InloggenBookmarks Woordenboek
UitloggenInstellingenForum-hulp!
Warboel
Mix van alle berichten uit alle rubrieken (forum oude stijl)
Onderwerp starten18943 onderwerpen
275560 berichten
Pagina 15851½ van 18371
Je leest nu op chronologische volgorde
Volg datum > Datum: dinsdag 11 oktober 2011, 12:3111-10-11 12:31 Nr:237759
Volg auteur > Van: Maru Opwaarderen Re:237758
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: bijten/stampen, ziet hij ons ook als paard? Structuur
Maru
Limburg
België


365 berichten
sinds 26-10-2010
Ans Jondral schreef op dinsdag 11 oktober 2011, 11:26:

> Wat ik aan de hengstenveulens hier ook merk, is dat je ze eigenlijk niet
> teveel mag aanhalen. En ook niet te schattig en lief moet gaan vinden.
Zonder hierin overdreven te hebben, zullen wij ons hier vast wel aan hebben schuldig gemaakt... Hij was ook zo zielig, lief en schattig :-M
Maar we zijn nu toch al een hele tijd onze ruimte aan het duidelijk maken. Anders zou hij echt de hele tijd met zn neus recht in je gezicht hangen!

> Wij hadden hier deze zomer bijvoorbeeld weer het broertje van die van
> jouw. (Is van een kennis en liep samen met zijn even oude welsh-pony
> vriendje bij onze oudere ruin. Omdat de eigenaresse naast die 2 kleuters
> verder zelf alleen maar merries heeft. ) Die is nu ook 1,5.
Oh wat leuk, en welke kleur had die weer? Onze Sam was van de zomer echt goed zwart met donker bruine benen (zoals jij voorspeld had dacht ik?) en nu weer een pak lichter, met witte haren ertussen vooral aan haar hoofd. Sid (de hengst) Is nu eigenlijk weer helemaal wit geworden! Kan je schatten ongeveer hoe groot dat broertje was? Ik heb hier echt geen idee wat ik van hun uiteindelijke formaat moet gaan verwachten.

> eigenaresse heeft daar vanaf dag 1 eigenlijk een punt van gemaakt dat hij
> niet zelf initiatief mocht nemen om mensen aan te raken met zijn
> neus/mond. Niet hardhandig maar door gewoon telkens zijn hoofd opzij te
> duwen als hij dat wel probeerde. Hij wordt ook niet gevoerd uit de hand.
Doe ik ook niet meer, alleen dan tijdens het clickeren maar dan blijft hij wel beleefd.

> Dat is nu een heel erg beleefd hengstje. Ook heel aanhankelijk aan zijn
> eigenaresse. (Als ze er iets tegen zegt dan murmult hij iets terug.)
:-D zo loopt hier een kat rond...

> Zelfs als hij een paar maanden oud was begon die al uitvoerig te testen en uit te proberen.
> Mijn zus heeft toen 1 keer eens heel duidelijk moeten maken dat hij
> erover ging en daarna was hij ook een stuk gereseveerder en beleefder tov
> mensen.
Hoe heeft ze dit gedaan? Toen hij eens ontzettend wild kwam afgespurt op de pad (waar ik niet zomaar opzij kon springen) Heb ik mij groot gemaakt met die lange zweep met het zakje, dat vertraagde hem niet, en dan eens ferm heen en weer gezwaaid maar hij rende er gewoon langs af. Nu kwam ik hierdoor toch niet direct in gevaar ofzo, hij haalde ook niet uit, maar toen had ik echt wel het gevoel dat hij niet zo snel onder de indruk is van iets. Maar goed, ik denk dat als we consequent blijven in de dagelijkse omgang dat het wel duidelijk moet worden.
Alleen bvb. met het bijten in voorwerpen, zoals als ik in de stal bezig ben in de deur of een kabeltje, ook de kruiwagen is heel smakelijk om de tanden in te zetten. Daar weet ik niet zo goed op te reageren.

