InloggenBookmarks Woordenboek
UitloggenInstellingenForum-hulp!
Warboel
Mix van alle berichten uit alle rubrieken (forum oude stijl)
Onderwerp starten18943 onderwerpen
275560 berichten
Pagina 16260½ van 18371
Je leest nu op chronologische volgorde
Volg datum > Datum: donderdag 9 februari 2012, 13:299-2-12 13:29 Nr:243891
Volg auteur > Van: Frans Veldman Opwaarderen Re:243888
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Forum-test Structuur

Frans Veldman
Homepage
Drenthe
Nederland

Jarig op 22-10

5061 berichten
sinds 1-1-2003
Martina schreef op donderdag 9 februari 2012, 12:24:

> Yeah right, 150m2 met 1 houtkacheltje stoken terwijl het buiten constant
> tussen de -10 en -20 is en de keiharde wind je gevels teistert...

Ik denk toch dat je je eens moet gaan verdiepen in houtkachels. Vergeet alles wat je om je heen aan houtkachels hebt gezien, 99% hoort in de categorie "decoratief speelgoed".

Wij hebben een zogenaamde Finoven gebouwd. Hiermee houden wij met gemak het voorhuis op 20 graden terwijl het buiten rond de -20 is. En dat met maar 2 stookbeurten per dag. Eentje tijdens het ontbijt, de andere tijdens het avondeten. Bij minder strenge kou volstaat slechts 1 stookbeurt per dag. Zo'n stookbeurt bestaat uit 9 tot 12 standaard houtblokken in de kachel leggen en die in 1 keer aan te steken. Geen hout meer bijgooien, geen gerommel met kleppen etc. Kost incusief hout halen 5 minuten per dag. Aansteken en vergeten. Brandduur is een uurtje. En dat geeft 24 uur lang gelijkmatige warmte.

Houtverbruik is minder dan de helft van wat je in een normale kachel zou gooien. Het rendement van zo'n Finoven benadert de 100%. Alle warmte wordt opgeslagen in de stenen zelf, die het gedurende 24 uur weer rustig uitstralen. De schoorsteen wordt nauwelijks heet, tegen de tijd dat de rook daar komt is alle warmte er al uitgehaald.

Van binnen wordt het ding zo heet dat het hout volledig verbrandt. Uit onze schoorsteen zie je dan ook geen rook komen. De binnenkant van de kachel blijft muisgrijs, er blijft geen roet of teer over omdat echt alles volledig verbrandt. Omdat dit een accumulerende kachel is brandt je altijd op volle kracht, dus met maximale zuustof, en dit komt het rendement ten goede omdat de verbranding volledig is.

De warmte van zo'n kachel is vele malen pretiiger dan welke andere soort verwarming (inclusief "normale" houtkachels) dan ook. De hele buitenwand wordt zo'n 60 graden en blijft dat urenlang, er zijn geen delen die heter worden dus je krijgt ook geen stof uit de lucht dat aanbakt enzo. Het is vooral stalingswarmte wat je voelt, alsof je in het zonnetje zit. Op meters afstand voel je de straling nog, zelfs 24 uur na de stookbeurt nog. Andere voorwerpen op afstand worden ook aangestraald en gaan daardoor zelf ook weer stralen. Zelfs de buitenmuren worden warmer dan de luchttemperatuur waardoor je nergens meer tochtgevoelens hebt en overal warmte vandaan voelt komen. Stralingswarmte is veel aangenamer dan convectiewarmte (CV of luchtverwarming) en de temperatuursverdeling (voeten versus hoofd) is ook veel beter.

Iedereen die hier op bezoek komt is laaiend enthousiast over deze kachel, voor iedereen is het opzienbarend hoeveel prettige warmte je kunt halen uit een beetje hout met maar 1 stookbeurtje per dag.

Ons huis is maar matig geisoleerd, met betere isolatie en een iets groter model kachel kun je gemakkelijk 150m2 warm houden.

Om een idee te geven: Tijdens die nacht dat het 19 graden vroor hadden we om 18 uur 's avonds een stookbeurt gehad. Om 19.00 uur was het vuur uit. De hele avond bleef de temperatuur oplopen, om 1 uur 's nachts bereikten we de piek van 21.3 graden. De volgende ochtend was het om 9 uur 's ochtends nog boven de 18 graden, dit was in een ruimte waar deels enkel glas zit en waar ijs aan de binnenkant van het raam zat!

