Anja Seijn schreef op vrijdag 3 februari 2012, 0:18:
> Zo ben ik vrij recent een paard verloren aan een maagruptuur ... 's
> ochtends nog kiplekker, 's nachts morsdood ... dan sta je daar met je
> logische verstand.
Ik begrijp niet goed wat je hier mee bedoelt. Dacht je dat je met een bloedonderzoek die maagruptuur had kunnen voorkomen of die had kunnen voorspellen?
> Het vervelende van paarden is dat ze niet altijd tonen dat ze niet
> "kiplekker" zijn. Als ik mij niet lekker voel voor een langere periode,
> ga ik ook naar een dokter en laat ik ook bloed trekken.
Dat ligt er maar aan, er zijn zoveel mogelijkheden waarom jij je niet lekker kan voelen, en bloed trekken wordt alleen maar gedaan als er iets wordt vermoed dat met een specifiek bloedonderzoek kan worden aangetoond. Als jij last hebt van brandend maagzuur of gewoon maagpijn hebt bijvoorbeeld gaan ze geen bloed trekken. Als er al ergens iets is wat ze met bloedonderzoek kunnen bevestigen dan wordt er alleen maar gekeken naar DIE specifieke bloedwaarden die daar betrekking op hebben. (De dokter heeft zo'n kaart met allemaal vakjes, en hij vult selectief de zaken in die hij gemeten wil hebben, en die gaat naar het lab).
Zomaar alle vakjes aankruisen, om te kijken of er soms ergens iets afwijkt, wordt nooit gedaan. Ook niet voor de elite, het heeft niets met bezuiniging te maken. Ze weten al dat als je lukraak zonder specifiek doel van alles gaat zitten meten dat je dan allerlei "afwijkingen" gaat tegenkomen, en dat het verhelpen van die vermeende afwijkingen uiteindelijk je levensverwachting verkort. Daar is zat onderzoek naar gedaan.
En nogmaals, lukraak wat mineraalwaarden gaan meten en daar vervolgens met supplementen mee gaan knutselen is gewoon not done, geen serieuze arts die daar aan mee zou willen werken. Maar bij de veterinaire geneeskunde is het gewoon zo dat de klant (leek) bepaalt. En als die Selenium gemeten wil hebben dan wordt dat gemeten. En als die er dan een spuit Selenium in wil laten zetten dan wordt dat ook nog gedaan. Bij mensen zou het volslagen ondenkbaar zijn dat je vindt dat je bilspieren wat slapjes zijn en je vervolgens met een spuit Selenium weer van de dokter zou thuiskomen.
> Helaas is er geen
> enkel paard in mijn wei die zegt: heeela, ik voel me al een tijdje niet
> lekker! Dus is het aan mij om te observeren, zo klinisch mogelijk, en
> zaken uit te sluiten.
Was het maar zo simpel dat een bloedonderzoek kwalen kan voorspellen en eigenlijk een soort APK is, maar dat is niet zo.
Dat dit niet zo werkt kun je al afleiden uit het feit dat zelfs in situaties waarbij het er toe doet, zoals bij gezagvoerders van passagiersvliegtuigen, er geen bloed wordt getrokken. Wel elk jaar een ECG, urine-onderzoek op suiker, en nog een heel aantal andere zaken, best een pittig onderzoek, maar een bloedonderzoek hoort daar niet bij. Dat laatste blijkt geen voorspellende waarde te hebben of iemand fit genoeg is en blijft om daar het leven van 400 passagiers aan toe te vertrouwen.
Het zou zo fijn zijn als ze simpelweg zouden kunnen zeggen "uw Selenium-gehalte is wat laag, als u nu voortaan dit supplementje neemt dan blijft u prima in orde en kunt u veiliger en beter uw werk blijven doen" maar zo werkt dat niet. Dus wordt dat ook niet zo gedaan.
> Wat ik mij nu afvraag, Frans en/of Ilona, hier komen met enige regelmaat
> toch wel wat paarden met problemen voorbij, de één wat ernstiger dan de
> andere. Hebben julllie zelf ervaring met dit soort paarden? Paarden die
> ondanks alle goede zorgen toch van alles blijken te mankeren?
Dat valt hier reuze mee. We hebben eens een winter gehad dat Khani wat mager bleef, maar deze winter is hij goed op orde. Bala is altijd een wat lastig geval, maar daar gaat het ook goed mee. Als het eens wat minder goed gaat met een specifiek paard dan gaan we er mee om zoals ik eerder al heb omschreven. Als ik denk dat een bloedonderzoek verhelderend zou kunnen zijn dan laat ik dat doen, maar ik ben nog geen situatie tegengekomen waarbij dat zo was.
> Naar mijn
> mening red je het soms niet met de "standaard waarden" en de
> basisbehoeften en moet je dan met een beetje logisch verstand afwijken van
> die standaard!
Met "logisch verstand" bedoel ik dat je de klachten moet analyseren, bepaalde vermoedens moet krijgen, daar bevestigd moet zien te krijgen (al dan niet mbv bloedonderzoek) en daar dan naar moet handelen. En niet zomaar van alles in het bloed moet gaan meten en daar dan mee moet gaan prutsen, want daar komt niks goed van.
Frans