> Maar op de korte tijd dat we hem hebben gehad, hebben we toch ook wel
> bepaalde dingen geleerd voor de toekomst. ;-)
Wat is er gebeurd als ik mag vragen?
Volg datum > Datum: dinsdag 11 oktober 2011, 13:0611-10-11 13:06 Nr:237760
Volg auteur > Van: cindy altorf Opwaarderen Re:237728
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: iemand een toric horse? Structuur

cindy altorf
Homepage
leiden
Nederland

Jarig op 17-3

282 berichten
sinds 27-9-2009

jaaaaa dat weet ik......! is bij wijze van spreken. officieel is het een estee sport hobune
Volg datum > Datum: dinsdag 11 oktober 2011, 13:2711-10-11 13:27 Nr:237761
Volg auteur > Van: cindybijl Opwaarderen Re:237385
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Rainrot Structuur

cindybijl
Homepage
Noord-Holland
Nederland

Jarig op 10-9

303 berichten
sinds 7-1-2010

vandaag toch maar een dierenarts naar laten kijken.
hij sluit een schimmel uit, zoals het eruit ziet blijkt dat het niet te zijn.
Ook zou je bij een schimmel kale plekjes hebben en de haren laten los/ of zou je er gemakkelijk uit kunnen trekken. Dat is niet het geval, dr haren zitten muurvast (zoals het hoort)

Het zijn op dit moment korstjes die alweer aan het herstellen zijn, de beschadigde huid laat los en er vormt gezonde huid onder. mogelijk dus wel van het weer.

Nu even aankijken, maar als het over 2 weken niet verbeterd is moet ze een prednison kuurtje.... 8-\
Volg datum > Datum: dinsdag 11 oktober 2011, 13:4311-10-11 13:43 Nr:237762
Volg auteur > Van: Frans Veldman Opwaarderen Re:237759
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: bijten/stampen, ziet hij ons ook als paard? Structuur

Frans Veldman
Homepage
Drenthe
Nederland

Jarig op 22-10

5061 berichten
sinds 1-1-2003
Maru schreef op dinsdag 11 oktober 2011, 12:31:

>> Wat ik aan de hengstenveulens hier ook merk, is dat je ze eigenlijk niet
>> teveel mag aanhalen. En ook niet te schattig en lief moet gaan vinden.

Ik ben het met die stelling niet eens. Zo kun je ook redeneren bij jonge hondjes, of zelfs mensenkinderen.

Het hele punt is gewoon dat je duidelijk moet zijn. Je mag best knuffelen, maar je moet ook duidelijk je grenzen stellen. Dat is bij kinderen, honden en ook paarden zo.

De jonge hengst wil graag met je spelen. Net als een jonge hond zou doen, of een jonge kat. Die moet je ook leren welk bijtgedrag je wel of niet als "speels" wilt ervaren.
Bij een hengst wil je dat bijtgedrag in zijn geheel niet lijkt me, dus dat moet je ook duidelijk laten merken. Kijk hoe een ander volwassen paard hierop zou reageren.

Probleem is dat al jouw intuitieve afweer er voor het paard uitziet als "meespelen". Als jij wegwijkt dan is dat precies zoals een ander paard zou meespelen, waarbij de ander wordt uitgenodigd "pak me dan, als je kan" om nog sneller en slinkser te happen.

Met Khani hebben wij hem erg "paards" aangepakt. Gewoon een immitatie van een merriegil geven en een schoppende beweging (niet raken) maken wanneer hij onuitgenodigd in onze persoonlijke ruimte kwam.

Hij probeerde ook om je stiekum van achteren te benaderen en dan in je schouder te bijten. Hij was hier niet geboren en heeft dat spelletje elders geleerd.
Dat hebben we als volgt opgelost:
Ilona was target, zogenaamd bezig met iets, rug naar het paard toe. Ik op een afstandje op de uitkijk, zogenaamd ook bezig met iets. Op het moment dat ik zag dat Khani wilde toehappen een signaal gegeven naar Ilona die onmiddellijk een vreselijke gil gaf en naar achteren uithaalde. Daarna werd dit nog 1 keer herhaald en vanaf dat moment was Khani ervan overtuigd dat wij ook naar de achterkant kunnen zien EN geen zin hadden om mee te spelen. Hij heeft het nooit meer geprobeerd.

Voor de rest zijn we net zo knuffelig met hem gebleven hoor, geen enkel probleem.

