Peet schreef op zondag 27 oktober 2013, 16:54:
> e m kraak schreef op zondag 27 oktober 2013, 15:59:
>
>> Maar daar gaat de paper niet over, het gaat niet om gapen, het gaat om
>> aanstekelijk, responsief gapen. Alleen dat. Sociaal gapen.
>
> Wanneer/waarom gaan paarden sociaal gapen?
Lees nou allemaal eerst die paper eens goed
Ik weet er niks over m.b.t. paarden, daarom werd ik juist geïnspireerd er een beetje mee te experimenteren.
Het gaat eigenlijk om
http://nl.wikipedia.org/wiki/Spiegelneuron denk ik.
Daar kan je als ik goed begrepen heb niets aan doen, die dingen zitten ergens in je kop, triggeren je onwetend tot allerlei empathie, ToM en dergelijke engigheden

Triggeren niet zomaar in het wilde weg natuurlijk, maar selectief op soortgenoten bijvoorbeeld, of op goed bekenden, want anders zijn de sterke correlaties tussen honden en baasjes er niet. De correlatie valt weg tussen honden en willekeurige mensen.
Waarom ik nou zo onmiddelijk benieuwd ben naar hoe dat tussen paarden en mensen zit komt omdat paarden een beetje op een soort sociale wip zitten, op veel grotere afstand vaak naar hun mensen toe. Hoe close moet je samen zijn om die spiegeldingen af te vuren? Speelt de mate van dubbelsocialisatie een rol?
Ook tussen paarden onderling zie ik in een oogopslag interessantigheden: het is niet zo dat alle paarden vriendjes zijn of elkaar als bekenden zien. Paarden zijn heel close in familieverband, veel minder in kuddeverband en volgens mij helemaal niet close t.o.v. onbekende individuen. Misschien verklaart dit wel de lijnrechte tegenstrijdigheid in aanname of paarden nou wel of niet tot imitatie in staat zijn. Best belangrijk als daar beter inzicht in komt.