Tsjonge tsjonge tsjonge Frans
Het wordt steeds interessanter, maar helaas moet ik afhaken, ik ga 250km rijden en naar mijn meissie toe.
Ik probeer uit te leggen wat ik observeer, jij wilt perse bewijzen dat ik het fout zie en dat ik me niet aan de discussie houdt. Nou ook goed.
We proberen er tenslotte achter te komen waarom een paard in een ander gebied wel goed gezond is en als je het verhuist ineens niet. Als een paard hooi eet of gras eet dat er dan verschil is. Mijn paard wat zelf kiest wat het eet heeft geen problemen. That's my point en dat is mijn discussie.
Ik vindt het nogmaals ontzettend moeilijk om te begrijpen ( noem mij maar grijsblond, dom of wat voor woord ook van toepassing is) dat een paard in een wei waar van alles staat met opzet zou uitzoeken wat dan niet de hoogste nutritiele waarde heeft. Dat is een menselijk phenomeen toeschrijven aan een paard. Alleen mensen zijn zo stom om dat te doen.
Maar totdat we dit met de Oh zo aangevallen communicator zelf aan de paarden vragen zullen we alleen maar in het donker blijven tasten. De waarheid weten we gewoon niet.
En ja zoals in andere posts over water gesproken wordt, ik denk dat dat er ook wel het een en ander mee te maken heeft. Als wij onze ongeveer 2 liter goeie kwaliteit water per dag niet drinken krijgen we ook van alles dat fout gaat. Als we zelfs slecht water gaan drinken ... ! Misschien ook maar een stelling, maar in mijn persoonlijke geval toch wel duidelijk bewezen.
Uit observatie heb ik alleen geleerd dat als ik echt heel druk was en niet vaak genoeg met mijn emmers naar de bron ging en die naar Maya bracht dat ze dan toch wel ernstig boos werd en duidelijk liet merken dat er iets fout was. Nu heeft ze haar eigen rivier, ze is niet meer afhankelijk van mijn soms stomme drukke leventje voor haar water toevoer.
Puur observatie en geen stelling, maar voor mij wel
Dat de mensen met de natuurlijke gang van zaken willen bemoeien en duidelijk denken dat ze beter weten wat goed is voor beest is hier op het forum ook wel weer bewezen.
Dazen ; We gaan ze vangen, dus het natuurlijke voedsel voor de vogels in de tijd dat ze het nodig hebben weghalen. OK voor de paarden is het prettiger, maar voor de vogels dus niet. En voor de dazen - shock..
Dan gaan we ze invriezen en dan als voedsel aanbieden in de winter, wanneer de vogeltjes als je ze observeert, de sneeuw van plantjes af schudden om zaadjes te vinden. Nu gaan wij ze dazen voeren, aan vogeltjes die gewoon overwinteren, niet de zwaluwen die ze bij uitstek uit de lucht pikken, die weten wel beter, die zijn al lang weg.
Die vogeltjes gaan waarschijnlijk wel die vetbollen opzoeken want daar zitten normaal tenslotte die zaadjes in, dat hebben ze ook al lang wel door, nu gaan ze dan ook maar die dazen eten. Hoe weten wij of het spijsverteringsysteem van die vogeltjes zich ook niet aan past aan winterschaarste, dazen zijn geen normaal wintervoedsel en zeker dooie dazen niet. Er wordt vanuitgegaan dat die vogeltjes Oh zo blij zullen zijn met die dooie dazen in hun vetbolletje.
Het kan zijn dat vogeltjes zich in Bulgarije in de winter anders gedragen dan in Nederland, wij hebben tenslotte nog die ouderwetse winters, met sneeuw en koud, waarin je erwtensoep wilt en boerekool.
Dat wij als mens nu het hele jaar door alle soorten groentes kunnen kopen betekend nog niet dat dat ook goed is voor ons systeem, bv sla eten in de winter gaat ons niet warm houden. Hutspot wel.
Hele fijne discussie toegewenst. Ik ga kudde gedrag bekijken en puur alleen voor mijn eigen info. De foto's van het gras zijn ook gemaakt, maar ook alleen voor mezelf nu, ik weet nu dat er een verschil in gras is op haar favoriete plek en op de plek waar ze nooit wilde staan. Grappig dat de gypsy paarden en de boereknollies precies hetzelfde doen.
Ik wil ook wel zien of het verschil tussen 1050 meter en 650 meter een verschil gemaakt heeft voor mijn meissie. Dat ik dat verschil voel dat weet ik zeker. Chao Marianne