Marianne schreef op maandag, 8 maart 2004, 15:35:
> Als het paard
hoefbevangen is, ga je toch als eerste naar de
> voer-situatie kijken ( ja, ik weet echt wel dat er dan nog
> minstens 11 andere redenen zijn waarom een paard bevangen kan
> raken), want dat is toch in bijna alle gevallen de boosdoener.
Dat is precies de reden waarom ik reageerde. Het feit dat de discussie nu echter uit de hand loopt is de reden waarom ik niet meer reageer. Mijn ideeen zijn bedoeld om mensen te helpen vanuit MIJN ervaringen, take-it-or-leave-it, en uiteraard kun je op iedere bewering die ik (of anderen) doen ergens op internet wel weer iets vinden wat daar tegenin gaat. Vaak kloppen die dingen dan wel, maar zijn van toepassing op andere situaties, en een eindeloze welles-nietes-discussie is het gevolg.
> Als ik lees dat een paard én lucerne, én brokjes, én hooi, én
> een grote hoeveelheid olie krijgt, dan denk ik dat er reden is
> om vraagtekens te gaan zetten.
Nog EEN keer mijn bedenkingen hierover:
1) Uiteraard zijn er mensen die met succes olie voeren, maar zoals ik hier en daar ook al uit de oorspronkelijke bronnen kan opmaken zijn dat paarden die zware arbeid verrichten (ook daar over kunnen we discussieren maar een uurtje rijden in de bak valt wat mij betreft niet onder zware arbeid) of bejaard zijn.
Olie bijvoeren is mij niet onbekend, de bejaarde pony die hier staat krijgt o.a. ook olie, maar dat is een beestje van 30+ die een dermate slecht gebit heeft dat ze geen hooi/kuil kan eten en waarbij wat goocheltruuks nodig zijn om haar op die leeftijd en met een voeropnameprobleem niet al te dramatisch laten af vallen.
2) Een tweede bedenking is dat we het hier ook hebben over lucerne, maar niemand heeft nog gezegd dat pure lucerne niet verkrijgbaar is. Lucerne wordt altijd overgoten met melasse omdat het spul anders verkruimelt en je uitsluitend een zak stof overhoudt. Die melasse vormt bij elkaar een enorme hoeveelheid koolhydraten, en alleen al om die reden is lucerne geen hooivervanger maar op zich al een "
krachtvoer".
3) Het voerschema vind ik nogal "exotisch". Als je al een dergelijk voerschema met succes hanteert dan mag je er van uit gaan dat het paard en de darmflora zich hieraan hebben moeten aanpassen. Een weg terug is er nauwelijks, tenzij je het heel geleidelijk doet. Ik kan me dan ook wel iets voorstellen bij de vorige bevangenheid, toen het paard "op vakantie was" en in een natuurwei stond zonder iets erbij. Misschien was simpel-gras wel een te groot verschil vergeleken met lucerne-met-olie-met-brokjes-met-toevoegingen.
Groeten,
Frans