Pellets enzo hebben we over gedacht, maar hebben we van afgezien. Het afhankelijk zijn van een pellet-leverancier staat me enorm tegen, hout kun je daarentegen overal vandaan halen. Ook is er bij onze kachel niks dat stuk kan gaan, het is de eenvoud zelve. En de prijs: Voor onze kachel hebben we minder dan 3000 Euro aan materiaal verbruikt, koop daar maar eens een pellet-kachel voor! Bovendien vallen de meeste pellet-kachels weer terug op een soort van waterverwaming, je krijgt dan een soort veredelde CV en dat is nou net niet de prettigste soort warmte. (En introduceert weer leidingen die kunnen bevriezen, pompen die stuk kunnen gaan, en als de stroom uitvalt kun je met je pellet-dinges nog niks beginnen). Een Finoven is ideaal om ook water mee te verwarmen, maar dat is slechts optioneel en niet noodzakelijk.

Meer weten? Google eens op "Finoven" voor het principe. Voor onze kachel hebben we als basis het binnenwerk van een "Bergkachel" gebruikt, ze leveren ook kant en klare systemen, zie www.bergkachel.nl Op deze site staat ook enige uitleg. Er zijn overigens nog meer leveranciers voor complete systemen.

Wij hebben de Bergkachel trouwens enigzins aangepast, meer isolatie van de kern met het omhulsel, meer steenmassa, waardoor hij "trager" is geworden, zodat we ook gemakkelijk eens een dag stoken kunnen overslaan zonder dat het dan echt koud wordt in huis. We hebben ook nog een extensie gemaakt ONDER de kachel, de rook gaat op het einde eerst nog eens 2 meter naar beneden en verwarmt dan ook nog het voetstuk van de kachel, en gaat daarna pas naar buiten. Hierdoor halen we nog meer warmte uit de rook. Het voetstuk wordt dan ook nog 40 graden, vinden de katten geweldig om naast te gaan liggen.

Frans
Volg datum > Datum: donderdag 9 februari 2012, 13:389-2-12 13:38 Nr:243892
Volg auteur > Van: Frans Veldman Opwaarderen Re:243885
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Forum-test Structuur

Frans Veldman
Homepage
Drenthe
Nederland

Jarig op 22-10

5061 berichten
sinds 1-1-2003
Niek Kol schreef op donderdag 9 februari 2012, 11:45:

> Mijn ogen dwalen van de teksten af, zoveel zie ik staan. Kwestie van
> gewennen misschien.

Er is niet echt veel bijgekomen. Wel heb ik de vormgeving wat aangepast, eigenlijk met de bedoeling het overzichtelijker te maken.

> Wel vind ik het geen gewenning dat de berichten nu worden afgebakend door
> een dikke streep ertussen (waarschijnlijk omdat het anders niet duidelijk

Er zat altijd al een streep. Maar nu heb ik het blok erboven een hele lichte kleur gegeven en de streep als onderkant van dat blok gebruikt. De streep is iets donkerder en dikker dan hij was, ik zal daar zo even wat aan doen.

Ook heb ik wat loze ruimte weggehaald. Bij korte berichten was het avatar-gedeelte wel erg royaal, ik heb daar de regels iets dichter op elkaar gezet zodat je minder ver hoeft te scrollen naar het volgende bericht.
Omdat er minder loze ruimte is oogt het optisch misschien wat drukker. Maar het minder ver hoeven scrollen leek me een voordeel.

Graag meer meningen hierover.

Frans
Volg datum > Datum: donderdag 9 februari 2012, 13:439-2-12 13:43 Nr:243893
Volg auteur > Van: Jacqueline v d Berg Opwaarderen Re:243889
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Verharen Structuur

Jacqueline v d Berg
Zandvliet
België

Jarig op 16-4

1895 berichten
sinds 16-11-2004
Hier beginnen ze toch ook altijd in januari hun winterhaar te verliezen, Nazyra wel duidelijk meer ofwel valt het meer op: wit haar en langer haar.