Met Khabal, die hier vanaf het begin is opgegroeid, hebben we dit probleem nooit gehad. Hij klooide graag met de andere paarden maar niet met ons. Er gaan allemaal hele kleine dingetjes vooraf aan het bijtgedrag. Net zo goed als dat een hond die dreigend zijn lip op trekt als je naar zijn voerbak kijkt al een heel traject heeft doorlopen voor hij zo brutaal is geworden, een traject dat vaak totaal gemist is door de mens. (Die dan denkt dat "de voerbak" het probleem is, terwijl dat alleen maar een gevolg is van eerdere opvoedingsfouten).

Kijk maar in hoeverre je dit herkent: Als wij in de wei liepen dan stond Khabal erg vaak "toevallig" in de weg. Je hebt het niet snel in de gaten en bent geneigd om om hem heen te lopen, dat doen wij mensen nou eenmaal als er een min of meer solide obstakel in de weg staat. Khabal heeft het WEL in de gaten en voor hem betekent het dat jij voor hem aan de kant gaat. Dit zijn punten voor hem, en die gaan het dossier in. Telt allemaal op.
Wij kennen dit soort verborgen spelletjes en zijn er ook nooit ingetrapt. Als ik 's avonds in de wei de draad ging verzetten en Khabal stond in de weg dan week ik niet van mijn rechte lijn af en desnoods duwde ik hem opzij zodat ik rechtdoor kon blijven lopen. Dit soort dingen lijken voor ons mensen onnozel maar ze bevestigen een soort rangorde. De opgroeiende hengst begint niet direct zijn bijtspelletjes te botvieren op de individuen die bovenaan de rangorde staan. Zo is Khabal dus ook nooit zelfs maar bij benadering toegekomen aan iets dat op naar ons bijten leek.

Je hebt ongetwijfeld een hele hoop subtiele communicatie gemist. Geeft niet, iedereen moet zoiets leren.

Ik zou nu de speeldrang van de hengst gebruiken om de rangorde even in orde te maken. Je moet meespelen, maar je moet de rollen omdraaien. Het spel is nu dat hij JOUW ruimte binnenkomt en jij moet proberen te ontwijken. Draai dit eens om. Loop falikant zijn ruimte binnen en zorg dat hij opzij moet om een botsing te vermijden. Leer hem achteruit lopen (ook dit is voor paarden een bevestiging van dominantie: de hogere in rang loopt niet achteruit voor een lagere in rang). Waarschijnlijk heb jij al heel vaak, zonder het te beseffen, een stapje achteruit gedaan voor hem. Dat waren iedere keer weer punten voor hem.
Ook zijwaarts is een goede oefening. Zelfde effect. Jij hebt vast al heel vaak een stapje opzij moeten doen voor hem, en met een oefening voor zijwaarts keer je de rollen om.

Probeer kost wat kost te vermijden dat jij een stapje moet verplaatsen als hij met zijn spelletjes bezig is. Het spelgedrag bij paarden is heel simpel "wie het eerst zijn voeten verplaatst heeft verloren". Kijk maar eens hoe hengsten/veulens met elkaar spelen: Er worden happogingen gedaan, de ander ontwijkt lenig met zijn hoofd, maar de voeten blijven staan! (Of ze komen los om te steigeren, maar niet om te wijken. Wie als eerste wijkt heeft verloren).

Je zult zien dat het hele bijtgedrag "vanzelf" verdwijnt als je deze spelletjes goed speelt.

Ik vind zelf clickeren in dit stadium niet zo'n geweldig idee omdat dit het onderliggende rangorde-probleem niet oplost. Je kunt al clickerend stapjes opzij blijven doen en hem punten laten blijven scoren. Je kunt hem ook leren om voor een beloning achteruit te gaan, maar ik vind dat hij niet achteruit moet voor een beloning maar dat hij achteruit moet omdat jij gewoon de hogere in rang bent. Los eerst dit probleem op, zorg dat jij bewust wordt van zijn verborgen spelletjes en niet meer met je laat "spelen", en ga daarna met hem clickeren.

Hengsten zijn gewoon paarden maar ze zijn alleen iets beter en volhardener in het spelen van de verborgen spelletjes.

