onrechte verheven tot een mythische stof waarvan je zo ongeveer niet genoeg kan binnenkrijgen, en ongetwijfeld kun je hier veel van op Google vinden. Maar dat maakt het not niet per definitie tot een waarheid.
Miljoenen mensen snijden hun sla en leven een lang en gezond leven...
> Dus als sla van alles verliest ... zou dat dan met gras ook echt niet het
> geval zijn.. ?
Paarden eten van nature verdorde stengels, ze zijn ervoor gemaakt om zich daarmee te voeden, dus als er al "verlies" optreedt dan is daar al rekening mee gehouden.
Je kan ook stellen dat als een kat een muis slacht dat er dan bloed vloeit en er dus met het bloed waardevolle stoffen weglekken. Dat is dan wel waar, maar om daar dan de conclusie aan te verbinden dat katten dan dus wellicht te weinig voedingsstoffen binnenkrijgen is natuurlijk onzin. Je mag er van uitgaan dat dit "verlies" al is ingecalculeerd. Desnoods eet je een muisje meer.
Frans