InloggenBookmarks Woordenboek
UitloggenInstellingenForum-hulp!
Warboel
Mix van alle berichten uit alle rubrieken (forum oude stijl)
Onderwerp starten18943 onderwerpen
275560 berichten
Pagina 15538½ van 18371
Je leest nu op chronologische volgorde
Volg datum > Datum: zondag 10 juli 2011, 10:5210-7-11 10:52 Nr:233057
Volg auteur > Van: Marianne Gomes Opwaarderen
Volg onderwerp > Onderwerp: Bit -Bitloos en 5 Turkse Vrachtwagens Structuur
Marianne Gomes
Shangri La


601 berichten
sinds 4-10-2010

Hallo Allemaal,

Dit is de vraag die Rob mij gesteld heeft en waar ik natuurlijk geen antwoord op weet.

De paarden worden met bit bereden en hij geeft me natuurlijk het verhaal dat je dan meer controle hebt. Ik ga daar natuurlijk met mijn lekenwijsheid tegenin.

Hij wil Bitloos proberen, maar dit is het scenario dat hij tegenkomt – Hij komt met zijn groep vakantiegangers het bospad af om een weggetje over te steken dat naar het volgende veld gaat. Dat weggetje is vlak bij een kruispunt dat over de grotere weg loopt. Over deze weg denderen de Turkse joekels van vrachtwagens en die Turken vinden het ontzettend grappig om bij het zien van de paarden allemaal luid toeterend en zwaaiend langs te knallen.

De paarden schrikken hier natuurlijk van.

De vraag is dus van Rob – kunnen de vakantiegangers het paard net zo goed in controle houden met bitloos ???? Deze paarden hebben nooit een bitloos bridle gezien. Rob is verantwoordelijk voor de safety van zijn gasten natuurlijk.

Rob zegt wel dat hij ze zelf zonder bit en met alleen hoofdstel kan rijden, hij is dus niet de probleem ruiter hij is bang dat zijn vakantiegangers de probleem ruiters zijn.

Ben benieuwd naar jullie expertise in deze

Groetjes Marianne
Volg datum > Datum: zondag 10 juli 2011, 10:5810-7-11 10:58 Nr:233058
Volg auteur > Van: Marianne Gomes Opwaarderen
Volg onderwerp > Onderwerp: Very Happy Pnenny Granny met de kudde Structuur
Marianne Gomes
Shangri La


601 berichten
sinds 4-10-2010

Een updateop Happy Pnenny Granny.

Maya is in heaven. Dat kun je aan haar zien, aan haar huid, aan haar ogen, aan haar gedrag. Ze komt je glimmend tegemoet, ze komt met veel trots haar nieuwe vriend Goran laten zien, ze vindt het alleen jammer dat hij geen ballen heeft denk ik ! Maya is veel rustiger geworden, straalt Paard uit.

De kudde werkt hier alsvolgt.

Rob heeft nu nog maar 4 getrainde rijpaarden (e krisis in UK veroorzaakt krisis hier) Alisia is 2day eventing getrained en hij heeft haar gered van de slacht. Privas is een jumper en kan 2 meter doen. Roscoe is een baby van Alisia en heeft een of andere beroemde vader die nu in de Olympics in UK iets gaat doen. Roscoe is nog in training maar wordt alleen getrained voor het vakantie werk dus door de bossen rijden en over de vlakte galopperen. Hij hoeft geen dressage truukjes te leren. Goran kan het vakantie werk al.

Alisia heeft nu een veulen van ongeveer 4 maanden oud ook met beroemde vader. In Arbanassi dicht bij Veliko Tarnovo is een basis met 400 paarden en alles erop en eraan voor competitie, training en alles. Daar komen de daddy’s vandaan en de extra paarden als er een grote groep vakantiegangers is. .

Hij heeft drie jaarlingen.

