joop schreef op dinsdag 16 april 2013, 17:37:
> Piet schreef op dinsdag 16 april 2013, 17:07:
>
>>
http://www.youtube.com/watch?v=COk2ntaGzXg&feature=share >> Als je een beetje serieus kijkt zie je waarom men dit nóóit opgelost
>> krijgt
>
> wat een onzin, zo'n paard wordt toch niet geboren met die ongelijke
> hielen. Die Dr gaat er helemaal niet op in hoe dat ontstaat, hij kijkt
> alleen naar mogelijk gevolgen. Zo simpel, gewoon nooit beslaan, dan krijg
> je dit soort afwijkingen ook niet. ijzers eraf, netjes bekappen en zo'n
> paard knapt weer helemaal op.
Zo simpel is het in mijn ogen ook Let, áls je zorgt dat de voeten zo gelijk mogelijk worden.
Ik heb ooit met Antoine de Bodt gekeken en gefilmd, (helaas heb ik die films niet meer) of je alléén aan de voeten van een paard kan zien of- en zo ja hoe- een paard scheef is.
Dit lukte praktisch één op één omdat ze bijna allemaal ongelijke voeten hadden.
Mijn visie is dat het een vicieuze cirkel is. Van ongelijke voeten krijg je scheve schouders, een put aan de hoge kant en een bult aan de andere kant. Gevolg is een zadel wat scheef zakt en een ruiter die veel meer op de "gemakkelijke kant" rijdt en het paard in zijn scheefheid bevestigd. Plus dat zadelpassers geneigd zijn om het zadel recht te laten liggen door die put op te vullen en waardoor je de spieren die daar zitten nog eens wegdrukt. Vroeg of laat wordt zo'n paard kreupel. en dáár komen de dames die van rechtrichten hun brood hebben gemaakt!
Dat ze zelf never nooit niet recht zullen lopen op een hoge en een lage schoen doet ff niet ter zake
In feite lijkt het erop dat het hele rechtrichtverhaal op deze manier verwordt tot een kunstje wat je je paard aanleert.
Wellicht ligt daar ook het probleem van AdB...: het is niet iets wat je één keer een periode doet en daardoor wordt het opgelost... Nee, eerst moet de ruiter (natuurlijk terecht) anders leren rijden en die moet dat volhouden want anders ben je terug bij af.
Daarom: met ijzers is het onmogelijk deze voeten gelijk te krijgen. Dit kan alleen als je het zelf doet.
Gewoon elke twee weken kijken of er ruimte is om die hoge hiel beetje bij beetje te laten zakken, tegelijkertijd het paard leren om recht te gaan lopen ( bij voorkeur de methode van Piet Bakker) in samenwerking met osteopathie om te zien of er toch nog niet ergens een probleem in het lichaam zit.
Ik denk dat dit hele verhaal al in de veulentijd, of nog daarvóór ontstaat en dat het geweldig belangrijk is om zeer serieus de voeten van een veulen te volgen.
Piet
Doe jij wat voor mij, dan doe ik wat voor jou. Wie
heb jij geclickerd vandaag?