Elk paard heeft recht op een staart :-)
Volg datum > Datum: donderdag 9 februari 2012, 13:449-2-12 13:44 Nr:243894
Volg auteur > Van: Wil Opwaarderen Re:243888
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Forum-test Structuur

Wil
Homepage
Santa Margarida da Serra
Portugal

Jarig op 26-3

9439 berichten
sinds 15-8-2004
Martina schreef op donderdag 9 februari 2012, 12:24:

>> eigenlijk is de tegelkachel of frans' finoven wel een goeie optie......
> Veel te veel werk. Je moet er hout in blijven gooien, en je kan dus niet
> langere tijd weg. Zo'n soort systeem hebben we nu al. Leuk, maar dan wel
> in combinatie met een CV die met een sensortje mooi temperatuur voor je
> meet terwijl je nog lekker in bed ligt te rotten. In de zomer/voorjaar
> wordt het hier door de hoogte overdag en vooral in de ochtenden ook niet
> warm genoeg, dan wil je juist een systeem dat ff snel je huis op kan
> warmen en niet zo'n systeem dat steenmassa's of zo op moet warmen... Is te
> traag en meteen te veel aan warmte. Vandaar pellets in combi met solar en
> een slimme boiler.
> Ik ben hier de simpele geneugten in het leven zoals CV wel meer gaan
> waarderen nu ;-)

Hier in PT blijkt ook dat hybridesystemen vrij storingsgevoelig kunnen zijn.
Zoals alle electronica die draait op Portugese fluctuerende netspanning... en ook netspanning die zo af en toe helemaal wegvalt voor 'n paar secondes.

Hier op deze berg is het nog helemaal andere koek, omdat we geen stroom van het (EDP) net hebben, haha... geeneens een kabel (yeah... nu al 500 m. verderop, was 1,5 Km!!!), we zijn voor power afhankelijk van onze eigen solarinstallatie. Iets wat continu stroom zou gebruiken zou van onze 'dagopbrengst' afgaan. Weet niet of die dingen veel stroom gebruiken, maar goed. Onze solarinstallatie is in de 'winter'periode niet onbeperkt.

Het is voor ons onrendabel omdat wij zelf al bijna 8 hec. aan 'hout' hebben. Overal wordt hout gekapt in de omgeving. Er gaan nu eenmaal bomen dood. Of waaien om door storm. Nou, kleine moeite om het zowat overal gratis en voor nop op te halen. De moeite te nemen om het te (ketting)zagen en het met een grote kloofbijl te kloven tot handzaam formaat. Vind het nog leuk en dankbaar werk ook! Niets fijners als vlak voor het najaar een forse stapel hout voor je deur te hebben liggen.... :-D
De vulopening van onze houtkachel is 40 cm... er kunnen dus aardige stukken in.
Dit is kwalitatief geen dure kachel, maar hij heeft wél chamotstenen en is dubbelwandig. Houdt dus de warmte heel lang vast. Ook is dit huis heel goed geïsoleerd en blijft dus lang warm. 's avonds gooien we een paar dikke stukken eikenhout erin en 's morgens is het vaak nog 20 graden. We doen als het echt koud is 's nachts (nu hier ook -1, -2, -3) ook nog de buitenluiken dicht.
We lijken onderhand wel echte Portugezen :-M

Veel werk? Hmmm... valt wel mee vind ik. En 'n houtkachel, zeker in combinatie met een ventilator erachter, warmt deze huiskamer van ongeveer 35 m2 snel op hoor.
Overdag schijnt de zon, het warmt buiten nu vaak tot boven de 20 graden op.... en dan is die hele kachel vrijwel niet nodig.
Ik snap wel dat als je dagenlang in de kou zit en de hele dag moet stoken op 'n houtkachel het vrij arbeidsintensief is.

Maar ja.... hoe deden ze dat vroeger dan he?? LOL

Wil.

Zeepaardje: embryo dat het verder verdomde.
Volg datum > Datum: donderdag 9 februari 2012, 13:569-2-12 13:56 Nr:243895
Volg auteur > Van: Wil Opwaarderen Re:243891
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Forum-test Structuur

Wil
Homepage
Santa Margarida da Serra
Portugal

Jarig op 26-3

9439 berichten
sinds 15-8-2004
Frans Veldman schreef op donderdag 9 februari 2012, 13:29:

> De warmte van zo'n kachel is vele malen pretiiger dan welke andere soort
> verwarming (inclusief "normale" houtkachels) dan ook.

Interessant schrijfsel Frans! Wij vinden de warmte van 'n houtkachel al vele malen aangenamer dan CV-, electra- of gasverwarming.
De kachel die we nu hebben is geen kwalitatief hoogstandje maar doet het voorlopig al vier jaar prima. Ook wij zullen ooit eens een goede kachel aan moeten schaffen, best de moeite waard om ook naar dit soort kachels te kijken.