Alisia is de Queen Merry, Maya is tweede in rang. Alisia kent de hele omgeving hier en neemt de kudde mee op pad, de 3 jaarlingen gaan er vaak alleen op uit. Elke ochtend brengt Alisia de kudde terug naar het huis waar ze dus breakfast krijgen in de vorm van een schepje mais en een schepje echemik (soort geweekte spelt denk ik) De jaarlingen krijgen dit niet maar komen toch terug, zo geleerd van hun Mama’s toen die nog hier waren. Als het heet is zoals nu 36/40 graden dan blijft de kudde dicht bij het huis en in de open stallen die Rob hier heeft. Op koudere dagen neemt Alisia ze nah et ontbijt weer allemaal mee om te grazen. Het breakfast ceremonieel is uitsluitend om Alisia een incentive te geven om thuis te komen. Als Rob klanten heeft dan moet hij Alisia vast zetten anders moet hij de 4 bij 4 km af gaan lopen zoeken om zijn rijpaarden te vinden. Hij weet normaal wel waar ze zo onge veer zijn want ze hebben een duidelijke routine.

Maya heeft zich in ongeveer 2 weken totaal aangepast aan deze routine van vrijheid en is een ander paard. Nog steeds lief en tot mijn grote geruststelling herkende ze me meteen toen ik haar na 2 maanden weer zag. Dus happy cuddles en kopjes als welkom.Toen ik eindelijk voor de eerste keer zonder zadel op haar zat en ze moest echt even achteruit lopen was ik als totale leek helemaal blij dat ze nog steeds luisterde naar ‘stapje achteruit’ het eerste en enige dat ik haar al clickerend geleerd had. Rob denkt ook dat ze nooit een zadel op gehad heeft en niet getrained is om te rijden. Dus daar is hij nu mee bezig.

Rob denkt dat ik al snel over de vlakte zal galopperen!!!! Grapjas.

Maar dit is dus een kudde paarden die behalve Roscoe allemaal een soort stal achtergrond hebben die nu met Natuurlijke vrijheid leven. Rob is een tradi dus heel af en toe komen er wat tradi dingen bij kijken, zoals een winter toen Goran het echt koud had in de –25 graden en toen dus met deken om liep. Ik heb hem alleen een foto laten zien van Maya met dikke sneeuwjas in haar eerste winter 24/7. Goran is hetzelfde soort paard dus kan deze winter volgens mij dezelfde wintercoat maken als Maya doet. Die ze trouwens binnen no-time kwijt was en nu echt glanst. Ze is mooi. En om haar ‘s avonds weg te zien rennen met de kudde is gewoon tja wat is het woord…the best of both world’s – totale voldoening?

Volgens Rob kun je dus wel een verschil zien in Roscoe die nooit een stal heeft gezien en nooit op de tradi manier behandelt is geweest en de andere paarden. Roscoe is een veel rustsiger paard de goeigheid zelve. De andere kunnen nog wel eens nerveus worden. Ik ben hier om op de kudde te letten omdat Goran iedereen die Bulgaars tegen hem spreekt aanvalt…. Als Goran zijn verhaal zou kunnen vertellen hey!

Goran en Maya zijn dikke vrienden, dezelfde hoogte dezelfde kleur, Goran is ook getrained voor de kar dus ze gaan samen de koets trekken en af en toe in Tryavna interessante dingen doen. Ze staan nu kop aan staart elkaars vliegen weg te slaan. Maya vindt de jaarlingen ook leuk maar krijgt geen kans van Goran..

Wat de paarden in de wei eten ben ik nog niet achter. Overdag eten ze amper op het moment en ‘s nachts ben ik niet met ze mee geweest. Voor een wandelingetje in de wei is het nu gewoon te heet. Ze drinken uit de natuurlijke bron of uit de rivier waar Alisia ze naartoe brengt. Dus geen slepen met emmers hier en altijd vers water voor de paarden.

Dit is hier in Bulgarije natuurlijk ook een unieke situatie. Getrainde paarden die vrij leven en als je ze nodig hebt dan hou je ze gewoon binnen. De situatie voor de 400 in Arbanassi is anders, maar daar staan ook de ‘dure’ paarden.

Rob zegt wel dat er seizoen eten gewoontes zijn, als de chicory rijp is dan zijn de paarden amper het chicory veld uit te slaan. Eten zich helemaal rond aan dat spul, Hun caffeine substitute intake voor het hele jaar denkt hij …

Ik had verkeerd begrepen dat de paarden op ijzers stonden, alleen in de echte regentijd krijgen ze twee ijzers voor omdat ze anders met ruiter de Bergen niet op en af kunnen zonder gevaar. Ze worden bekapt door de Bisschop, ja een heuze priester, en volgens Rob weet hij wat hij doet – we gaan het zien – hij komt volgende week. Hij mag Maya als laatste doen … of niet ..!

