e m kraak schreef op dinsdag 14 juni 2011, 16:40:
> Zonder je gewas uit de dood te laten verrijzen krijg je niet voor mekaar
> krijgt dat je bruine hooi of kuil, wat toch eerder waarschijnlijk wel als
> groen gewas ervaren werd, groen vanwege het vooral door chlorofyl
> gereflecteerde licht, wederom groen wordt.
Kun je niet zeggen zonder te weten
waarom het groene bruin wordt. Kan net als met kopersulfaat de onttrekking van water zijn (dat doen we nou eenmaal tijdens het drogen) en als je dat water weer IN de cellen zou krijgen (wat inderdaad een lastige klus is) dan zou het misschien wel weer groen kleuren, en bewijzen dat het chlorofyl er nog als vanouds is.
Verder neem je zomaar aan dat groen in bruin verandert, en dat het groene dan weg is. Maar volgens mijn kennis uit een heel ver verleden maak je een bruine kleur.... door aan iets groens ROOD toe te voegen, en niet door iets groens weg te halen. (Even terug naar de kleuterschool en met verf gaan kliederen, Egon.

)
Waarschijnlijker is het dus dat het chlorofyl nog intact blijft maar iets anders door het drogen rood kleurt. Per slot van rekening zie je in de herfst, wanneer bladeren enzo verdrogen, inderdaad veel rode kleuren. In de herfst wordt het chlorofyl waarschijnlijk geresorbeerd waardoor je de rode kleur ook daadwerkelijk ziet. Maar bij het drogen van gras blijft de chlorofyl WEL zitten, en samen met de rode kleur zie je dan dus BRUIN.
Kortom, het is waarschijnlijk dat het chlorofyl er gewoon nog is, ook in het hooi.
> Waarom het groene bruin wordt heeft naar de praktijk doet vermoeden o.a.
> te maken met de weersgesteldheid tijdens het droogproces. Of niet?
Dus afhankelijk hoeveel "rood iets" er wordt gemaakt. Dat zie je in de herfst ook, dat er blijkbaar factoren zijn die bepalen hoe rood de kleuren van bladeren worden.
> Een apart aspect vind ik nog altijd het magnesiumgebeuren. Mg kun je toch
> niet zeldzaam noemen, of te weinig toegankelijk, als potdomme ieder
> chlorofyltje dat gegeten wordt een Mg-atoom heeft!
Wie zegt dat Mg zeldzaam is? Ik niet! Je kan wel de opname hinderen door teveel Calcium te eten (leuk, al die supplementjes), of door nog een paar oorzaken. Ik heb het al een paar keer genoemd:
Insulineresistentie ontstaat niet door een tekort aan magnesium, maar een overdosis magnesium helpt om de cellen gevoeliger te maken voor insuline. Dat is iets anders dan een tekort wegwerken.
> Maar, het chlorofyl kan stabiel zijn... en wordt dan net zo uitgepoept
> (=groene poep).
Ook hier weer: Waarom is poep bruin? Komt normaal gesproken door de afgebroken RODE bloedlichaampjes die erin zitten. Maar als je maar genoeg volume voedsel binnenkrijgt en vaker poept terwijl je rode bloedlichaampjes-afbraak constant blijft, en je krijgt vanzelf groene (of andere kleuren, als je wat vreemde eetgewoonten er op na houdt) poep.
> Dat brengt mij op de gedachte dat, als wat ik denk waar is, het chlorofyl
> bij verbruind dood gewas de stabiliteit verloren heeft en dus geen
> chlorofyl meer is (net zoals mijn chemische proefjes als teenager met
> spinazie vroeger), dat Mg-atoom wellicht beter opneembaar is.
Niet waarschijnlijk (los even van het feit dat "bruin" niet betekent dat het chlorofyl veranderd is) want chlorofyl is een eiwit en eiwitten overleven over het algemeen de maag met zijn zure milieu en enzymen niet. Eiwitten zijn fragiel en het spijsverteringsgestel is juist optimaal uitgerust om eiwitten te kraken. De kans dat een eiwit als chlorofyl ongeschonden de eindstreep zou halen is niet zo groot, dus ALS het al gebeurt zal het een klein percentage zijn.
Verder is denk ik chlorofyl niet een belangrijke magnesium-bron. De hoeveelheid chlorofyl in een plant is al beperkt vergeleken met de rest van de plantenmassa, en 1 zielig Mg-atoompje op een groot eiwit-molecuul is niet erg indrukwekkend. Je zou denk ik het chlorofyl gewoon weg kunnen halen zonder dat dit veel invloed heeft op de Mg-hoeveelheid.
> Lijkt me een mogelijke (deel)verklaring waarom je de "typische Mg
> problemen" (als het al daadwerkelijk Mg problemen zijn!)
Het zijn dus inderdaad geen Mg-problemen. Het is niet zo dat als je kwalen als
insulineresistentie hebt dat de oorzaak hem ligt in te weinig Mg in de voeding. En dat maakt het volgende dus irrelevant:
> veel minder of
> niet hebt in biotoop waar paarden eigenlijk thuishoren en waar ze
> halfverdroogde verbruinde ruigt vreten.
Frans