e m kraak schreef op maandag 31 oktober 2011, 15:17:
>> Ik vind die fourage analyse een prachtig idee, maar onnodeloos
>
> onnodig of nodeloos? of prachtig nieuw woord voor Van Dale? Hoe heette dat
> ook alweer, zo'n taalkundige verdubbeling van een begrip?
Optelefoneren? Of is dat weer wat anders?
> Met inderdaad het verschil dat je met mijn onderzoeks-idee wellicht wat
> verder in kennis komt en van dat eindeloze laten analyseren af komt.
Ik vind het een loffelijk streven!
Weet je wat? Ik ben niet zo thuis in die materie dus het lijkt me niet zo handig als ik hier wat voor in gang moet gaan zetten, maar je kan op mijn medewerking rekenen.
Aanleg database, al dan niet met foto's, eventuele aanpassing/uitbreiding van de voedingscalculator waar je dan zelf je hooi mee kunt samenstellen, al dan niet door gerichte vragen als "groeien er brandnetels in je weide?"
> Ds gehalte in hooi is niet zo variabel. Onder de 85% ds is het algauw
> verschimmeld, en erg veel droger dan die 85% wordt het ook niet... ik
Ik vroeg mij af of het ds gehalte in hooi misschien per plantensoort kan verschillen. Ik kan mij zo voorstellen dat dunne blaadjes wat beter drogen dan dikke sappige stengels. En dat gooit dan roet in het eten als je probeert om de samenstelling van je hooi te bepalen op basis van massa-verhoudingen. Volume-verhoudingen zijn ook al lastig te determineren. Uiteindelijk heb je straks twee hoopjes totaal verschillende plantjes voor je neus liggen en sta je voor de onmogelijke opgaaf om te bepalen van welk plantje je het meeste hebt. Wat zei ik? TWEE hoopjes? Misschien zijn het wel 20 hoopjes?
Ach, misschien zijn er wel standaard oplossingen voor dit probleem, zoals je al opmerkte valt dit niet helemaal onder mijn expertise.

> Probleem blijft echter dat ik niet weet wat op mijn hooi lijkt zonder
> beide op een of andere manier** gedetermineerd te hebben en dat is nu net
> waar jij geen zin in hebt

Waar ik wat tegenop zie is het idee om per plantje te bepalen wat er in zit en dan te bepalen welke plantjes je in elke hoeveelheid in je hooi zitten.
Het zou alles (in ieder geval voor leken) een stuk gemakkelijker maken als je met een paar kernvragen als "heb je brandnetels?", "komt het van veengrond af?", uiteindelijk iets kan uitkramen als "kies voor hooi type 5 in de voedingscalculator".
Voor iemand die thuis is deze materie moet het volgens mij mogelijk zijn om met een stel gerichte vragen een zinnige uitspraak te kunnen doen.
Als ik vraag "heeft het vleugels? Zoniet, heeft het 4 poten? Is het grijs of bruin? Als het grijs is, heeft het een slurf?" kan ik al snel zeggen "aha, je hebt een olifant".
Voor dieren kan ik wel zo'n vragen matrix bedenken, maar voor botanische zaken niet. Dus als een stel knappe koppen hier eens naar wil kijken dan kunnen we er een leuk gezamelijk project van maken.
Frans