Verleden jaar is hier in Arbanassi een Engelse geweest en die heeft een week Natuurlijk Bekappen instructie gedaan, of dat een resultaat heeft van blote voeten heb ik nog niet begrepen.

Elke dag leer ik meer, als er vragen zijn roep maar.

Groetjes Marianne
Volg datum > Datum: zondag 10 juli 2011, 11:0010-7-11 11:00 Nr:233059
Volg auteur > Van: joop Opwaarderen Re:233057
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Bit -Bitloos en 5 Turkse Vrachtwagens Structuur

joop
Homepage
Frankrijk


5046 berichten
sinds 20-6-2005
Marianne Gomes schreef op zondag 10 juli 2011, 10:52:

> De vraag is dus van Rob – kunnen de vakantiegangers het paard net zo goed
> in controle houden met bitloos ???? Deze paarden hebben nooit een bitloos
> bridle gezien. Rob is verantwoordelijk voor de safety van zijn gasten
> natuurlijk.
>
> Rob zegt wel dat hij ze zelf zonder bit en met alleen hoofdstel kan
> rijden, hij is dus niet de probleem ruiter hij is bang dat zijn
> vakantiegangers de probleem ruiters zijn.
>
> Ben benieuwd naar jullie expertise in deze
>
> Groetjes Marianne

Hier is maar 1 antwoord: niemand kan de veiligheid garanderen in een dergelijke situatie, niet met en niet zonder bit. Volgens mij kan je zowiezo niet voor de safety van de ruiters instaan. Beschreven situatie is volgens mij in elk geval te gevaarlijk en ik zou alle ruiters aanbevelen af te stappen en te voet met de paarden over te steken.
Volg datum > Datum: zondag 10 juli 2011, 11:2910-7-11 11:29 Nr:233060
Volg auteur > Van: Piet Opwaarderen Re:233055
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Paardrijden in Roemenie Structuur

Piet
Homepage
Terneuzen home, Koewacht werk
Nederland

Jarig op 8-7

11530 berichten
sinds 11-12-2003
Marianne Gomes schreef op zondag 10 juli 2011, 10:30:

>
> Internet hier is goed waardeloos dus ik heb nog niet alles kunnen lezen.
>
> Leuk voor je Caroline dat je een fijne tijd hebt in Roemenie, is het daar
> nu ook echt heet? Hier 36/40 graden.
>
> In Bulgarije hebben we de koeiewalker, mensen hebben een koe en brengen
> die na het melken naar het dorpsplein waar de koeie walker dan met de
> kudde op stap gaat en ze ‘s avonds voor het melken weer terugbrengt.
> Gemixte herds zie je hier amper, er is een schapenherder en een
> geitenherder die hetzelfde doen.
>
Hoe denk je dat 'Koewacht' waar mijn paarden staan, waar ik werk en o.a de nb cursus geef aan de naam 'Koewacht' komt ;-)

> Paarden worden hier niet op die manier behandelt. De Bulgaar heeft een
> paard voor werken, dus de kar treken of ploegen. Die paarden staan normal
> aan een touw in de wei dicht bij huis. ‘s Avonds of als het weer slecht
> wordt (zoals een simpele regenbui) worden de paarden binnengehaald en op
> stal gezet. ‘s Nachts staan ze op stal met nu in de zomer gras dat de
> eigenaar elke dag voor ze zeist. Touw en stal zijn hoofdzakelijk anti
> diefstal maatregelen, het paard is een worktool en duur, dus wordt
> beschermd. Hier zijn amper paarden die aan huis gehouden worden als
> rijpaard.

Exact de situatie hier van 50 jaar geleden, behalve dat mijn opa met wilgenstaken en prikkeldraad omheinde weides had. De 2 paarden stonden in het arbeidseizoen 's nachts op stal uit te rusten. van de godganse dag ploegen, eggen, zaaien of maaien en hooien of voederbieten en kroppen naar huis halen.
Daar kon je ook instoppen wat je wilde, alles werd met graagte verteerd, behalve op zondag, dan werd er miniem gevoerd en dat had niks met de zondagsrust te maken maar met "de maandagziekte"

