Sandra van Bommel schreef op donderdag 23 augustus 2012, 13:19:
>
> Misschien heb je nog geen zeer ervaren clickertrainers echt aan het werk
> gezien?
Nee, het ging wel degelijk om 'de gevestigde orde'.
En ik wil daar zeker niet echt negatief over zijn hoor. Bijvoorbeeld Piet zijn speedclickeren etc... zie ik zeker de meerwaarde wel van in. En Danielle met haar Fries kan ook mooie en indrukwekkende dingen laten zien.
Maar wanneer het op rijden aankomt, blijf ik toch een beetje op mijn honger zitten.
En als ik dat al heb, (als iemand die wel uit interesse die dingen bekijkt in de hoop er zelf iets uit mee te kunnen pikken.) hoe zou dan het merendeel van de ruiterij, die misschien helemaal niet zoekende is daar tegenover staan?
> Op diezelfde dvd was een driejarige voor de derde keer onder het zadel,
> waarbij het paard niet alleen volledig ontspannen was, maar ook op extreem
> lichte signalen reageerde met voorwaarts, halt, achterwaarts en zelfs het
> ontspannen 'geven' van de kaak/stelling, en wijken van achterhand, wat als
> voorwaarde werd gezien als veilige rit
> (een paard wat niet anders weet dan meteen reageren op het opnemen van de
> teugel, is gewoon veiliger)
>
> Dus zo langzaam vind ik dat dan niet. Goed... er gaat een grondwerktrajekt
> aan vooraf. Maar mits goed uitgevoerd, is dan alles al aangeleerd wanneer
> je opstapt.
Maar daar heeft clickeren geen alleenrecht op. Kijk naar
Parelli bijvoorbeeld.
En elk paard dat vertrouwen heeft in degene die ermee bezig is.
En heel eerlijk, zelfs op de paardenmelkerij, waar ik in mijn jeugd altijd rondhing, was dat doorgaans ook geen issue. Daar ging men de 3 de keer ofzo dat men erop zat al leuk tussen de velden galopperen. Terwijl die paarden en pony's misschien 2 weken eerder voor het eerst uit de kudde geplukt waren. Zelden problemen.
Laat dan zo'n filmpje zien aan het meisje dat daar de paarden inrijdt, en die snapt waarschijnlijk niet wat er zo speciaal aan moet zijn. En ze zal er al helemaal niet die tijd en moeite willen instoppen.
>
> Als je zegt dat je niets met trainen hebt en gewoon af en toe een paard
> uit de wei wilt plukken om relaxt te rijden, zou ik hoe dan ook niet voor

> van hebt ook. Een jong paard moet gewoon nog veel leren (ook na een
> trainingsstal , als het niet al meer is) en een paard waar je een beetje
> leuk dressuur wilt werken ook, wil je het op eerlijke wijze doen.
> Het is simpelweg een keuze die je maakt.
Goh, ik vind niet dat het ene het andere uitsluit.
Om te beginnen heb ik helemaal niets met koudbloeden. En ik wil best een paard met wat temperament. Maar dat wil niet zeggen dat zo'n paard niet 'braaf' kan zijn.
Als je er dressuurmatig iets mee wilt, zal ik dat inderdaad wel consequent moeten gaan trainen. En daar heb ik ook helemaal geen problemen mee. (afhankelijk van hoeveel tijd ik heb) Het is wat eraan vooraf gaat, wat ik niet leuk vind. De zogenaamde 'basis'?
Als we over de weg gaan met mijn merrie en veulen, is het trouwens ook steeds mijn zus die mijn veulen begeleidt. Ik loop momenteel liever relax met de merrie. En zij vindt het wel leuk om dat kleine grut dingen te leren, dus dan ga ik haar niet tegen houden.
Pête "heb" ik sinds haar 3de (ze is nu 14) Charly is aangekocht op haar 5de (nu 15) en was toen ook heel groen. (Beide paarden hebben zus en ik zelf ingereden voor de vorige eigenaren en nadien zelf gekocht.) Angel is 12 en bij ons sinds 2010, maar hebben we als 3/4 jarige ook grotendeels zelf ingereden. En geen enkele van die 3 paarden is in hun jeugd consequent op een regelmatige basis gereden geweest.
Ze hebben allemaal, zeker als jong paard, meermaals meerdere maanden stil gestaan. Waarna ze weer een poosje gereden werden om dan weer meerdere weken/maanden niets uit te voeren. We plukten ze van de wei en gingen wandelen. Ze hebben er nooit moeilijk om gedaan. En mijn merrie was in haar jeugd zeker geen dooie. En Charly kan je gerust onder de noemer gevoelig en temperamentvol classificeren.
En nu staan de merries al ruim een jaar stil. Maar in het najaar zal Pête er waarschijnlijk ook weer eens aan moeten geloven. En de kans is dan behoorlijk groot dat ik er dan simpelweg een zadel op leg, op stap en wat tussen de velden ga rijden. En erg gaat ze dat niet vinden. (Haar kennende, zal ze maar wat graag eens goed tussen de velden gaan crossen.

)
Mijn veulen lijkt mij trouwens nog een stuk cooler en relaxer dan zijn moeder. (Ondanks dat het een "bloedpaard" is (1/4 volbloed, 1/4 QH en half Lusitano)) Het zou me eigenlijk wel verbazen als hij hierin wel problemen zou geven?