Frans
Volg datum > Datum: dinsdag 11 oktober 2011, 13:4411-10-11 13:44 Nr:237763
Volg auteur > Van: Ans Jondral Opwaarderen Re:237759
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: bijten/stampen, ziet hij ons ook als paard? Structuur
Ans Jondral
Heffen
België

Jarig op 4-1

3082 berichten
sinds 1-10-2004
Maru schreef op dinsdag 11 oktober 2011, 12:31:

> Oh wat leuk, en welke kleur had die weer? Onze Sam was van de zomer echt
> goed zwart met donker bruine benen (zoals jij voorspeld had dacht ik?) en
> nu weer een pak lichter, met witte haren ertussen vooral aan haar hoofd.
> Sid (de hengst) Is nu eigenlijk weer helemaal wit geworden! Kan je
> schatten ongeveer hoe groot dat broertje was? Ik heb hier echt geen idee
> wat ik van hun uiteindelijke formaat moet gaan verwachten.

Hij is een palomino. Moeders is 1m56 en Ismir is ook zoiets.
Het veulen is nu ongeveer een D-pony. Maar ik vermoed dat die ongeveer een kleine 1m60 zal worden. Tenminste als die niet opeens een groeispurt krijgt. De moeder komt zelf uit een stam met allemaal grote paarden maar is zelf kleiner dan haar familieleden. Maar genetisch gezien bestaat de kans dat ze groot fokt. De eigenaresse hoopt alleszins dat hij niet boven de 1m60 gaat.
Dit was een topic van zijn geboorte:
http://www.bokt.nl/forums/viewtopic.php?f=175&t=1292889&
Recentere foto's kan ik zelf niet zomaar online tonen, aangezien hij uiteraard niet van mij is. ;-)

>> Zelfs als hij een paar maanden oud was begon die al uitvoerig te testen en uit te proberen.
>> Mijn zus heeft toen 1 keer eens heel duidelijk moeten maken dat hij
>> erover ging en daarna was hij ook een stuk gereseveerder en beleefder tov

> dagelijkse omgang dat het wel duidelijk moet worden.
> Alleen bvb. met het bijten in voorwerpen, zoals als ik in de stal bezig
> ben in de deur of een kabeltje, ook de kruiwagen is heel smakelijk om de
> tanden in te zetten. Daar weet ik niet zo goed op te reageren.

Zijn moeder werd bijgevoerd en hij vond dat voer zelf ook erg lekker. En hij werd daar heel fanatiek en beschermend van. En hij kon heel verontwaardigd reageren als je iets probeerde te regelen op een manier die hem niet aanstond. En Jam was een paard dat dan al snel de confrontatie aanging. Stoere kerel was het. Erg open en meegaand, maar een sterk karakter.
Hij probeerde zijn eigen moeder bijvoorbeeld ook weg te schoppen van dat voer.
En voor één of andere gekke reden, wordt zulk gedrag bij veulens dus niet afgestraft door de moeder en andere familieleden. Die laten zich dus gewoon bijeen kloppen door die kleine mannen. Tussen moeder en kind komen we niet tussen, dus dat moeten ze zelf maar regelen.
Tov mensen was hij altijd correct. Zus ging ook heel nuchter met hem om. Als hij over de weg verhuisd moest worden, dan kreeg hij een halster om en moest hij aan de koord lopen, punt en geen ruimte voor discussie. Toen hij een wond had aan zijn voet, moest hij voetjes geven zodat het verzorgd kon worden. En tegenspraak werd niet getolereerd. En zodra hij de bedoeling van iets snapte en het vriendelijk maar direct gevraagd werd, was het altijd ok voor hem. Hij was eigenlijk met zijn 6 maanden al beter opgevoed dan onze merries. (Die kunnen zich net wat teveel permitteren :-M ) Hij was trailermak, verkeersmak, gewend aan halster en meelopen aan de koord, gaf voetjes etc...
Maar op een dag probeerde hij dus ook mijn zus weg te jagen bij dat voer omdat ze hem vroeg om te wachten. Stond daar opeens een 3 maanden oud hengstenveulen die tegen haar op steigerde met maaiende voorbeentjes. Dat wil je dus niet. ;-)
Ze heeft hem toen meteen met een schreeuw een koord tegen zijn kont gegooid en hem weg gestuurd. En even duidelijk gemaakt dat het haar voer was en dat er alleen werd gegeten op haar uitnodiging. Daar was hij aardig van geschrokken. Hij heeft haar een dikke week nogal argwanend aangekeken. Maar hij had meteen wel de juiste tafelmanieren. Hij heeft dat ook niet meer geprobeerd.