>Toen ik tegen de makelaar zei dat ik velden nodig had omdat ik
> een paard had wilde hij direct de manege in Gabrovo aanraden en stond met
> grote verbazing te kijken dat mijn Maya buiten stond, dus Maya was in zijn
> ogen geen ‘echt rijpaard’ Hier is 24/7 ook een nieuw concept. In de winter
> staan de paarden praktisch de hele tijd op stal.
>
> Ik ben nog niet bij de wilde paarden geweest dat wordt pas September
> Oktober denk ik, die hike ga ik niet doen met dit weer.
>
> Groetjes Marianne

Piet

Clicker training is a wonderful tool for teaching
people to focus on the positive and have an
attitude of gratitude for every effort your horse
makes.
Volg datum > Datum: zondag 10 juli 2011, 11:3510-7-11 11:35 Nr:233061
Volg auteur > Van: Dani62 Opwaarderen Re:233057
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Bit -Bitloos en 5 Turkse Vrachtwagens Structuur

Dani62
Nederland


708 berichten
sinds 29-7-2009
Marianne Gomes schreef op zondag 10 juli 2011, 10:52:

>
> Hallo Allemaal,
>
> Dit is de vraag die Rob mij gesteld heeft en waar ik natuurlijk geen
> antwoord op weet.

Als de paarden daarvan schrikken zijn ze blijkbaar niet verkeersmak. Heeft helemaal niets met bit of bitloos te maken. Als je van te voren weet dat je paard ergens van gaat schrikken zou ik ook afstappen ja, zeker weten. 'Controle' is de opvoeding en training die het paard vooraf gehad heeft en niet het stuk ijzer op het moment van paniek.

Groet, Dani
Volg datum > Datum: zondag 10 juli 2011, 11:5710-7-11 11:57 Nr:233062
Volg auteur > Van: Spirithorses Opwaarderen Re:233057
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Bit -Bitloos en 5 Turkse Vrachtwagens Structuur

Spirithorses
Homepage
Vroenhoven - Riemst, bij Maastricht,
Belgie.

Jarig op 1-3

10715 berichten
sinds 6-1-2004
Marianne Gomes schreef :> Dit is de vraag die Rob mij gesteld heeft en waar ik natuurlijk geen
> antwoord op weet.
>
> De paarden worden met bit bereden en hij geeft me natuurlijk het verhaal

> Rob zegt wel dat hij ze zelf zonder bit en met alleen hoofdstel kan
> rijden, hij is dus niet de probleem ruiter hij is bang dat zijn
> vakantiegangers de probleem ruiters zijn.
>

Wat denk je zelf?
Elk paard kan bitloos. Het gevoel van controle dat de rijder denkt te moeten hebben zit voornamelijk tussen de oren van de rijder.

Hier ook veel vakantiegangers/eenmalige toeristen en die rijden allemaal gewoon vier uren op een bitloos gereden paard. Mijn paarden zijn gewone huis- tuin- en keukenpaarden, net als ieder ander.

Ik zie niet in waarom het hier bij mij wel zou kunnen en ergens anders niet.....8-\
Vakantieruiter probleemruiter? Dan al helemáál nooitvanzeleven een bit, arm dier.
Probleemruiters horen geen (lange) buitenritten te doen of hooguit in stap of sukkeldrafje.
Zelfs als je als manege het geld hard nodig hebt moet je waken over het welzijn van het paard dus dat mag nooit een reden zijn!

Groet, Pien
Volg datum > Datum: zondag 10 juli 2011, 12:2110-7-11 12:21 Nr:233063
Volg auteur > Van: Piet Opwaarderen
Volg onderwerp > Onderwerp: steigeren, happen en meppen Structuur

Piet
Homepage
Terneuzen home, Koewacht werk
Nederland

Jarig op 8-7

11530 berichten
sinds 11-12-2003
Vorige week een leuke bekapcursus gegeven in het gezelschap o.a. van een veearts en twee studentes diergeneeskunde (wil niet zeggen dat zonder de aanwezigheid de cursussen niet leuk zijn hoor, maar ik word toch wel eens wat meer uitgedaagd om in mijn kennis te graven) . Ook nog een gesprek gehad met een hoefsmid die al 25 jaar in het vak zit. Hij had een tang nodig en dankzij de supersnelle verzendservice van PN kon ik hem de volgende dag leveren. Kortom hij wil graag mee doen in een van mijn volgende cursussen.
Eén van de studentes heeft een paard dat onmogelijk door een vreemde bekapt kan worden. Dit was een van de redenen dat ze de cursus kwam volgen.
Paar dagen later mailde ze me dat het ook voor haar niet te doen was, dat hij gewoon op zijn achterbenen ging staan en of ik een oplossing wist want dat er toch wel heel dringend iets aan moest gebeuren.
Paar afspraken verzet voor haar en gistermiddag vrijgemaakt.
Prachtige jonge grote zwarte ruin, 4 jaar en zéér wantrouwend.
Ik kon niet in zijn buurt komen, laat staan hem aanraken. Meteen oren in de nek, wegdraaien en bijtschijnbewegingen maken en zijn achterbeentjes laten zoeven.
Lekker.... Los het even op Piet...