> Ons huis is maar matig geisoleerd, met betere isolatie en een iets groter
> model kachel kun je gemakkelijk 150m2 warm houden.

> Om een idee te geven: Tijdens die nacht dat het 19 graden vroor hadden we
> om 18 uur 's avonds een stookbeurt gehad. Om 19.00 uur was het vuur uit.
> De hele avond bleef de temperatuur oplopen, om 1 uur 's nachts bereikten
> we de piek van 21.3 graden. De volgende ochtend was het om 9 uur 's
> ochtends nog boven de 18 graden, dit was in een ruimte waar deels enkel
> glas zit en waar ijs aan de binnenkant van het raam zat!
Da's inderdaad gunstig!
>
> Pellets enzo hebben we over gedacht, maar hebben we van afgezien. Het
> afhankelijk zijn van een pellet-leverancier staat me enorm tegen, hout kun
> je daarentegen overal vandaan halen.
Precies. Ik zie bij vrienden van ons, met zo'n pelletkachel, ook de roetuitstoot aan de achterzijde... al hun marmer wordt pikzwart. Ziet er niet uit maar de verbranding is dus niet optimaal. En pellets is ook weer een product wat bewerkt is.... die brokjes moeten wel aan elkaar blijven 'plakken'.

>Ook is er bij onze kachel niks dat stuk kan gaan, het is de eenvoud zelve.
Heel belangrijk.... ik hoef ook geen kachel met electronica! Hier gaan die dingen bij iedereen gewoon kaduuk. Door de niet stabiele stroomvoorziening maar ook door de hitte.

> Meer weten? Google eens op "Finoven" voor het principe.

Zelf bouwen..... :-D

Wil.

Zeepaardje: embryo dat het verder verdomde.
Volg datum > Datum: donderdag 9 februari 2012, 14:409-2-12 14:40 Nr:243896
Volg auteur > Van: kupie Opwaarderen Re:243884
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: ernstig hko paard hulp gevraagd Structuur
kupie
Nederland


23 berichten
sinds 6-2-2012

klopt hij heeft als 3 jarige vast gelegen in de box met zijn been tussen de tralies, hierdoor heeft hij een beschadiging in de rug opgelopen(zenuw). eerst was er niks aan de hand, maar een half jaartje later begon de ellende hij zat van de 1 op de andere dag helemaal vast in de rug, kon eigenlijk alleen maar rechtuit lopen. na veel therapie etc etc. is het wel weer een stuk beter geworden. toen alleen nog maar grondwerk gedaan (buigoefeningen)
hij leunde toen al erg op de linkerkant.

En als 5 jarige werd er hko fase 4 vast gesteld (rontgenfoto's) hij is ingespoten, heeft een zenuwbehandeling gehad (stom natuurlijk maarja ik geloofde alles wat de dierenartsen vertelden) heeft een half jaar goed gelopen en toen was het weer mis.....
en er was toen al niks meer aan te doen. alle ijzers die er zijn hebben we geprobeerd net als alle behandelingen van medicijnen tot nu aan toe natuurlijke middelen.
En ik heb een paddock gemaakt met inloopstal dus wat dat aangaat beweging genoeg.

En 1 pluspuntje de rug mankeert niks meer aan maarja nu het been nog..

De dierenartsen zeggen dat er echt nog maar 1 ding is dat ik kan doen.............einde.
maar toch als je hem ziet zal je niet zeggen dat hij pijn heeft, hij glimt is vrolijk speelt.
alleen hij heeft ups en downs net als bij mensen met reuma, wintertijd is moeilijk.....

En ik weet het zelf eigenlijk wel dat er waarschijnlijk niks meer aan te doen is, maar toch....
ik wil alles geprobeerd hebben.
En als ik echt zelf zie dat hij erg pijn heeft dan maak ik de beslissing wel....
Volg datum > Datum: donderdag 9 februari 2012, 14:469-2-12 14:46 Nr:243897
Volg auteur > Van: Frans Veldman Opwaarderen Re:243895
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Forum-test Structuur

Frans Veldman
Homepage
Drenthe
Nederland

Jarig op 22-10

5061 berichten
sinds 1-1-2003
Wil schreef op donderdag 9 februari 2012, 13:56:

> Interessant schrijfsel Frans! Wij vinden de warmte van 'n houtkachel al
> vele malen aangenamer dan CV-, electra- of gasverwarming.

