Ik weet niet precies meer waarom maar tijdens de cursus werd ook aangegeven dat leverbot eieren bijna niet voorkomen in paardenmest, wat je vooral vind zijn bloedwormeieren aangezien menig paard wel een x aantal bloedwormen in zijn lichaam heeft (geeft echter geen problemen zolang het natuurlijk afweersysteem zijn werk normaal doet, lees: gezond paard en gering aantal is niet ernstig).
Helaas worden er (onder andere door dierenartsen) nog veel fouten gemaakt in het mestonderzoek. Behalve dat je zo nu en dan hoort dat er eitellingen gedaan worden in de winter (terwijl er dan dus vrijwel geen eieren gelegd worden) is het ook belangrijk dat een eitelling uitgevoerd word op verse mest die koel bewaard is en binnen een paar uur onderzocht wordt (bij veel instanties gebeurd dit pas een dag later en ongekoeld). Daarbij is een mestonderzoek éigenlijk pas echt betrouwbaar als je er een paar achter elkaar doet, zodat je een gemiddelde kunt nemen van de gevonden eieren, vooral omdat je maar een klein brokje mest gebruikt voor de eitelling en bij lange na niet de hele drol, als je net het verkeerde stukje mest te pakken hebt kun je eieren mislopen terwijl deze dus toch in de mest zaten. Dit maakt het geheel wel erg lastig...
Leverbot is een wormensoort die vooral voorkomt bij koeien en schapen, dit maakt dat ze moeilijker kunnen overleven in een paardenlichaam. Misschien dat ze daarom minder eieren leggen? Ik weet het niet precies... maar het klopt dus wel dat ze lastig te vinden zijn bij een eitelling mestonderzoek.