Ik ben even een kijkje gaan nemen bij Woud.
*Onder de rubriek paard kan je lezen dat 80% van de paarden in Nederland (oei in Belgiƫ?) onnodig
ontwormd wordt.
*Ook dat onnodig
ontwormen ook gevaren inhoud, maar dat hebben hier in dit topic al kunnen lezen.
*Dat paarden een natuurlijke resistentie ontwikkelen tegen wormen.
Nog even over mijn methode;
Zoals jullie al kunnen lezen ontworm ik al geruime tijd niet meer maar geloof ik rotsvast in "mest ruimen". Een bijkomend voordeel aan niet
ontwormen is dat je de mest kan gaan gebruiken bij het composteren. Mest van paarden is ideaal om te gebruiken in compost. Alleen... alleen als je geen
ontwormingsmiddel gebruikt. Want die middelen gaan ook de wormen doden die nodig zijn om het organisch afval om te zetten in compost.
Vandaag heb ik een gedeelte van mijn weide bedekt met een laagje compost.

Hoe begin je aan het maken van compost?
Achteraan in mijn weide heb ik een stukje in de schaduw van de bomen waar ik in de zomer al mijn tuinafval deponeer. Ik heb redelijk veel snoeiafval, grasmaaisel en ook redelijk veel paardenmest. Deze gooi ik allemaal op een hoop. (HOOP 1) Ik zorg er voor dat de afval een beetje gemixt wordt. Daarmee bedoel ik de juiste samenstelling qua vochtigheid en structuur. Werk in lagen. Ook keukenafval gaat daar tussen. Voor de juiste samenstelling zoek je maar eens op het internet daar vind je lijstjes met wat mag en niet mag. Met deze hoop start je in het voorjaar.
Na de zomer verplaats ik deze hoop op een plek juist ernaast. (HOOP 2) Je zal zien dat bij het wegscheppen van de afval het krioelt van de wormen. Deze wormen kunnen geweldig veel afval omzetten in compost. Het afval heeft ondertussen al een zwarte kleur gekregen.

Daarmee zit je werk er voor dit jaar op. Je hebt wel nog geen compost.
Het voorjaar. Nu kan je beginnen aan HOOP 3. Naast hoop 2 maak je een grote onverdekte bak. Daar schep je al het materiaal van hoop 2 in. Deze blijft nu heel de zomer daar liggen en gaat uitdrogen en compost worden. Deze woel je van tijd tot tijd eens op. Geen zwaar werk hoor want zulke droge compost is heel licht.
De herfst. Ha... nu gaan we onze compost gebruiken. Verdeel de compost van hoop 3 over de weide. Nu de plaats van hoop 3 vrij is scheppen we de afval van hoop 2 naar hoop 3.
In het voorjaar net na de winter gaat hoop 1 naar hoop 2 en kunnen we terug herbeginnen.
Het zijn eigenlijk drie hopen waarvan de laatste overdekt. Alle materiaal gaan in stappen van 1 naar 2 naar 3.
Zoals jullie al konden lezen heb ik mijn weide verdeeld in drie stukken. Daar gaan we weer!
Het stuk waar de compost is op verdeeld daar komen mijn paarden niet op in het voorjaar. Dit stuk krijgt een herstelperiode. Ik maai eens het gras hoog staat iedere dag met de zeis (geen bosmaaier) net zoveel gras af dat nodig is. In de zomer als al het gras daar afgemaaid is mogen de paarden er terug op.
Het volgende jaar neem ik dan het tweede stuk weide en pas daar weer dezelfde tactiek toe. Ieder stuk wordt in principe om de drie jaar bemest met mijn gratis compost. Geen chemische producten, puur natuur. Paard Natuurlijk.
Deze domme Belg

gebruikt geen
ontwormingmiddel, moet zijn mest niet laten weghalen, heeft geen kosten aan bemesting, spaart een abonnement uit aan fitness... maar ja, gratis dat kan nooit goed zijn!
Diegenen die meer uitleg willen sturen me maar een mailtje.