Daarom vind ik het dan ook jammer om een houtkachel te gaan gebruiken om er een CV mee te maken, CV is een inferieur systeem.
Vroeger stookte men alleen maar met dingen die stralingswarmte afgeven. Tocht en slechte isolatie deden er niet zoveel toe, je ging toch niet de lucht verwarmen maar mikte vooral op stralingswarmte. Zoals terraskachels doen, of zoals je bij wintersport heerlijk warm in het zonnetje kan zitten terwijl het eigenlijk vriest.

En toen vonden ze de CV uit. We gingen ineens lucht verwarmen. Geen stralingswarmte meer maar platen die lucht verwarmen. Maar lucht wil overal ontsnappen dus nu moest het huis ineens luchtdicht worden. En kregen we daardoor meer vocht in huis. En werden we meer afhankelijk van isolatie. En zitten we met het probleem dat warme lucht opstijgt en het bij het plafond bloedheet is terwijl je nog steeds koude voeten hebt. En dat als je even de deur opendoet je warme lucht weg is je weer terug bij af bent.

CV is een koststondige hype geweest maar als je nu toch iets nieuws wilt bouwen dan kun je beter de CV uit het plaatje schrappen.

> Precies. Ik zie bij vrienden van ons, met zo'n pelletkachel, ook de
> roetuitstoot aan de achterzijde... al hun marmer wordt pikzwart. Ziet er
> niet uit maar de verbranding is dus niet optimaal.

Zal ook nooit optimaal worden ook, want hout verbrandt pas goed bij zo'n 1200 graden of zo, terwijl water al kookt bij 100 graden. Vaak wordt dan de verbrandingstemperatuur dan toch maar lager gehouden, met onvolledige verbranding tot gevolg.

> En pellets is ook weer
> een product wat bewerkt is.... die brokjes moeten wel aan elkaar blijven
> 'plakken'.

Je kunt dan ook niet de herkomst bepalen, de pellet-fabrikant koopt gewoon daar de grondstoffen in waar ze het goedkoopst zijn, ook al is dat uit een tropisch regenwoud, en zal geen zin hebben in langdurige opslag dus wordt het hout oven-gedroogd. Dan denk je ecologisch bezig te zijn maar in werkelijkheid schiet het allemaal niet zo erg op.

> Heel belangrijk.... ik hoef ook geen kachel met electronica! Hier gaan die
> dingen bij iedereen gewoon kaduuk. Door de niet stabiele stroomvoorziening
> maar ook door de hitte.

WIj hadden laatst ook stroomuitval, vind het een prettig idee dat de kachel in ieder geval vrolijk doorbrandt. We zijn een beetje verwend geraakt maar ook in Nederland is het mogelijk dat de energievoorziening een keer langdurig hapert als er ergens een energiecentrale grondig doorfikt, of het personeel gaat staken, of ijzel de kabels laat knappen, etc. Dan ontdekken we ineens dat we volledig afhankelijk zijn van stroom en dat je zelfs niet meer je huis warm kan houden zonder stroom, en de volgende dag je hele huis bevroren is.

> Zelf bouwen..... :-D

Geeft wel de leukste mogelijkheden. Je kan er een bakoven inbouwen, zodat je iedere ochtend vers brood hebt. Je kan ook een stenen zit- of ligbank eraan bouwen zodat je een heerlijk verwarmde zit- of ligplaats hebt. In Rusland bouwden ze zelfs complete bedden aan, in en op de kachel.

Frans
Volg datum > Datum: donderdag 9 februari 2012, 15:199-2-12 15:19 Nr:243898
Volg auteur > Van: Wil Opwaarderen Re:243897
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Forum-test Structuur

Wil
Homepage
Santa Margarida da Serra
Portugal

Jarig op 26-3

9439 berichten
sinds 15-8-2004
Frans Veldman schreef op donderdag 9 februari 2012, 14:46:

