InloggenBookmarks Woordenboek
UitloggenInstellingenForum-hulp!
Warboel
Mix van alle berichten uit alle rubrieken (forum oude stijl)
Onderwerp starten18881 onderwerpen
275492 berichten
Pagina 1559 van 18367
Je leest nu op chronologische volgorde
Volg datum > Datum: dinsdag 1 maart 2005, 13:011-3-05 13:01 Nr:23371
Volg auteur > Van: Marianne Opwaarderen
Volg onderwerp > Onderwerp: Equest, wormen - 2 Structuur
Marianne
Nederland


1266 berichten
sinds 13-2-2004
Maagdarmkanaalaandoeningen

Tekst: Hans van Gils. DA van de PK Moergestel

Over routinematig en repevntief gebruik van wormmiddelen bestaat veel verwarring. Bij volwassen paarden spelen eigenlijk twee groepen wormen een rol: strongyliden en lintwormen.
Grote en kleine Strongyliden zijn rondwormpjes, die als ze volwassen zijn wit of rood ( de zgn. ‘bloedwormen) van kleur zijn en één tot enkele centimeters lang. Vooral de grote strongilyden maken een traktocht tijdens hun larvale stadia door het lichaam, terwijl de kleine, ook wel cyathostominae genoemd, als larven alleen in de darm(wand) te vinden zijn. De effecten van deze strongyliden kunnen variëren van conditieverlies en vermagering tot diarree en koliek.
De andere groep, de lintwormen, staat zeker de laatste jaren nogal in de belangstelling. Deze wormen zouden veel invloed hebben op de darmbewegingen en zodoende een rol spelen bij allerlei vormen van koliek. Op dit moment loopt er aan de Faculteit der Diergeneeskunde aan de Universiteit in Utrecht een onderzoek naar dit verband in Nederland.

Als paarden dagelijks uitloop of weidegang krijgen, is besmetting met wormen onvermijdelijk. Besmetting vindt plaats doordat met de mest uitgescheiden wormeieren zich ontwikkelen tot infectueuze larfjes die rechtstreeks (strongyliden) of via een tussengastheer, de grasmijt (lintwormen) met het gras opgenomen worden van de bodem. Als het niet te koud is, kan de ontwikkeling tot besmettelijke larve plaatsvinden. Een wat hogere temperatuur in combinatie met vochtige omstandigheden is hiervoor ideaal. In het Nederlandse klimaat bouwt de infactiedruk zich op vanaf het voorjaar tot een piek in de nazomer. Bij de kleine strongilyden is bij larfjes een fenomeen bekend dat inhibitie heet, te vertalen als een soort winterslaap. Een deel van de larfjes zal dit fenomeen vertonen, terwijl de rest zich normaal tot volwassen worpje ontwikkelt, dat ook gaat voortplanten door middel van wormeitjes. Deze geïnhibeerde larfjes kapselen zich in in de darmwand, om daar stilletjes en zonder symptomen te wachten op wat komen gaat. Als er in het voorjaar en de (na)zomer onvoldoende vaak of helemaal niet ontwormd wordt, zullen er heel veel larfjes ingekapseld worden. Als dan het stalseizoen begint, geven de meeste mensen in ieder geval een wormkuur, ook omdat zij weten dat op dat tijdstip de larven van de paardenhorzel bestreden dienen te worden.
Het bekendste, effectiefste en veiligste middel hiervoor is nog steeds ivermectine, dat bijna 25 jaar geleden op de markt verscheen. Ivermectine werkt nog steeds prima op alle stadia van de strongyliden, behalve op de ingekapselde cyathostominae-larven.
Door de rest van de strongyliden te doden, komt er bij de in inhibitiestadia verkerende larven waarschijnlijk eeen biologisch wekkermechanisme op gang. Massaal kruipen de larfjes na een paar weken na het ontwormen uit hun kapsel. Ze beschadigen hierdoor de darmwand zodanig dat het paard onvoldoende voeding uit de darminhoud kan opnemen. In extreme gevallen kunnen waardevolle eiwitten uit het bloed zelfs weglekken via de beschadigde darmwand, waarbij ook veel vocht verloren kan gaan. Dit uit zich in het beruchte beeld van lusteloosheid, zeer snele vermagering en waterdunne diarree. Vooral bij jonge paarden komt deze aandoening, cyathostominose genaamd, voor, overigens ook door een andere stressfactor. Dus als een eigenaar in het najaar of in de winter veertien dagen na het ontwormen veel bloedwormen in de mest vindt, is dit niet het gevolg van het onwerkzaam zijn van ivermectine, maar wél het gevolg van een enorme infectiegraad.
Zeer waatschijnlijk is in de zomermaanden slecht of niet ontwormd. Bovendien lijkt het erop dat in dezelfde koppel, het éne paard gevoeliger is voor worminfecties, dan het andere.

