Tin Verstegen schreef op maandag, 14 maart 2005, 22:12:
> Hopelijk kan iemand mij advies geven. We zijn helemaal gevallen
> voor een paard dat te koop staat. Hij heeft echter twee
> ondeugden. Hij weeft, daar maak ik me niet zoveel zorgen over,

>
> Groet,
>
> Tin Verstegen
Maak jij je geen zorgen over dat weven? Nou, dat zou ik maar wel doen - zeker als dat al jaren aan de gang is. Weven geeft meestal veel schade op de gewrichten, resulterend in artrose op latere leeftijd en tenzij je je verheugd op dokterskosten, maar erger nog: een paard dat pijn gaat lijden, zou ik er niet aan beginnen.
Tenzij: röntgenfoto's uitwijzen dat er (nog) niks aan de hand is én voor de toekomst: het paard niet meer ( of heel weinig) op stal komt - de meeste wevers laten weven achterwege als ze niet op stal staan.
Daarnaast moet je je realiseren dateen paard dat weeft "iets" in het koppie of lijf heeft, het is een soort alternatief voor kribbebijten .. de herhaalde beweging levert in het lijf ook die lekkere endorfinen op en is dus niet of nauwelijks af te leren.
Wel kun je eventueel een weefrek in de staldeuropening plaatsen, maar beter is zoveel mogelijk naar buiten met het beestje.
Tong uit de mond: ik zag in een later berichtje van Pien dat dit ook verzoorzaakt kan worden door 'tongbreuk' - dat klopt: achter in de tond zitten twee kleine dunne botjes, die bv door een ruwe behandeling ( bv een niet zo goede mondverzorger die zonder klem werkt en de tond met de hand opzij trekt) kunnen beschadigen.
Waarschijnlijker is echter dat het paard dit tong-uitsteken óók als een 'gewoonte' heeft ontwikkeld en halen ze allerlei toeren uit om de tong over het bit te krijgen "omdat dat gewoon lekker" is.
Het is in de dressuur inderdaad een min-punt, en vandaar dat er met name in de dressuur gewerkt wordt met de 'gecombineerde neusriem' - de gewone neusriem die over de neus heen loopt maar met een extra sper-riempje om de mond dicht te binden.
Die gekkigheid zie je tegenwoordig overal, ook bij hoofdstellen voor recreatiepaarden. De meeste sperriempjes kun je er gewoon afhalen.
Een andere oorzaak van tong uitsteken kan ook een verkeerd bit zijn; nu zijn we op dit forum geen liefhebbers van bitten, maar voor een wedstrijd heb je ze inderdaad wel nodig want
bitloos rijden mag in de dressuur in ieder geval niet. Sinds kort is het wel toegestaan om met één van de varianten van het Myler-bit wedstrijden te rijden. Dat zijn zeer zachte en comfortabele bitten, die nauwelijks op de tong, verhemelte en lagen inwerken. Ik meen dat er ook met de Western-tuigage een dergelijk (vergelijkbaar) zacht bit beschikbaar is, kan even niet zo gauw op de naam komen.
Kortom, je bent gevallen voor een paard waar wel degelijk wat minpuntjes aan zitten, zowel lichamelijk als geestelijk - ik zou hoe dan ook de beengewrichten laten checken ( röntgen én uiteraard een buigproef). Op zich natuurlijk helemaal geen ramp en je kunt er goed mee leven, als je je het vantevoren maar weet en niet straks voor verrassingen komt te staan.
Succes ermee!
Marianne