Ook dit paard gaf totaal ontspannen alle 4 zijn voeten binnen 2 uur met de nodige pauzes.
Het wegdraaien was over, geen oren meer in de nek, niet meer happen. Met de achterbenen slaan heeft hij terwijl ik met hem bezig was nog maar één keer gedaan en volgens mij beschouwde hij dat zelf al als een vergissing. Zijn voeten mocht ik vasthouden, bekloppen, schoonmaken zolang ik wilde.

Meer en meer eigenaars weten dat ik daar een methode voor heb en het komt dan ook steeds vaker voor dat ik gevraagd wordt. Nu vind ik dat niet erg, maar eigenlijk zou het niet nodig moeten zijn.
Mensen die me hiervoor laten komen zijn ten einde raad. WAT moet ik nu als niemand enz. enz. en door onkunde wachten ze veel te lang, wat het alleen maar moeilijker maakt.
Ik heb het natuurlijk over speedclickeren. De techniek is zó verschrikkelijk eenvoudig en de uitwerking zo geweldig sterk dat ik vind dat elke paardeigenaar dit zou moeten kunnen.

Ik ben graag bereid om dit kleine onderdeel van het clickeren te demonstreren en te laten filmen en het resultaat hier op de site te zetten als F&I dat ook een goed idee vinden.
Ik weet dat ook Cedric graag 'iets' doet in Augustus als hij weer in de lage landen is en dat hij tegenwoordig zelf er een prima locatie voor heeft.
Dus misschien daar de volgende PN dag en als dan tegen die tijd iemand een of meer moeilijke of onmogelijke voetengevers heeft kunnen we misschien dit probleem voor eens en altijd oplossen.
Mijn paard geeft geen voeten! Kijk maar ff op Paardnatuurlijk!

Piet

Clicker training is a wonderful tool for teaching
people to focus on the positive and have an
attitude of gratitude for every effort your horse
makes.
Volg datum > Datum: zondag 10 juli 2011, 12:3410-7-11 12:34 Nr:233064
Volg auteur > Van: rini Opwaarderen Re:233063
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: steigeren, happen en meppen Structuur

rini
Kapelle
Nederland

Jarig op 12-2

316 berichten
sinds 7-8-2005
Piet schreef op zondag 10 juli 2011
>
>
>

> Clicker training is a wonderful tool for teaching
> people to focus on the positive and have an
> attitude of gratitude for every effort your horse
> makes.

Dit zou ik 'n ontzettend goed en leuk idee vinden Piet :-)
groetjes Rini
Volg datum > Datum: zondag 10 juli 2011, 12:5910-7-11 12:59 Nr:233065
Volg auteur > Van: e m kraak Opwaarderen Re:233063
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: steigeren, happen en meppen Structuur

e m kraak
Nederland


7960 berichten
sinds 5-5-2004
Piet schreef op zondag 10 juli 2011, 12:21:

> Ik ben graag bereid om dit kleine onderdeel van het clickeren te
> demonstreren en te laten filmen en het resultaat hier op de site te zetten
> als F&I dat ook een goed idee vinden.
> Mijn paard geeft geen voeten! Kijk maar ff op Paardnatuurlijk!

Strak plan Piet! (+ct) :-M
Volg datum > Datum: zondag 10 juli 2011, 13:0210-7-11 13:02 Nr:233066
Volg auteur > Van: Tineke Nolet-Verdel Opwaarderen Re:233063
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: steigeren, happen en meppen Structuur

Tineke Nolet-Verdel
Nederland

Jarig op 24-6

1606 berichten
sinds 15-2-2005


Zijn er valkuilen Piet, voor mensen die gaan speedclickeren en verder niets weten van het hele principe van clickeren?

