Piet schreef op donderdag 6 oktober 2011, 17:50:
> Ik heb me helemáál niet bemoeid met deze draad. Wel tamelijk meegelezen,
> maar ben niet zo meedenkerig met dingen waar ik geen verstand van heb.....
> Ik heb een vraag.
> Ik ben altijd in de veronderstelling geweest dat we een liksteen geven
> omdat paarden zout goed kunnen gebruiken
Ik ook

> en omdat met dat zout allerlei mineralen mee genuttigd worden omdat het paard
> die niet of te weinig vindt in zijn - gras& hooi,- natuurlijke voeding.
> Maar blijkbaar is dat niet zo, omdat jij puur zout wilt voeren?
Inderdaad, "allerlei" veronderstelt van alles en nog wat en dat zit er niet in, als we het tenminste over de 39% NaCl liksteen hebben. Wat er aan rest"verontreiniging" wel in zit is nog het verkeerde ook zoals ijzer.
Vandaar dat ik eigenlijk altijd er vanuit ging dat dat gewoon een minder zuivere kwaliteit zout was die niet als consumptiezout in de super verkocht mag worden.
Ik heb nog nooit in praktijk last gehad van minerale tekorten bij mijn ponies, Piet.
Al die beesten zijn gewoon uit op NaCl-zout, zo simpel is het. Dus dat zout is wat ik ze wil geven. Dus die zoutsteen van akzo die ze in NL niet willen distribueren is daartoe de beste.
Als we prijs meenemen in de vergelijken is denk ik gewoon consumptiezout uit de grote supers de beste optie. Daar zitten mogelijk inderdaad 2 e-nummers in als antiklontermiddel en dat zijn e535 en e554, beide ook natriumverbindingen (hoewel ik dat juist voor het goedkoopste consumptiezout aanbod nog moet nakijken omdat dat online me niet lukt maar in de super wel; het zal bepaald niet de eerste keer zijn dat juist het allergoedkoopste aanbod door ontbreken van klant/verkoop-gerichte toevoegingen meteen het beste is

).
> Al dat prachtige gelul over Himalaya zout en Nederlands gedolven zout.....
> Ik neem toch an dat dat er gkomen is door de zee? Dat dat in miljoenen
> jaren is afgezet?
> Hoe kan het dan dat het gedolven spul anders van samenstelling zou zijn
> dan zeezout?
Het ontstaan van geologische gelaagdheid heeft Frans net al uitgelegd. Overigens is dat lang niet overal even zuiver, al was het maar omdat alles in beweging is, of uitgespoeld wordt, etc. en vandaar dat ik aan mindere kwaliteiten zout dacht omdat ik het zo zot vind dat een fabrikant expres de verkeerde chemicaliën toevoegt.
Belangrijk daarbij te realiseren is, denk ik, ook dat de zoutindustrie primair gericht is op industriële producten (daar zit het grote geld in).
> Is het dan gezuiverd? Zijn alle sporen en mineralen er in de loop der
> jaren uitgevallen?
> Is dan de geniale oplossing misschien likblokken van zeezout? Of hebben
> we dat niet nodig en kunnen we gewoon een zoutpotje bij het hooi zetten en
> daar af en toe eens flink mee schudden,
potentiëren heet dat
> of zitten daar dan ook nog weer
> die shit mineralen in omdat we thuis zeezout gebruiken en weten we het
> helemaal niet meer?

Els heeft al niet mogen mee kijken anders wil ze binnenkort alleen nog maar fleur de sel de Guérande, het verwende nest
En pas jij maar op dat je niet grandioos bedonderd wordt met je "zeezout" want de bovenbazen mogen mijnzout ook zeezout noemen omdat het inderdaad ooit eens zeezout geweest is... in "goedkoop" zeezout zit dus ook weer een boel verlakkerij.
> Mijne heren...HOE ZIT HETNOU ?
Tsja... het "beste"
was natuurlijk het sel gris de Camarque of het eerder genoemde Guérande en vergelijkbaren. Dat was en is nog altijd duur, afhankelijk wat de gek ervoor vraagt, 25 - 60 euro per kilo maar dan heb je ook een wettelijk beschermd en gegarandeerd product waar "allerlei" in zit. 10 kg komt zo dus op > 250 euro maar dan ruikt het wel lekker naar zoutbacteriën
Of, gezien de vele moderne verontreinigingen die vroeg of laat allemaal in zee terecht komen, de kwaliteit van de samenstelling van het "allerlei" in het echte fleur de sel nog steeds zo goed is... kweenie... kan er geen echt goede, betrouwbare analysen over vinden maar alle kwik, cadmium, lood en wat er verder nog meer in zee gedumpt is zit er denk ik dan toch ook in.
Het was een interessante zoektocht. Heb een massa bijgeleerd over zout.