Spirithorses schreef op maandag 28 november 2011, 11:42:
> Ik doe dat ook, een ervaren paard naast een onervaren paard. Spirit zou
> naast Sunny kunnen (hebben we het al over gehad). Ik vind het ook
> onbegrijpelijk dat er mensen redeneren dat het buiten de trailer niet leuk
> moet zijn dus druk houden, aan het werk houden maar binnen de trailer wel
> en daar krijgt het paard rust. Het wordt zelfs met onervaren paarden zo
> gedaan die alleen maar één kant op mogen. Zooooveel druk voor iets heel
> kleins.
Het heeft denk ik vooral met psychologie te maken. Mensen-psychologie dan.
Ondanks dat breed bewezen is dat belonen veel beter en sneller en plezieriger resultaten geeft en ondanks dat veel mensen dat onderhand toch echt wel zouden moeten kunnen weten wordt het blijkbaar belonender (voor de menskant) gevonden om succesvol te dwingen en te ringeloren. Blijkbaar bevredigt dat minstens zo goed als klaarkomen.
Zo zit de mensentoestand onderling ook voor een groot deel in elkaar; ik weet geen enkele andere diersoort te bedenken waar de individuen in zo buitensporige mate elkaar proberen te dwingen tot van alles en nog wat.
Voor de regen aan protesten los barst, niet alle mensen doen zo. Maar dan ben je al gauw een "einzelgänger" en hoor je er niet bij. Dat is de andere kant van die medaille, het ergens bij willen horen. Maar, om het bij paarden te houden, paarden willen net zo graag ergens bij horen maar zonder de neiging iedereen te willen bedisselen. Wat ik bij paarden regelmatig heb waargenomen is "zout jij eens even op want ik wil erbij" (puur egocentrisch) maar nog nooit "ik wil dat jij en jij en hullie en zullie dit en dat voor mij gaan doen want anders...".
Het erbij horen heeft natuurlijk biologisch bekeken voordelen. Misschien zou eens bekeken en tegen elkaar afgezet berekend moeten worden hoe het erbij horen (beloning) het onderling ringeloren (aversief) mogelijk maakt. Het is wellicht een meer speciale vorm van dominantie (ja nu wel dominantie want we hebben het over beesten van één soort onderling)! Je kunt gedrag kwantificeren en berekenen, dat heb ik al eens uitgelegd. Ondanks een overmaat aan primatenonderzoek heb ik dit echter nog nergens gelezen.
Wat het onder mensen zo anders maakt heeft vast te maken met de vorming van bezit (en zgn. "rijkdom"); het vreemde eraan is dat de (vruchtbare) samenwerking zo vervormd wordt tot een minderheid aan "kapitalistjes" die het voor elkaar weten te boksen de rest voor zich te laten werken. Dat heeft niets met communisme of kapitalisme als monetait systeem te maken, zo bedoel ik dat niet, maar strikt biologisch bekeken dus.
Een oordeel knoop ik aan deze bespiegeling niet vast. Maar misschien helpt het weer een millimeter tot wat meer hippisch inzicht hier en daar