Het ontwormschema voor paarden met weidegang is dus eigenlijk simpel: regelmatig alle paarden uit een koppel tegelijkertijd behandelen met een goed middel. Met Ivermectine betekent dit elke acht tot tien weken, moxidectin elke twaalf tot veertien weken en pyrantel elke vijf weken.
Moxidectin is bij juiste dosering veilig, behalve voor veulens jonger dan vier maanden. Gebruik per seizoen steeds hetzelfde middel om resistentieontwikkeling te voorkomen. Wat de lintwormbesmetting aangaat, is het advies om een of twee keeer per jaar een wormmiddel toe te dienen dat ook tegen lintworm werkt. Pyrantel zou in dubbele dosering effectief zijn, maar vooral praziquantel is een bewezen goed en veilig product hiervoor.

M.
Volg datum > Datum: dinsdag 1 maart 2005, 13:111-3-05 13:11 Nr:23372
Volg auteur > Van: Marianne Opwaarderen Re:23367
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Zandkoliek - waarschuwing! Structuur
Marianne
Nederland


1266 berichten
sinds 13-2-2004
HannahFroukje schreef op dinsdag, 1 maart 2005, 12:34:

>. Ik ben er ook
> niet meer van overtuigd dat dat middel waarmaakt wat het beloofd
> (5 mnd wormenvrij).

Eh... dat beloven ze niet! Equest geef je om de 12-14 weken! (Drie tot drieëneenhalve maand dus) !

M.
Volg datum > Datum: dinsdag 1 maart 2005, 13:191-3-05 13:19 Nr:23373
Volg auteur > Van: Opwaarderen Re:22975
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: natuurlijke hoefkapper in België Structuur
Spirit schreef op dinsdag, 22 februari 2005, 19:02:

> annekebenik schreef op dinsdag, 22 februari 2005, 15:04:
>
>>

>
> Hoi Anneke, kijk maar eens op : www.rafanteunis.be
> Raf is Strasser Hoofcare specialist en als je hem belt doe je
> hem maar de groeten van mij. Pien

Hallo,

Ken je misschien ook iemand in de buurt van Antwerpen?
Ik denk eraan over te schakelen naar 'blootvoets', maar durf er zeker niet zelf aan beginnen. Mijn paard is een hoefkatroller, dus ik heb een doorslaande reden!
Groetjes
Chris
Volg datum > Datum: dinsdag 1 maart 2005, 13:281-3-05 13:28 Nr:23374
Volg auteur > Van: Jean-Luc Opwaarderen Re:23357
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Foto's van de hoeven van mijn paarden. Structuur
Jean-Luc
Brabant
België


2 berichten
sinds 28-2-2005
> Vind dat je het heel netjes doet hoor zonder dat je de cursus
> nog hebt gevolgd. Alleen de steunsels verder inkorten, echt tot
> aan de zool. En de hielen kunnen dan nog een heeeel klein

> dat ze best een beetje zijn afgesleten...ook de zool dus en dat
> maakt nog gevoeliger.
>
> Saskia

Dank je Saskia voor je bemoedigende woorden.
Even bij vermelden dat de foto's genomen zijn een week na het laatste onderhoud van de hoeven en dat ik telkens na een week verstelt sta hoeveel die steunsels weer bijgroeien.Normaal snijd ik ze volledig tot tegen de zool.Deze week heb ik er niets aan gedaan omdat ik eerst jullie gedacht wou horen.
Wat de kwartierbogen bij Jakhal betreft: doordat er niks van holling is kan dit voorlopig nog niet denk ik.
Even nog een bijkomend vraagje hieromtrend: worden er kwartierbogen gemaakt aan de achterhoeven; en hoe zit dat met een jong paard van nog geen drie jaar, hoeft die al kwartierbogen?