In voorwerpen mocht hij trouwens bijten van ons. In mensen happen uiteraard niet. (Deed hij ook niet) Maar hem verbieden om voorwerpen met zijn mond te onderzoeken, kan je volgens mij ook niet verbieden. Is in mijn ogen normaal gedrag en kan je niet consequent in zijn, omdat je er niet altijd bij bent. Dat is dan toch alleen maar verwarrend? En die orale fase groeien ze vanzelf wel uit;

> Wat is er gebeurd als ik mag vragen?

Gestorven aan koliek op 6 maanden
Volg datum > Datum: dinsdag 11 oktober 2011, 13:5611-10-11 13:56 Nr:237764
Volg auteur > Van: Ans Jondral Opwaarderen Re:237762
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: bijten/stampen, ziet hij ons ook als paard? Structuur
Ans Jondral
Heffen
België

Jarig op 4-1

3082 berichten
sinds 1-10-2004
Frans Veldman schreef op dinsdag 11 oktober 2011, 13:43:

> Ik ben het met die stelling niet eens. Zo kun je ook redeneren bij jonge
> hondjes, of zelfs mensenkinderen.
>
> Het hele punt is gewoon dat je duidelijk moet zijn. Je mag best
> knuffelen, maar je moet ook duidelijk je grenzen stellen. Dat is bij
> kinderen, honden en ook paarden zo.

Als ik je bericht lees, zeg je eigenlijk hetzelfde als ik bedoel.
Het gaat er gewoon om om meteen op een duidelijke manier te laten weten wat je wel/niet graag hebt.
En bij zo'n schattig klein veulentje vinden mensen het al snel leuk om ermee te knuffelen en te spelen. Als je bijvoorbeeld toestaat dat hij telkens met zijn lippen aan je zit te frullen is de stap naar bijten niet zo groot. Eigenlijk daag je zo'n hengstenveulen een beetje uit om het eens te proberen. Waarom zou je het dan zo verwarrend maken voor hem?
Ik vond die aanpak om meteen duidelijk te maken dat frunniken aan mensen niet is toegestaan, best een goede. De grens is meteen duidelijk.
Volg datum > Datum: dinsdag 11 oktober 2011, 14:4311-10-11 14:43 Nr:237765
Volg auteur > Van: joop Opwaarderen Re:237761
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Rainrot Structuur

joop
Homepage
Frankrijk


5046 berichten
sinds 20-6-2005
cindybijl schreef op dinsdag 11 oktober 2011, 13:27:

>
> vandaag toch maar een dierenarts naar laten kijken.
> hij sluit een schimmel uit, zoals het eruit ziet blijkt dat het niet te
> zijn.

toch vreemd, een DA die een schimmel van een bacterie infectie kan onderscheiden zonder te kweken.

> Ook zou je bij een schimmel kale plekjes hebben en de haren laten los/ of
> zou je er gemakkelijk uit kunnen trekken. Dat is niet het geval, dr haren
> zitten muurvast (zoals het hoort)
>
> Het zijn op dit moment korstjes die alweer aan het herstellen zijn, de
> beschadigde huid laat los en er vormt gezonde huid onder. mogelijk dus wel
> van het weer.
>
> Nu even aankijken, maar als het over 2 weken niet verbeterd is moet ze een
> prednison kuurtje.... 8-

typisch resultaatgerichte medicatie van een DA, niet intrappen, de kans dat het zowiezo overgaat is groot en een kuurtje kan veel bijeffecten hebben zoals hoefbevangenheid.
Je leest nu op chronologische volgorde
Warboel
Mix van alle berichten uit alle rubrieken (forum oude stijl)
Onderwerp starten18943 onderwerpen
275560 berichten
Pagina 15851½ van 18371
 InloggenBookmarks Woordenboek
UitloggenInstellingenForum-hulp!

Deelnemers online: 0 verborgen deelnemers.
contact