Wat ik ook zou willen weten: je bent nu pas geweest bij dit paard, maar hoe gaat het nu bv over een paar maanden? Er zit natuurlijk een verhaal bij dit paard dat zo erg wantrouwig is dat je niet eens in de buurt mocht komen.

Ik weet niet of de eigenaresse van dit paard meeleest op dit forum; ik zou het interessant vinden om het verhaal en het vervolg te lezen van haar.
Volg datum > Datum: zondag 10 juli 2011, 13:4410-7-11 13:44 Nr:233067
Volg auteur > Van: Piet Opwaarderen Re:233066
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: steigeren, happen en meppen Structuur

Piet
Homepage
Terneuzen home, Koewacht werk
Nederland

Jarig op 8-7

11530 berichten
sinds 11-12-2003
Tineke Nolet-Verdel schreef op zondag 10 juli 2011, 13:02:

Ga je ook weer komen? Dan ga je nu wél op de film hoor :-)
>
>
> Zijn er valkuilen Piet, voor mensen die gaan speedclickeren en verder
> niets weten van het hele principe van clickeren?
>

Het is een verkeerde naam Tineke. Het is natuurlijk operant conditioneren, maar eigenlijk vind ik niet dat het iets met de methode "clickeren voor paarden" te maken heeft.
Clickertraining is , (lees in het boek van Inge Teblick, kijk naar mijn dvd's voor de "waar heb je het overs" ) - natuurlijk ook operant conditioneren- maar op zo'n manier gebracht dat het vertelt hoe je dit op een paard toepast. Hóe maak je hem beleefd, hóe pas je clickertraining toe op alles wat je jouw paard aan wilt leren....
Speedclickeren flierefluit daar voorbij. Het gaat zuiver over "als jij doet wat ik wil, dan krijg je een beloning"
Daarom vertel ik de mensen waar ik werk ook ALTIJD dat dit alléén voor zulke dingen als voetjes geven of bv een zadel op een rug leggen werkt en dat dit geen clickertraining is, omdat 2 dagen later het paard over je heen loopt.

> Wat ik ook zou willen weten: je bent nu pas geweest bij dit paard, maar
> hoe gaat het nu bv over een paar maanden? Er zit natuurlijk een verhaal
> bij dit paard dat zo erg wantrouwig is dat je niet eens in de buurt mocht
> komen.
>
Het verhaal hoor ik altijd als ik er kom en is altijd hetzelfde.
Een eigenaar van een veulen die niet zo goed weet hoe je dat aanleert, of iemand die het paard pas na het veulen zijn gekocht heeft en er mee geconfronteerd wordt.
Er komt een smid en die zal het wel even oplossen.Maar helaas er wachten nog 10 paarden , dus veel tijd heb ik niet. Oplossing? knal hem een rasp in z'n zij en hij zal wel luisteren. Sommige paarden wel, maar de paarden met karakter niet...... Die gaan steigeren, happen, meppen enz.(en dat wordt steeds erger , want het is gedrag dat beloond wordt)
Wil niet zeggen dat ik vind dat een voetbekapper daarmee geconfronteerd moet worden. Dat vak is gevaarlijk genoeg met paarden die wél braaf zijn.
Elke vakman is ooit wel een keer bijna het licht uit zijn ogen geslagen terwijl het paard "dat nooit deed"

> hoe gaat het nu bv over een paar maanden?

Van dit paard heb ik het volledige vertrouwen gewonnen, hij was echt m'n vriendje toen ik weg ging en ik weet zeker dat de eigenares geen probleem meer heeft.

> Ik weet niet of de eigenaresse van dit paard meeleest op dit forum; ik zou
> het interessant vinden om het verhaal en het vervolg te lezen van haar.

Ik ook. Maar je hebt ooit ook het bericht van Koen kunnen lezen over een vorig paard. Geen probleem meer, het gaat om vertrouwen Tineke.

Piet

Clicker training is a wonderful tool for teaching
people to focus on the positive and have an
attitude of gratitude for every effort your horse
makes.
Volg datum > Datum: zondag 10 juli 2011, 14:3410-7-11 14:34 Nr:233068
Volg auteur > Van: Arabesk Opwaarderen Re:233062
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Bit -Bitloos en 5 Turkse Vrachtwagens Structuur

Arabesk
Homepage
Nederland

Jarig op 22-11

3776 berichten
sinds 14-9-2004
Mijn ervaring tot nu toe met ruiters die nog nooit eerder bitloos hebben gereden, is dat ze eventjes raar kijken zo van 'uh alleen een halstertje??????????'. Maar als ze eenmaal rijden merken ze dat het weinig verschil maakt voor hun gevoel en dat mijn paarden zo opvallend kalm en mak zijn.