Groetjes,Jean-Luc
Volg datum > Datum: dinsdag 1 maart 2005, 13:301-3-05 13:30 Nr:23375
Volg auteur > Van: HannahFroukje Opwaarderen Re:23372
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Zandkoliek - waarschuwing! Structuur
HannahFroukje
Apeldoorn
Nederland

Jarig op 8-2

965 berichten
sinds 23-7-2003
Marianne schreef op dinsdag, 1 maart 2005, 13:11:

> HannahFroukje schreef op dinsdag, 1 maart 2005, 12:34:
>
>>. Ik ben er ook
>> niet meer van overtuigd dat dat middel waarmaakt wat het beloofd
>> (5 mnd wormenvrij).
>
> Eh... dat beloven ze niet! Equest geef je om de 12-14 weken!
> (Drie tot drieëneenhalve maand dus) !
>
> M.
******************

Maar dat hoorde ik dus WEL van de DA die onze paarden altijd allemaal tegelijk ontwormd!!! Er staat een DA op onze stal, en die had het als taak op zich genomen om alle paarden te ontwormen, hadden wij dus geen omkijken meer naar. Dat vond ik eigenlijk prima hoor, ik had daar best vertrouwen in. Ik zeg ook niet dat dat middel niet goed is voor willekeurig welk paard, maar voor mijn eigen paard kies ik vanaf nu liever weer een ander middel. Torop heeft nog nooit averechts gereageerd op een wormspuit, dit is dus de eerste keer dat er wat dat betreft problemen zijn. Hij´s bepaald geen paard, dat vaak koliekerig is, integendeel.

Of het aan de wormspuit ligt, moet nog blijken.

Ik ga vanaf nu weer gewoon ZELF m´n eigen paard ontwormen, en bij voorkeur met een minder zwaar middel en dan gewoon maar weer wat vaker. Dat heeft nu echt mijn voorkeur.

Ik krijg er ook een beetje slappe oren van, van de ene DA hoor je dit, de andere DA zegt weer precies het tegenovergestelde!!!
Volg datum > Datum: dinsdag 1 maart 2005, 13:431-3-05 13:43 Nr:23376
Volg auteur > Van: Opwaarderen Re:22675
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: natuurlijke scheefheid Structuur
Ivanhoe schreef op donderdag, 17 februari 2005, 23:09:

> Hoi hoi,
>
> Ik las op de website van Antoine de Borth en op

> Hebben jullie hier ook ervaring mee, dat de ene hoef platter is
> tov de andere?
>
> Esther@

Hi
Ja Esther, dat klopt. Geloof het maar. Elk paard is in meer of mindere mate gebogen naar links of naar rechts (net zoals de mens een sterkere of zwakkere linkerzijde of rechterzijde heeft). Rechtrichten van je paard hoort daarom ook tot de training! Ik kan je aanbevelen het te leren (ben er zelf mee bezig) Deze mensen hebben me trouwens aangeraden het gesloten beslag van mijn paard te verwijderen. Het is een wisselwerking die je paard alleen ten goede kan komen, volgens mij.
Groetjes
Chris
Volg datum > Datum: dinsdag 1 maart 2005, 14:091-3-05 14:09 Nr:23377
Volg auteur > Van: Isapaardje Opwaarderen Re:23368
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: smalle verticale scheurtjes in voorhoeven Structuur

Isapaardje
Homepage
Nederland


289 berichten
sinds 10-1-2005
susan garritsen schreef op dinsdag, 1 maart 2005, 12:37:

> Hallo edith.
> Ik heb dit probleem ook mee gemaakt. Deze scheuren hebben niets
> te maken met uitdrogen van de hoeven maar wel met de (soms)
> lange overgangsperiode. Dus heeft het geen zin om de hoeven
> extra nat te maken. Met sommige paarden komen deze scheuren bij
> en heeft te maken met de herstellen van de positie van de
> hoefbeen en de herstellen van de lamina. Met sommige paarden
> gaat dit proces snel en met anderen kan het maanden, soms jaren
> duren. Het ligt aan het hoeveelheid beschadingen. De scheuren
> bij mijn paard gaan langzaam maar zeker weg. Ik denk ook dat de
> hielhoogte heeft veel te maken. Zorg dat de hielen niet te snel
> in eens verkort worden.

