joop schreef op vrijdag 3 januari 2014, 11:47:
> joop schreef op vrijdag 3 januari 2014, 11:36:
>
>> Christel Provaas schreef op vrijdag 3 januari 2014, 10:19:
>>
>>> Aannames!
>>
>> de basis van onderzoek: hypotheses
>
> wetenschappers gebruikten een computermodel om het effect van strepen te
> testen, er is dus kennelijk wel onderzoek gedaan alleen vertelt dit
> verhaal verder niet hoe. Ik kan me goed voorstellen dat de hypothese
> klopt. Het wordt kennelijk gepubliceerd in een tijdschrift.
http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0944200613000974
Weer zo'n stel dat promoveren wil op de inherente maar nmm pertinent onjuiste premisse dat evolutie nut moet hebben. Tot zover wordt ik in die mening trouwens wel ondersteund door "de wetenschap" maar die handelt er niet naar, de kennis is er eigenlijk wel maar het begrip daagt niet.
Je hoeft niet eens vanachter je computer weg te wandelen om te concluderen dat de noemer van dit onderzoek weer nergens op slaat, ondanks dat het ongetwijfeld juist is dat je van optische illusies een computermodel kunt maken. Want dát is de essentie van deze bijdrage zoals ik het zie. De link naar zebrastrepen kan ik ook nog in mee gaan maar dan... de als conclusie gebrachte aanname dat zulke illusie de leeuwen op het verkeerde spoor zet lijkt mij niet onderbouwd.
Het enige verfrissende dat je om dat te kunnen inzien doen moet is i.p.v. je computermodel even wat zebrafilmpjes ixquicken en onontkoombaar concluderen dat die leeuwen de zebs echt wel zien én daar CORRECT op anticiperen. OK, die schele leeuw uit Daktari, vroeger, die had er misschien moeite mee maar daarom werd 'ie dan ook huisleeuw
http://www.youtube.com/watch?v=Cx6B576QP0M
Mocht je als onderzoeker de fondsen weten los te weken om toch nog even achter je computer weg te mogen, dan zou je kunnen overwegen zebra's in het echt te gaan bekijken om te constateren of je wel of geen last van de optische illusie hebt... je zou een testgroep kunnen samenstellen die weet hebben van de illusionaire zebra's en een controlegroep die er geen weet van hebben om daadwerkelijk te onderzoeken of de illusie in de praktijk ook echt werkt. Overtuig me met chi² p<.001!
We hebben het er vorig jaar nog over gehad en met dank aan Rita staat er weer een variant op deze eindeloze reeks van wetenschappelijk misdenken op mijn lijstje, dat aanvangt met het meningsverschil tussen Darwin en Wallace die het al niet eens konden worden over die zebrastrepen.
Het nut van zebrastrepen is nmm vooral dat ze aantonen dat evolutie, als resultaat van hoe biologie werkzaam is, nog steeds niet echt begrepen wordt. Dat culturele inhibities begrip ondanks kennis in de weg staan. Als roepende in de woestijn vind ik dit belangrijk omdat het grote consequenties zou kunnen hebben voor hoe we met ontwikkelingen in ons denken en onze mensenmaatschappij om gaan. Dáár heeft onze liever heer nou speciaal die zebrastrepen voor ontworpen