Interessant dit, en hoe anders paarden reageren. Bij vrienden hollen de paarden naar binnen als het regent, vooral de arabieren. Bij mij moet het al heel erg hagelen eer ze naar binnen komen schuilen. Toch ligt dat niet aan angst voor de schuilstal want in de zomer staan ze er overdag bijna continu in als het warm is (voorbije zomer weinig gebeurd dus

). De buurvrouw stond hier vorig jaar om te vragen of haar paard Des weer eens bij ons mocht logeren, want doordat zijn gezelschapsschapen

gelammerd hadden in hun stal mocht hij daar tijdelijk niet bij. Ik vond dat natuurlijk goed (altijd gezellig, de kudde iets groter) maar dacht eigenlijk dat het toch wel anthropomorfisme van de buurvrouw zou zijn... Niets minder waar, terwijl mijn drie vrolijk in de regen stonden te eten bleef Des echt in mijn schuilstal schuilen. En dat is een voor buitenstaanders identiek paard aan de mijne, grote bruine warmbloed, en die woont hier ook al jaaaaren buiten zonder deken. Toch hele andere voorkeur. Opvoeding misschien? Lolita komt uit Duitsland en zou daar wel eens buiten opgegroeid kunnen zijn, Huppel is dat ook, van Cesar weet ik het niet maar die heeft natuurlijk minder keus en moet doen wat de dames zeggen.
Wat betreft de vacht, dat is hier goed zichtbaar en voelbaar hoor, daar hoef ik geen boeken voor te lezen. Vanaf augustus al is Lolita met de aanmaak van de wintervacht begonnen en ruifde ze haar zomervacht. De haartjes die in de plaats kwamen waren initieel even kort, dus warmer had ze het niet, maar je zag de losse haartjes, het kleurverschil en de 'bloemetjes' op haar vacht. Huppel en Cesar deden hetzelfde maar bij Lolita is het telkens heel duidelijk omdat zij mijn rijpaard is en ik haar dus regelmatig borstel, en de onderkant van de zadeldoek kan bekijken. Nu het wat kouder wordt gaat die nieuwe wintervacht ook echt al groeien zie ik.
Die vacht blijft dan groeien (gestimuleerd door de kou) tot dan eind december de rui start. Die rui stelt in het begin in januari natuurlijk niet veel voor, maar bij poetsen en onder het zadel merk je het toch, dat er al wat haartjes lossen. Gestimuleerd door warmte lossen de haartjes dan in grotere mate.
Met andere woorden, voor mij is het duidelijk zichtbaar dat de rui (en de aanmaak van een nieuwe zomer- of wintervacht) begint bij de zonnewende, dus als de dagen eind december terug beginnen verlengen begint de rui van de wintervacht (en kan deze dus volgens mij ook niet meer dikker groeien) en als de langste dag gepasseerd is eind juli begint de aanmaak van de nieuwe wintervacht. Het al dan niet groeien van de (lengte van de haartjes van) die vacht zie ik dan duidelijk bij elke koude periode (voor het eind van het jaar tenminste).
Straks weer teddybeerpaarden!