Dan heeft het toch denk ik te maken met die scheurtjes die Isabella had. Ik schreef over "stress" in de hoef en daarmee zal de hoefsmid dit bedoeld hebben. Ik zei ook dat het zat toen nabij de "bevangenheidsring", dus inderdaad een zwak punt in de hoef. Maar bij mijn pony waren de scheuren korter dan bij dit paard.

Groeten
Ingrid

"Sinds 2003 rij ik met
hoefschoenen en hou ik de
hoeven zelf bij"
Volg datum > Datum: dinsdag 1 maart 2005, 14:151-3-05 14:15 Nr:23378
Volg auteur > Van: Isapaardje Opwaarderen Re:23373
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: natuurlijke hoefkapper in België Structuur

Isapaardje
Homepage
Nederland


289 berichten
sinds 10-1-2005
chris tondeleir schreef op dinsdag, 1 maart 2005, 13:19:
> Ik denk eraan over te schakelen naar 'blootvoets', maar durf er
> zeker niet zelf aan beginnen. Mijn paard is een hoefkatroller,
> dus ik heb een doorslaande reden!

Kijk ook op hoefkatrol.com" target=_blank>www.hoefkatrol.com

Groeten
Ingrid

"Sinds 2003 rij ik met
hoefschoenen en hou ik de
hoeven zelf bij"
Volg datum > Datum: dinsdag 1 maart 2005, 14:341-3-05 14:34 Nr:23379
Volg auteur > Van: Sabrina Adams Opwaarderen Re:23282
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Torop en Neel Structuur
Sabrina Adams
Belgie (Antwerpen)

Jarig op 7-9

167 berichten
sinds 19-1-2004
HannahFroukje schreef op maandag, 28 februari 2005, 12:43:

> Hoi allemaal,
>
> Kijk, hier mochten wij gisteren getuige van zijn. Na 3 weken met

> speelser, grappiger, leuker. En opeens merk je hoe volwassen
> Torop eigenlijk is, en hoe je eigenlijk op hem kunt bouwen.
>
> Groetjes, Frouk

Kijk eens aan. Wat een schatjes. Prachtig beest Neleke. Natuurlijk is ze bijlange nog niet volgroeid, maar dit is wat nu noem : een echt paard ! Fijne dieren en bovenal symboliseert zo'n Belgisch Trekpaard - voor mij persoonlijk - alles waar een paard voor staat : pure kracht en schoonheid. Ik val op zo van die kolossen ..... Machtige dieren vind ik. Wreed schoon Frouk, je kunt er terecht trots op zijn. Ook op Torop hoor. Dat is echt wel een mannequintje t.o.v. Neleke he ? haha. Wacht maar als ze nog wat gaat groeien en uitzetten.

Groetjes,

Sabrina
Volg datum > Datum: dinsdag 1 maart 2005, 14:451-3-05 14:45 Nr:23380
Volg auteur > Van: Opwaarderen Re:23378
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: natuurlijke hoefkapper in België Structuur
Isapaardje schreef op dinsdag, 1 maart 2005, 14:15:

> chris tondeleir schreef op dinsdag, 1 maart 2005, 13:19:
>> Ik denk eraan over te schakelen naar 'blootvoets', maar durf er
>> zeker niet zelf aan beginnen. Mijn paard is een hoefkatroller,

>
> "Sinds 2003 rij ik met
> hoefschoenen en hou ik de
> hoeven zelf bij"

Hi

Ik had al aan hoefschoenen gedacht om de overgang te vergemakkelijken. Welk merk heb jij, want ik geloof dat er nogal wat verschil tussen bestaat? Ben je er tevreden over? Gebruik je ze alleen op wandelingen op harde ondergrond? Kan je me iets meer vertellen over jouw ervaringen?