Als een paard schrikt en je trekt als mens aan het bit gaat ie alleen maar harder lopen. Bitloos heb je dat probleem niet. En met een bit hou je een paard niet beter dan zonder (eerder omgekeerd). Een zwaar anker uitgooien is misschien een goeie oplossing in zo'n geval, niet een stukje ijzer in de mond.

Het valt mij op met buitenritten dat heel veel paarden die met bit gereden worden vrijwel allemaal opgefokt lopen. Ik kom nooit bitruiters tegen in het bos en op straat waarvan het paard lekker relaxed stapperdestapt.
Volg datum > Datum: zondag 10 juli 2011, 14:5910-7-11 14:59 Nr:233069
Volg auteur > Van: Arabesk Opwaarderen Re:233067
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: steigeren, happen en meppen Structuur

Arabesk
Homepage
Nederland

Jarig op 22-11

3776 berichten
sinds 14-9-2004
Ik ben wel heel nieuwsgierig wat de veearts, studentes en hoefsmid van natuurlijk bekappen vinden en vonden voordat ze meededen aan de cursus. :-)
Volg datum > Datum: zondag 10 juli 2011, 15:0010-7-11 15:00 Nr:233070
Volg auteur > Van: Tineke Nolet-Verdel Opwaarderen Re:233067
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: steigeren, happen en meppen Structuur

Tineke Nolet-Verdel
Nederland

Jarig op 24-6

1606 berichten
sinds 15-2-2005
Piet schreef op zondag 10 juli 2011, 13:44:

> Tineke Nolet-Verdel schreef op zondag 10 juli 2011, 13:02:
>
> Ga je ook weer komen? Dan ga je nu wél op de film hoor :-)
>>
:-D

>> Zijn er valkuilen Piet, voor mensen die gaan speedclickeren en verder
>> niets weten van het hele principe van clickeren?
>>
>
> Natuurlijk weet ik wel wat OC is, maar in de "volksmond" wordt toch altijd over clickertraining gesproken (volgens mij). Zie ook je aangehaalde voorbeelden van de boeken.
En dat zou dus dan tevens de valkuil kunnen zijn bij het woord: "speedclickeren". Ik weet ook hoe speedclickeren werkt. Simon (Lingbeek)deed dat een keer bij een tinker, werkte perfect. Daarom eigenlijk mijn vraag naar valkuilen, misschien zijn er meer te bedenken.
Ik zou me zo maar kunnen voorstellen dat je het zou moeten aanleren aan 2 personen: de eigenaar en aan degene die de eigenaar helpt bij het speedclickeren (om die naam maar even aan te houden). Of wil je zeggen dat 1 sessie voldoende is om voortaan altijd vertrouwen te geven aan paard en eigenaar?

>
>> hoe gaat het nu bv over een paar maanden?
>
> Van dit paard heb ik het volledige vertrouwen gewonnen, hij was echt m'n
> vriendje toen ik weg ging en ik weet zeker dat de eigenares geen probleem
> meer heeft.

Dus hier geef je mee aan dat 1 sessie voldoende is? Paard had nu vertrouwen in jou, maar de eigenaresse zal het moeten gaan doen he? Heeft paard nu dan ook vertrouwen in de eigenaresse?
>
> Ik ook. Maar je hebt ooit ook het bericht van Koen kunnen lezen over een
> vorig paard. Geen probleem meer, het gaat om vertrouwen Tineke.
>
Verhaal van Koen herinner ik me. Maar dan nog: hoe gaat het met de eigenaar-paard bij het bekappen? (ik ga er van uit dat niet Koen bekapt, maar vooral de eigenaar).
Je leest nu op chronologische volgorde
Warboel
Mix van alle berichten uit alle rubrieken (forum oude stijl)
Onderwerp starten18943 onderwerpen
275560 berichten
Pagina 15538½ van 18371
 InloggenBookmarks Woordenboek
UitloggenInstellingenForum-hulp!

Deelnemers online: 0 verborgen deelnemers.
contact