Frans Veldman schreef op zaterdag, 7 mei 2005, 1:48:
> Er staat een nieuwe pagina over
bitloos rijden op de site. Zie
> onder het tabje "kennis" het artikel "
bitloos". Op-,
> aanmerkingen en aanvullingen zijn uiteraard welkom.
>
> Groeten,
> Frans
Ik heb 1 en ander grondig geprobeerd te lezen, en vind het weer een goede pagina erbij :)
Dat paard wat al kwijlende het hoofd zo mooi dressuurmatig op de loodlijn houdt heeft wel een superzielige uitdrukking...
Toch 1 opmerking... de alinea:
"Het is geen goed idee om met constante aanleuning te rijden. Het paard voelt met de neus voornamelijk het verschil tussen wel of geen druk, maar minder goed het verschil tussen minder of meer druk. Als je met constante aanleuning rijdt heb je je grootste communicatiemiddel wel of geen druk al verspeelt en blijft voor het rijden slechts minder of meer druk over, wat veel minder effectief is."
Buiten dat verspeelt met een d is

... moet je denk ik toch ergens even uitleggen wat je onder "aanleuning" verstaat; voor Drop en mij is dat 10gr. nominaal teugelspanning (yep, gemeten) doch voor een beetje gerenommeerd dressuurmiep op FEI-nivo schijnen kilo's niet abnormaal gevonden te worden. Wat moeten die miepen sterk zijn, he? Wanneer uitgemiept kunnen ze nog bokskampioene worden (toch maar beter geen ruzie met Anky maken). Ik ben natuurlijk watje op een watjeshengst, maar moet er toch niet aan dénken een krat bier aan iedere teugel te hangen voor m'n lol.
Ik heb echter het gevoel dat jíj hier eigenlijk bedoelt: "Het paard voelt met de neus voornamelijk het verschil tussen wel of geen druk, maar minder goed het verschil tussen een boel druk en nog meer druk." Zo gesteld is het helemaal waar en logisch én ook nog eens echt onderzocht - net als dat nog harder dan hard op je duim slaan niet noemenswaardig meer onprettig is, omdat de cellen die als pijnsensoren dienen een vaste drempelwaarde hebben en binair werken.
Dan de vraag:
"Maar een touwhalster is toch ook niet vriendelijk vanwege de knoopjes die op zenuwen drukken?"
Er zijn niet alleen gebruikers die hierin geloven, maar ook ontwerpers. Er zijn zelfs ontrwerpers die in plaats van extra "gemene" knoopjes gewoon spijkers in hun hoofdstellen verwerken naar believen, zoals Cook, en Roberts. Het is slechts mijn persoonlijke mening, maar dit zegt me meer over de werkelijke mentaliteit en kennis (!) achter de PR-façade dan wat anders. Waar extra knoopjes/spijkers/etc. natuurlijk wel op kunnen "inwerken", is gewoon beurse, gevoelige plekken veroorzaken. Duh.
Groeten, Egon