Nils Vellinga schreef op dinsdag 18 oktober 2011, 23:23:
> En ik word een beetje flauw van jou aversie tegen "omdat het kruiden
> zijn"
Het gaat me er niet om of het kruiden zijn. Wat ik steeds probeer uit te leggen is dat diersoorten zich aanpassen aan gif. Egels die tegen adderbeten kunnen enzo.
Als er een ivermectine-kruid zou hebben bestaan, dan was dat ook allang onwerkzaam geworden. Wat wij in een paar tiental jaar voor elkaar weten te krijgen met een
ontwormbeleid gebaseerd op ivermectine kan de natuur ook in een luttele miljoen jaren. Per slot van rekening overleven de wormen ook het maagzuur waarin ze terecht komen. Je kunt natuurlijke selectie niet ontlopen. Noch met chemisch gif, noch met kruiden.
> Het is al tig duizend keer bewezen dat jou chemische middelen ook niet
> 100% van de endoparasieten dood en dat ook nooit zal kunnen.
Daar ben ik het toch ook volledig mee eens?
> Het is ook al bewezen dat we geen chemisch middel meer hebben, waar
> endoparasieten geen resistente tegen hebben.
Precies! Een bewijs hoe snel wormen zich tegen gif kunnen aanpassen.
> Het is nog helemaal niet bewezen dat er resistentie tegen - niet chemische
> - "kruiden" bestaat.
Het is bewezen dat elk organisme zich gaat aanpassen aan welke nadelige omstandigheid (gif e.d.) dan ook. Je hoeft niet bij elk soort gif opnieuw te gaan bewijzen dat er wel weer een of andere bacterie of zoogdier is wat uiteindelijk tegen het gif kan.
> Volwassen endoparasieten die op de wei liggen, produceren geen eieren

Je slaat de spijker op de kop! De endoparasieten die op de wei liggen produceren geen eieren meer, de endoparasieten die ondanks het gif in het paard zijn gebleven produceren nog wel eieren! En wat heb je dan gedaan? Een keurige selectie gemaakt en de zwakkelingen verjaagd, en de sterkste wormen over gehouden om mee verder te fokken. Hoe meer gif, hoe sterker de worm. Als er al kruiden bestaan die wormen verdrijven dan zal de pret maar heel kort duren. (En aangezien kruiden er al zo lang zijn is het erg onwaarschijnlijk dat er niet al miljoenen jaren geleden resistentie tegen is opgetreden).
Hoe dan ook, er is maar 1 manier om resistentie te voorkomen, en dat is zorgen dat je
alle wormen doodt. Hoe dichter je daar bij in de buurt komt, hoe langer het duurt voordat er resistentie optreedt.
> Het is zaak, om de besmetting zo laag mogelijk te houden en waarom zou dat
> niet met "kruiden" kunnen.
Het kan prima met kruiden mits ze zo'n beetje 100% van de wormen doden of verjagen. Als ze de 100% niet halen dan ben je met je kruiden verbeterde wormen aan het fokken.
ALS er al een kruid is wat zo'n beetje 100% effectief werkt dan zullen we ook daar heel voorzichtig mee moeten zijn om te voorkomen dat het, net als bij ivermectine, onwerkzaam wordt door resistentieproblemen.
Frans