>> En pellets is ook weer
>> een product wat bewerkt is.... die brokjes moeten wel aan elkaar blijven
>> 'plakken'.
>
> Je kunt dan ook niet de herkomst bepalen, de pellet-fabrikant koopt gewoon
> daar de grondstoffen in waar ze het goedkoopst zijn, ook al is dat uit een
> tropisch regenwoud, en zal geen zin hebben in langdurige opslag dus wordt
> het hout oven-gedroogd. Dan denk je ecologisch bezig te zijn maar in
> werkelijkheid schiet het allemaal niet zo erg op.
Nee. Hoe donkerder de brokjes, hoe meer hardhout er waarschijnlijk in verwerkt zit.
Ik zie die pelletkachels alleen maar vonken, en zie geen vlammen. Dus zo heel gezellie is het waarschijnlijk ook niet. Ach..... ik loop wel dagelijks met 'n aslade hoor. Houtas verzamelen we en als het enigzins kan wordt alles weer, samen met goed verteerde paardenmest, in de moestuin verwerkt.

Er is trouwens in Portugal een verbod om zomaar bomen te kappen. Daar moet je een vergunning voor hebben. Zelfs dode bomen mogen in feite niet zomaar verwijderd worden. Alhoewel iedereen dat natuurlijk gewoon toch doet.
Wij ook. Niks deprimerender dan het zicht op dode bomen. We stoken dus veelal eikenhout. Verder pinho, bravo en manso (pijnbomen = naaldhout), acacia, olijf en zo af en toe een stukje eucalyptus. Waar wat omgewaaid is... of gekapt, nemen wij dat veelal mee.
>
> etc. Dan ontdekken we ineens dat we volledig afhankelijk zijn van stroom
> en dat je zelfs niet meer je huis warm kan houden zonder stroom, en de
> volgende dag je hele huis bevroren is.
Ja, Nederland is allang niet meer zelfredzaam als de energievoorziening staakt.

>> Zelf bouwen..... :-D
>
> Geeft wel de leukste mogelijkheden. Je kan er een bakoven inbouwen, zodat
> je iedere ochtend vers brood hebt. Je kan ook een stenen zit- of ligbank
> eraan bouwen zodat je een heerlijk verwarmde zit- of ligplaats hebt. In
> Rusland bouwden ze zelfs complete bedden aan, in en op de kachel.

Hier gebruiken ze nog steeds buitenbakovens voor het brood. En ze worden ook nog steeds splinternieuw verkocht. Zoals ook vrijwel iedere Portugees een 'thuiscrematorium' (barbeque!) heeft.
Grappig om te weten is dat er plenty ruïnes hier staan... en wat de bouwvallen zo bijzonder maakt is dat veelal de ovens én de schoorstenen het overleven!

Wil.

Zeepaardje: embryo dat het verder verdomde.
Volg datum > Datum: donderdag 9 februari 2012, 15:359-2-12 15:35 Nr:243899
Volg auteur > Van: Anne Maria Opwaarderen Re:243891
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Forum-test Structuur

Anne Maria
Surrey / Hampshire border
UK

Jarig op 9-8

353 berichten
sinds 12-5-2011
Frans Veldman schreef op donderdag 9 februari 2012, 13:29:

> Wij hebben een zogenaamde Finoven gebouwd.

Hadden we vroeger ook. De heerlijkste, meest behaaglijke warmte ooit! Met een soort bankje eraan gebouwd, zo fijn... Als ik ooit een eigen huis heb waarin het mogelijk is zou ik er heel graag weer een hebben.
Volg datum > Datum: donderdag 9 februari 2012, 16:249-2-12 16:24 Nr:243900
Volg auteur > Van: Christel Provaas Opwaarderen Re:243896
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: ernstig hko paard hulp gevraagd Structuur

Christel Provaas
Walem
Nederland

Jarig op 1-3

7725 berichten
sinds 9-7-2005
Het kan best dat die hko door verkeerd ruggebruik (door vastliggen) is veroorzaakt. Omdat de rug zeer doet, wordt deze op een andere manier belast. De kwaal openbaart zich dan in het kleinste, zwakste gewricht zoals de hoekatrol. Omdat hko een vorm van artrose is, zou een middel met glucosamine en chondroïtine zoals Primeval gelatinaat eea wellicht kunnen ondersteunen.
Je leest nu op chronologische volgorde
Warboel
Mix van alle berichten uit alle rubrieken (forum oude stijl)
Onderwerp starten18943 onderwerpen
275560 berichten
Pagina 16260½ van 18371
 InloggenBookmarks Woordenboek
UitloggenInstellingenForum-hulp!

Deelnemers online: 0 verborgen deelnemers.
contact