De site die je opgeeft ken ik al geruime tijd. Ik volg trouwens volop les bij de heer De Bodt, met goed resultaat. Ook hij raadde me aan het gesloten hoefbeslag bij mijn paard te verwijderen.
Groetjes
Chris
Volg datum > Datum: dinsdag 1 maart 2005, 15:071-3-05 15:07 Nr:23381
Volg auteur > Van: e m kraak Opwaarderen
Volg onderwerp > Onderwerp: Voor Hans Arends - de 95% vraag Structuur

e m kraak
Nederland


7960 berichten
sinds 5-5-2004
Nr:900 Schreef Hans:
> Helaas is het zo dat 95 % van de paardenbezitters in Nederland
> met dit fenomeen (paard op stal) wordt geconfronteerd

Nr:906 Vroeg ik daarop:
> Ligt dat percentage echt zo hoog? Ik schrik daar van. Waar heb je dat uit?

Hans, als dit onderzocht hetzij geïnventariseerd is, wil ik dat echt graag weten. Misschien is er dan ook de variantie in regiem genoteerd?
Dus nogmaals: zei je zomaar wat of heb je bronnen voor me waar ik iets mee kan?

Naar mijn idee is een zo hoog percentage namelijk zeer onwaarschijnlijk, aangezien dat zou betekenen dat slechts 5% onafhankelijk en eigen baas is. Mijn beeld in praktijk daarvan is anders maar kan foutief zijn. Vandaar.

Groeten, Egon
Volg datum > Datum: dinsdag 1 maart 2005, 15:101-3-05 15:10 Nr:23382
Volg auteur > Van: Isapaardje Opwaarderen Re:23380
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: natuurlijke hoefkapper in België Structuur

Isapaardje
Homepage
Nederland


289 berichten
sinds 10-1-2005
chris tondeleir schreef op dinsdag, 1 maart 2005, 14:45:
> Ik had al aan hoefschoenen gedacht om de overgang te
> vergemakkelijken. Welk merk heb jij, want ik geloof dat er
> nogal wat verschil tussen bestaat? Ben je er tevreden over?
> Gebruik je ze alleen op wandelingen op harde ondergrond? Kan je
> me iets meer vertellen over jouw ervaringen?
>
> De site die je opgeeft ken ik al geruime tijd. Ik volg trouwens
> volop les bij de heer De Bodt, met goed resultaat. Ook hij
> raadde me aan het gesloten hoefbeslag bij mijn paard te
> verwijderen.

Gesloten hoefbeslag? Heb je zolen in de ijzers dan? Had ik voorheen ook. Mijn pony had dunne zolen (foto's DA). Maar ja ook veel ellende, wisselende kreupelheden, geen hoefkatrol overigens.

Ik heb in de overgang hoefschoenen aangeschaft van Smit uit Rijssen. Ik had weinig keus. Maat shetlander heb je alleen bij Smit (www.smit-rijssen.nl). Heb er zeer goede ervaringen mee. Goede grip, geen gevoeligheid, je kunt er mee door en over ieder terrein (mijn kennis rijdt er aangespannen mee door waterbakken en zand e.d.). Ik gebruikte ze eerst bij alles, wandelingen en voor de kar. Nu gebruik ik ze niet meer. Maar voor de kar heeft ze allang niet meer gestaan, maar ik ga nu ook zonder proberen.

Groeten
Ingrid

"Sinds 2003 rij ik met
hoefschoenen en hou ik de
hoeven zelf bij"
Volg datum > Datum: dinsdag 1 maart 2005, 15:261-3-05 15:26 Nr:23383
Volg auteur > Van: Opwaarderen Re:23382
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: natuurlijke hoefkapper in België Structuur
Isapaardje schreef op dinsdag, 1 maart 2005, 15:10:

> chris tondeleir schreef op dinsdag, 1 maart 2005, 14:45:
>> Ik had al aan hoefschoenen gedacht om de overgang te
>> vergemakkelijken. Welk merk heb jij, want ik geloof dat er

>
> "Sinds 2003 rij ik met
> hoefschoenen en hou ik de
> hoeven zelf bij"

Dank je voor je reactie, Ingrid.
Ik ga zeker verder zoeken naar hoefschoenen. Zal eens opzoeken wat in België te koop is, hoe de maat moet genomen worden enz...

