Ik denk dat dat niet helemaal waar is Talitha. Ik ben helemaal voorstander van
bitloos. En het liefst ga ik zelfs nog verder, namelijk met een een neckreining ring rijden en zonder hoofdstel. Maar ik denk dat dat niet met ieder paard kan, vaak heeft de achtergrond van het paard daar veel mee te maken. Paard wat ik zelf inreed en die daarvoor nooit door iemand anders bereden is kon ik zonder hoofdstel rijden.
Drie van mijn horsies rij ik
bitloos en ik heb een paardje gered dat altijd problemen gaf en onberijdbaar was. Maar nu zonder problemen
bitloos gereden wordt en hij is gek op buitenritjes, water, etc etc...
Toch rij ik 1 van mijn paarden met bit. Ik heb vanalles geprobeerd en er een trainer bij gehaald. En deze trainer kan toveren met paarden en kan rijden als geen ander. Hij kan van de ene bareback horse in volle galop op de andere bareback horse springen. Hij is op zeer jonge leeftijd begonnen met rijden en paarden zijn hem met de paplepel ingegoten. En hij is zeer paardvriendelijk.
Ik heb veel van deze gast geleerd. En ook hij gaf aan dat bij dit paard
bitloos niet gaat werken. Het is een extreem voorwaarts paard en het lijkt erop dat hij door het bit herinnert wordt dat hij zichzelf onder controle moet houden. Het bit geeft hem houvast. En er is ook maar 1 bit waar hij goed op reageert. De zelfcontrole die dit paard laat zien is ongewoon groot, want hij is nogal een wilde.
Hij reageert op de lichtste aanwijzing, het is vooral met zit en been dat ik hem rijd. (Ik rij western) Hij ziet alles en vraagt zich bij alles af of het iets engs is en hij heeft vertrouwen in zijn rijder nodig. Heeft hij dat niet dan gooit hij je eraf. Heeft hij het wel, dan gaat hij voor je door het vuur.
Hij is een super eerlijk en zeer intelligent paard. Een genot om met hem grondwerk te doen, het is bijna een circus paard. Ik kan alles van hem vragen zonder dat hij een halster draagt.
Met agressie (de corrigerende tik) moet je niet aankomen want dan zal hij uiteindelijk met je gaan vechten. Hij is zeer atletisch. De
one rein stop? Hij galoppeert net zo vrolijk verder met zijn hoofd naast je knie. Ik heb hem mijn kleine Paso Fino zien beschermen tegen vier prairy wolven die de wei in kwamen.... Ken je de Saddlebred? Dit ras gebruikte generaals hier in de USA om oorlog op te voren. Een paard heeft twee reacties, fight en flight. Bij de saddlebred is de fight kant sterker ontwikkelt dan de flight kant. Ook als hij spookt, hij spurt soms eerst weg draait zich dan om en gaat er naar toe.
Ik blijf het
bitloos om de zo veel tijd aan hem aanbieden en hoop dat het ooit lukt. Bij hem heeft het waarschijnlijk ook met achtergrond te maken. Toen ik hem vond was hij agressief naar mens en paard. Hij werd alleen gehouden op een te klein stukje grond. Dus de agressie was pure frustratie. Hij is onzeker.
Volgens mij gaat het er vooral om dat je iets vindt waar het paard zich goed bij voelt en dat je daar naar zoekt. En dat je blijft werken met het paard, veel tijd erin stoppen. Zo maar zeggen dat
bitloos iets zegt over de ruiter is gevaarlijk. Het kan mensen die goed bezig zijn namelijk ook laten twijfelen aan hun horsemanship.
Wel zie ik vaak mensen hulpstukken gebruiken die hun eigen beperkingen moeten opvangen en dat vind ik dus verkeerd.