Hamersma schreef op maandag, 28 maart 2005, 9:33:
> jans schreef op maandag, 28 maart 2005, 2:12:
>
>> Hamersma schreef op zondag, 27 maart 2005, 10:52:

> lopen. Ze weigerde om nog een stap op het asfalt te doen, in het
> zand lopend leefde ze weer helemaal op.
>
> groetjes - Jeannette
Ik ken het, ik heb ook een paard dat erg plat staat in de hielen, en die stand heeft ze zelf verkozen.
Ik denk dat ik het bij haar alleen zou kunnen laten bijgroeien als ze dag en nacht op zachte ondergrond staat, maar dat wil ik niet.
Ze moet voor mij elke dag een paar uur op de beton.
Bovendien heeft ze voldoende beweging, buiten in de groep.
Liever had ik iets meer ruimte in de hielen, maar dat lijkt er (nu nog) niet in te zitten. Wel hebben wij om deze reden hoefschoenen voor haar, temeer daar ze 15 jaar op ijzers gelopen heeft en best problemen gehad heeft nadat deze verwijderd waren.(Zoolkneuzingen, zoolzweren, extreme gevoeligheid en veeeeel te nauwe chinese Quartervoetjes onder dat gespierde lijf).
Die hoefschoenen heeft ze al welgeteld één keer aangehad!
Het gaat eigenlijk vrij goed met haar en dus heeft ze ze niet nodig.
Nu is ze zover dat ze goed (om)draait op de beton (daar let ik altijd op) maar ze slijt nog steeds erg. Maar niet zo dat ze kreupelt.
Ze gedraagt zich hooguit wat houterig.
Sinds we haar hebben (vanaf oktober) hebben we haar hielen alleen de allereerste keer wat lager gezet omdat ze ondergeschoven waren, verder nooit weer.
Ons paard heeft een botchip gehad in de linkerkoot, - is daaraan geopereerd en als gevolg daarvan sleepte ze ook lange tijd een beetje met dat been en maakte ze ongelijke passen.
Ook had ze de neiging om heel erg onder te treden en rekte ze nog te weinig naar achteren met haar passen.
Met behulp van Alexandertechniek is dat nu zo goed als over. Ik kan nu met rijden invloed uitoefenen op de lengte van haar passen en oefen met het weer sterk maken van de achterhand. Als gevolg van deze blessure liep ze dan ook erg verkrampt, en nog : soms hervalt ze weer even in haar oude gewoonte. Ook zij heeft een licht Franse stand.
Maar bij mijn paard zijn de hoefballen intact.
Ik denk dat je het genezingsproces dan alleen kunt bevorderen als je haar veel vrije beweging kunt geven, op afwisselend zacht en hard terrein, dan is de doorbloeding van de hoeven beter en gaan ze beter groeien.
Wat je ook al kunt doen is een gedeelte van het stro weghalen zodat ze verplicht op de beton staat (dat wel natuurlijk pas als die hoefballen genezen zijn). In combinatie met veel bewegen (doorbloeding) krijg je zo een optimaal hardings- en groeiproces.
Ik weet, het is een beetje een dubbel advies : Van de ene kant op het zachte maar van de andere kant op het harde, maar bedenk je dat de hoef sneller groeit naarmate ze meer afslijt, en dat kan alleen als de hoef een optimale doorbloeding heeft en dus gezond is.
Groet, Pien