Martina schreef op donderdag 9 februari 2012, 12:24:
> Yeah right, 150m2 met 1 houtkacheltje stoken terwijl het buiten constant
> tussen de -10 en -20 is en de keiharde wind je gevels teistert...
Ik denk toch dat je je eens moet gaan verdiepen in houtkachels. Vergeet alles wat je om je heen aan houtkachels hebt gezien, 99% hoort in de categorie "decoratief speelgoed".
Wij hebben een zogenaamde Finoven gebouwd. Hiermee houden wij met gemak het voorhuis op 20 graden terwijl het buiten rond de -20 is. En dat met maar 2 stookbeurten per dag. Eentje tijdens het ontbijt, de andere tijdens het avondeten. Bij minder strenge kou volstaat slechts 1 stookbeurt per dag. Zo'n stookbeurt bestaat uit 9 tot 12 standaard houtblokken in de kachel leggen en die in 1 keer aan te steken. Geen hout meer bijgooien, geen gerommel met kleppen etc. Kost incusief hout halen 5 minuten per dag. Aansteken en vergeten. Brandduur is een uurtje. En dat geeft 24 uur lang gelijkmatige warmte.
Houtverbruik is minder dan de helft van wat je in een normale kachel zou gooien. Het rendement van zo'n Finoven benadert de 100%. Alle warmte wordt opgeslagen in de stenen zelf, die het gedurende 24 uur weer rustig uitstralen. De schoorsteen wordt nauwelijks heet, tegen de tijd dat de rook daar komt is alle warmte er al uitgehaald.
Van binnen wordt het ding zo heet dat het hout volledig verbrandt. Uit onze schoorsteen zie je dan ook geen rook komen. De binnenkant van de kachel blijft muisgrijs, er blijft geen roet of teer over omdat echt alles volledig verbrandt. Omdat dit een accumulerende kachel is brandt je altijd op volle kracht, dus met maximale zuustof, en dit komt het rendement ten goede omdat de verbranding volledig is.
De warmte van zo'n kachel is vele malen pretiiger dan welke andere soort verwarming (inclusief "normale" houtkachels) dan ook. De hele buitenwand wordt zo'n 60 graden en blijft dat urenlang, er zijn geen delen die heter worden dus je krijgt ook geen stof uit de lucht dat aanbakt enzo. Het is vooral stalingswarmte wat je voelt, alsof je in het zonnetje zit. Op meters afstand voel je de straling nog, zelfs 24 uur na de stookbeurt nog. Andere voorwerpen op afstand worden ook aangestraald en gaan daardoor zelf ook weer stralen. Zelfs de buitenmuren worden warmer dan de luchttemperatuur waardoor je nergens meer tochtgevoelens hebt en overal warmte vandaan voelt komen. Stralingswarmte is veel aangenamer dan convectiewarmte (CV of luchtverwarming) en de temperatuursverdeling (voeten versus hoofd) is ook veel beter.
Iedereen die hier op bezoek komt is laaiend enthousiast over deze kachel, voor iedereen is het opzienbarend hoeveel prettige warmte je kunt halen uit een beetje hout met maar 1 stookbeurtje per dag.
Ons huis is maar matig geisoleerd, met betere isolatie en een iets groter model kachel kun je gemakkelijk 150m2 warm houden.
Om een idee te geven: Tijdens die nacht dat het 19 graden vroor hadden we om 18 uur 's avonds een stookbeurt gehad. Om 19.00 uur was het vuur uit. De hele avond bleef de temperatuur oplopen, om 1 uur 's nachts bereikten we de piek van 21.3 graden. De volgende ochtend was het om 9 uur 's ochtends nog boven de 18 graden, dit was in een ruimte waar deels enkel glas zit en waar ijs aan de binnenkant van het raam zat!
Pellets enzo hebben we over gedacht, maar hebben we van afgezien. Het afhankelijk zijn van een pellet-leverancier staat me enorm tegen, hout kun je daarentegen overal vandaan halen. Ook is er bij onze kachel niks dat stuk kan gaan, het is de eenvoud zelve. En de prijs: Voor onze kachel hebben we minder dan 3000 Euro aan materiaal verbruikt, koop daar maar eens een pellet-kachel voor! Bovendien vallen de meeste pellet-kachels weer terug op een soort van waterverwaming, je krijgt dan een soort veredelde CV en dat is nou net niet de prettigste soort warmte. (En introduceert weer leidingen die kunnen bevriezen, pompen die stuk kunnen gaan, en als de stroom uitvalt kun je met je pellet-dinges nog niks beginnen). Een Finoven is ideaal om ook water mee te verwarmen, maar dat is slechts optioneel en niet noodzakelijk.
Meer weten? Google eens op "Finoven" voor het principe. Voor onze kachel hebben we als basis het binnenwerk van een "Bergkachel" gebruikt, ze leveren ook kant en klare systemen, zie
www.bergkachel.nl Op deze site staat ook enige uitleg. Er zijn overigens nog meer leveranciers voor complete systemen.
Wij hebben de Bergkachel trouwens enigzins aangepast, meer isolatie van de kern met het omhulsel, meer steenmassa, waardoor hij "trager" is geworden, zodat we ook gemakkelijk eens een dag stoken kunnen overslaan zonder dat het dan echt koud wordt in huis. We hebben ook nog een extensie gemaakt ONDER de kachel, de rook gaat op het einde eerst nog eens 2 meter naar beneden en verwarmt dan ook nog het voetstuk van de kachel, en gaat daarna pas naar buiten. Hierdoor halen we nog meer warmte uit de rook. Het voetstuk wordt dan ook nog 40 graden, vinden de katten geweldig om naast te gaan liggen.
Frans