Aoife Berserik schreef op zaterdag 11 mei 2013, 0:19:
> Dat is idd ingewikkeld
Helemaal niet ingewikkeld. Piet schrijft denk ik eigenlijk gewoon dat je een slechte instructrice hebt. Je rommelt maar wat aan en dat gaat nooit zo lukken.
> Het gaat er om dat hij gaat luisteren, stilstaan vind hij al erg lastig en
> als ik links wil gaat hij rechts, als ik vooruit wil gaat hij achteruit
> (nou ja bij wijze van spreken dan).
> Ik ga het eerst maar eens proberen en als het niet werkt weer iets anders.
Tuuuuurlijk. Lekker consequent - NOT - mensen zijn daar flexibel in, de meeste andere dieren lang niet zo. Daarom zijn mensen ook niet te vertrouwen voor ze. Ga nou liever eerst eens in een luie stoel een degelijk en consequent plan van aanpak bedenken en volg dat dan ook!
> Heb al heel wat stapritjes in het bos erop zitten maar als meneer wil
> draven en ik wil dat niet gaat hij dribbelen.
> Back to basic weer even.
Ik twijfel echt of je ooit wel 'basic' begonnen bent, of je wel idee hebt van hoe basic je kunt beginnen.
Om te leren dat 1 + 1 meestal 2 is zul je toch eerst je de begrippen 1 en 2 inhoudelijk eigen moeten maken. Sesamstraat ten voeten uit, maar dat Sesamstraat is semantisch opgebouwd en in onze communicatie met aliens moeten we dat zoveel mogelijk vermijden. Pas aan het eind van een sequence kunnen we, omdat dat ons reuzegoed uit komt, aan onze kant een 'semantische knop' associëren.
Doe mij eens een lol en bedenk (niet meteen doen maar bedenken!) een nonsemantisch basic praktisch voorbeeld van hoe je (m.b.v. clicker-gelijke techniek) je paard kan leren te WILLEN aanstappen/meelopen en stoppen als je dat vraagt. Je mag daarbij geen gebruik maken van fysieke hulp, 'vrijheidsdressuur' dus en vooropgesteld dat je paard al wel klikwijs is in de zin dat begrepen wordt dat de klik
betekent.
Sorry maar ik verdom het langer de dingen voor te zeggen. Dit is niet moeilijk en heel erg basic!
Tiep je exacte sequence maar uit hier dan kunnen we het evt. er over hebben, indien niet geïnteresseerd even goeie vrinden.
> Naschrift (zaterdag 11 mei 2013, 0:22):
> Weer even terug naar het begin. Als hij het goed doet wordt hij ook nog steeds
> beloont met wat lekkers of rust
> Naschrift (zaterdag 11 mei 2013, 0:23):
> We zijn allebei fan van clickeren, dat werkt ook super bij hem
Als beide beweringen waar zijn kunnen jullie het aangevoerde probleem denk ik niet hebben, dus moet er een onwaarheid zijn al ervaar jij die wellicht niet (ik beweer dus niet dat je liegt!).
Doe mij en je paard i.i.g. een lol en probeer wat je ook voor nieuwe trainingsplannen bedenkt na het bedenken eerst (nonsemantisch! - je mag dus alleen van gedrag/bodylanguage/ofhoejedatnoemenwil gebruik maken) uit op een medemens voor je je paard ermee confronteert.