Ons tweede paard heeft in de winterperiode geregeld last van 'rotstraal'. Zouden we hem ook niet beter met hoefschoenen op stal zetten? Ten minste tot de straal genezen en weer aangegroeid is, niet? Op dit moment is de straal heel gevoelig, maar hij laat het wel goed verzorgen tot hiertoe.
Groetjes
Chris
Volg datum > Datum: dinsdag 1 maart 2005, 16:211-3-05 16:21 Nr:23384
Volg auteur > Van: Isapaardje Opwaarderen Re:23383
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: natuurlijke hoefkapper in België Structuur

Isapaardje
Homepage
Nederland


289 berichten
sinds 10-1-2005
chris tondeleir schreef op dinsdag, 1 maart 2005, 15:26:
> Ons tweede paard heeft in de winterperiode geregeld last van
> 'rotstraal'. Zouden we hem ook niet beter met hoefschoenen op
> stal zetten? Ten minste tot de straal genezen en weer
> aangegroeid is, niet? Op dit moment is de straal heel gevoelig,
> maar hij laat het wel goed verzorgen tot hiertoe.

Ik ben geen hoefschoenen expert, maar de schoenen zijn in principe niet bedoeld voor wat je hier omschrijft. Het is ook beter ze niet de gehele dag aan te doen. Je paard kan behoorlijke zweetvoeten krijgen in die schoenen.

Het is verkeerd te denken dat hoefschoenen een soort van "verband" zijn zeg maar, het zijn gewoon tijdelijke (paardvriendelijke) vervangers van ijzers, maar dan met behoud van het hoefmechanisme.

Ik heb weinig verstand van rotstraal. Maar kan me niet indenken dat dit een kwaal is dat zal genezen met stalrust. Ook hiervoor geldt zoals ik eerder omschreef beweging en nog eens beweging.

Groeten
Ingrid

"Sinds 2003 rij ik met
hoefschoenen en hou ik de
hoeven zelf bij"
Volg datum > Datum: dinsdag 1 maart 2005, 16:401-3-05 16:40 Nr:23385
Volg auteur > Van: Piet Opwaarderen Re:23345
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: andere stal Structuur

Piet
Homepage
Terneuzen home, Koewacht werk
Nederland

Jarig op 8-7

11530 berichten
sinds 11-12-2003
Ivanhoe schreef op dinsdag, 1 maart 2005, 8:22:

> Ivanhoe schreef op maandag, 28 februari 2005, 23:36:
>
>> Hoi hoi,

> Petra wilde hem het liefst in de wei hebben. Dat zou betekenen
> dat hij toch weg zou moeten......Ik had die haakjes er beter
> kunnen zetten!
> Esther

Ik denk dat je schoonouders blij kunnen zijn met een dochter die zelf nadenkt. Ik zou het toejuichen als mijn schoondochter met dr eigenwijze hoofd zou zeggen , allemaal goed en wel maar met mijn paard gaan we dat eens even anders doen. Kunnen ze meteen eens kijken of er nou iets van klopt van dat gezeur over geen ijzers, geen stal enz. enz. Probeer het eens voor te stellen als test? Het feit dat er steeds meer manege's met ander management komen zou ze toch nieuwschierig moeten maken?
Ik denk dat jij wel kunt duidelijk maken, waarom dat met jouw paard moet :)*
Piet
Je leest nu op chronologische volgorde
Warboel
Mix van alle berichten uit alle rubrieken (forum oude stijl)
Onderwerp starten18881 onderwerpen
275492 berichten
Pagina 1559 van 18367
 InloggenBookmarks Woordenboek
UitloggenInstellingenForum-hulp!

Deelnemers online: 0 verborgen deelnemers.
contact