Els Kleverlaan schreef op woensdag 15 juni 2011, 14:36:
> Ik voerde tarwestro van ca. 2 jaar oud.
Zou ik sowieso niet, nooit hooi of stro gebruiken dat meer dan een jaar oud is. De dikmakers zitten er dan nog in, maar de vitaminen zijn verdwenen.
> Wat ik inmiddels over (tarwe)stro bij elkaar heb gegoogeld:
> - Stro bevat per kg droge stof ongeveer de helft van de voedingswaarde van
> hooi.
Definieer "voedingswaarde".
De een zal een bak patat zien als iets dat weinig voedingswaarde heeft, maar je wordt er nochthans dik van. Het is maar net wat je onder "voedingswaarde" verstaat. Zijn dat louter de calorieen, of zijn het juist de mineralen en vitaminen? Het lijkt me ook erg onwaarschijnlijk dat stro van alles precies de helft bevat (dan zijn trouwens alle problemen opgelost als je er gewoon twee keer zoveel van eet). Kortom, aan zo'n kreet "de voedingswaarde bedraagt de helft" heb je eigenlijk niks.
> - Stro bevat meer lignine dan hooi wat voornamelijk cellulose bevat.
> Lignine is moeilijker afbreekbaar voor paarden dan cellulose.
Noch cellulose noch lignine is door paarden afbreekbaar. Het zijn de micro-organismen die dat afbreken en omzetten in voor paarden opneembare stoffen. Kwestie van de juiste darmflora en de energie kan prima worden benut.
Daarom is "voedingswaarde" bij paarden ook zo'n rekbaar begrip. Voor een paard met slechte darmflora heeft hooi nauwelijks voedingswaarde, terwijl een ander paard zijn volledige voedingsbehoefte kan dekken met stro.
> Ik heb wat voedingswaardes en mineralengehaltes van stro weten op te
> duiken, maar die verschillen nogal. Volgens de één zit er wel calcium en
> hoegenaamd geen magnesium in, volgens de ander is de verhouding Ca-Mg
> vergelijkbaar met hooi.
Het ligt aan het soort stro en aan de ondergrond. Stro wordt niet speciaal gemaakt als voeding voor paarden, dus als de plant waar het stro van wordt gemaakt geen speciale behoefte heeft aan magnesium dan is de kans ook groot dat de boer niet speciaal zal gaan bemesten met magnesium. Net als bij hooi is er eigenlijk maar EEN goed advies: Doe een gewasonderzoek als je van plan bent je paard langdurig en uitsluitend het betreffende stro te voeren.
Frans