Locanda schreef op maandag 26 november 2012, 19:32:
> Omdat m'n jonge paard (1,5) qua energie en uitdaging aan wandelingetjes
> niet genoeg heeft (staat in een zeer ruime loopstal, onbeperkt ruwvoer,
> genoeg vriendjes) dacht ik, misschien is het leuk voor haar om naast een

> wel ff een goede indruk maken voor al die 'ouderwetse' lui) neem aan dat
> op dit forum wel ervaringsdeskundigen te vinden zijn

waar let ik op?
>
> Bij voorbaat dank!
Je kunt elk paard meenemen als handpaard maar niet elk paard is een goed leidpaard, dat ten eerste. Het leidpaard moet stabiel in zijn gangen zijn en zich gemakkelijk laten manouvreren, lieft op één hand laten rijden en rechtdoor lopen (ook als jij eens aan het handpaard moet trekken om wat voor reden dan ook).
Wat Cindy ook aangeeft: een handpaard moet al goed aan de hulpen zijn; stap, draf, eventueel galop, stoppen, vertragen en halthouden. Is-hij dat niet dan wordt het een trekpartij om het paard naast je te houden. Dan kun je beter nog even oefenen inderdaad.
Het handpaard loopt bij mij altijd rechts van het leidpaard en het mag niet vóór het leidpaard komen dus neuzen op gelijke hoogte of liever zelfs iets daarachter, anders verlies jij 'controle' en kan het handpaard om jullie heen cirkelen en dan loop je heel erg te klooien. De meest ideale positie is de neus van het handpaard zo'n beetje op gelijke hoogte van de schouder van het leidpaard. Dus moet-ie aan de hulpen zijn en reageren op 'easy' en inhouden op de teugel. Daarvoor heb ik een ring door de kinriem en daar leid ik het paard aan. Leadrope kan overigens ook gewoon aan de linkerkant van je sidepull maar dan trekt de SP nogal eens scheef als je werkelijk moet ingrijpen. Ik neem een lichte en vooral ook niet te lange learope mee (niet zo'n ding met een zware wiebelende snap) en de leadrope hangt altijd iets doorgehangen, ik houd hem in mijn rechterhand. Is de leadrope te lang zit je te worstelen met een kluwen touw in je handen. Mijn handpaard rijd ik meestal op mijn linkerhand (hihihi, ik zit het hier achter de PC uit te proberen)
De meeste leidpaarden snappen gauw wat de bedoeling is en deze helpen ook zelf mee door het handpaard naast zich te houden (oren plat en corrigeren als handpaard teveel naar voren komt). Rubio blokt het handpaard ook als die teveel naar voren komt. Hop, schouder ervoor en afstoppen, maar ondertussen wel voorwaarts blijven gaan.
Als je je jonge paard went op buitenritten als handpaard en hij zo alle hulpen kan uitvoeren is de stap om erop te stappen nog maar heel klein, 'straks' , als hij oud genoeg is. Ik neem wekelijks handpaarden mee, alle lespaarden zijn dit ook gewend. Als er een beginner op zit die bijvoorbeeld gaat leren galopperen doe ik dat op de buitenritten, veilig rechtdoor naast Rubio, ik heb de totale controle en de rijder hoeft (in eerste instantie) alleen maar aan de galop te denken en niet te sturen. Ideaal!