Marianne schreef op woensdag, 2 maart 2005, 7:23:
>> Nee, maar wel interessant. Weet je ook de 4 stoffen wellicht?
>> Heb er zelf nog wel e.e.a. aan zitten uitzoeken maar dat ben ik
>> niet tegengekomen.

> van het middel ( = niet mijn tekst) dat het kennelijk samen
> met de gewone wormspuit gegeven moet worden, en dus niet als
> vervanging ervan.
> Ik ga het eens uitzoeken.
***********************
Nou, ik heb weleens iets gehoord over b.v. papayosan, een middel dat gegeven kan worden om de eiwitvertering te bevorderen en wat als bijkomend voordeel heeft dat het tegen wormen werkt. Het idee daarachter is, dat de eiwitten uit de wormen ook d.m.v. enzymen verteerd worden, en dat de wormen daardoor niet meer kunnen overleven. Da´s natuurlijk best interessant , maar geen idee of je dat veilig aan paarden zou kunnen geven (ik ga dat zelf dus niet doen).
Ik ga zelf me ook nog wat meer in het alternatieve traject verdiepen, niet ter vervanging van de gewone wormspuit, daar voel ik persoonlijk niets voor, ook al ben ik doorgaans zoals jullie weten best geinteresseerd in alternatieve mogelijkheden. Ik ben b.v. erg geinteresseerd in probiotica voor paarden, dat zou ik op dit moment best graag aan mijn eigen paard geven om de darmflora te ondersteunen en hem zo snel mogelijk weer te laten herstellen. Maar .... probiotica voor mensen ken ik als bacteriecultures. Het bevreemdt mij dan dat ik die NIET in paardenprobiotica tegenkom, daar vind ik alleen aminozuren in en antioxidanten, en GIST. Maar zelf betwijfel ik eigenlijk of het wel zo fantastisch is om gist aan je paard te geven (iemand daar ervaring mee, positief of juist negatief?). De probiotica die ik tot nu toe qua samenstelling heb gezien, die zoek ik dus eigenlijk niet.
Weet iemand meer over probiotica voor paarden en hoe het zit met de soort bacterien in de darm van paarden?
Voorbeeldje op ander terrein: van een diervoederdeskundige hoorde ik dat je de probiotica die aan mensen wordt gegeven om de darmflora te ondersteunen gewoon ook aan je hond kunt geven, omdat het om dezelfde bacteriecultures gaat. Daar kan ik me dan nog iets bij voorstellen, aangezien honden en mensen ongeveer dezelfde voedingsmiddelen kunnen verdragen. Maar bij paarden zal dat totaal anders zijn, neem ik aan, omdat die een heel andere spijsvertering hebben.