Coralie schreef op dinsdag 8 april 2014, 21:01:
> frederick schreef op dinsdag 8 april 2014, 19:16:
>
>> Ik voel me zo goed en gelukkig met m'n andere paard, qua tijd en kosten
>> zou zij volstaan (met haar ben ik dus wel alleen gaan wandelen aan de hand
>> en dit wel 2 jaar aan een stuk want in begin was zij ook enorm bang en
>> reageerde zelfs een pak explosiever toen we in begin alleen de baan
>> opgingen, daar zit het verschil wellicht ook een beetje)
>> De merrie in dit topic heb ik als weide genootje gekocht.
>
>> Mijn andere merrie (absolute alfa-merrie) verwacht ipv gedomineerd te worden, om eerlijk en zacht behandeld te worden, dat ik haar 'zen' benader en vertrouwen geef en dat klikt dan weer wél ongelofelijk goed.
>
> Bedankt dat je zo eerlijk vertelt!
Ik had er nood aan

, omdat ik mijn lievelingsmerrie straks loslaat en nu het moment nadert, ik het er ongelofelijk moeilijk mee heb, maar doe het voor haar. Ze zal het super goed hebben. Ze kan door fysieke problemen niet meer bereden worden, maar ga haar wel nog veel gaan opzoeken om aan de hand te stappen.
> Wat me nu wel opvalt, is dat jouw oudere merrie qua karakter niet zo
> verschilt van de jonge merrie.
Toch wel, mijn oudere merrie is eerder introvert/afstandelijk dan het extroverte en speelse karakter van de jongere. Mijn oudere merrie was toch wel redelijk angstig/onzeker toen ze toekwam, viel zelfs aan omdat ik ze eens een keertje liet draven in de weide en iets teveel druk gaf wellicht, druk was zo snel teveel voor haar, bij de jongere niet.
Ik heb echt enorm veel geduld en tijd in de oudere merrie gestoken omdat ze zo bang was in begin dat ze hier toekwam. Dat geduld wordt nu beloond, onze band is echt super en die maakt nu enorm graag buitenritjes zelfs, gaat zelfstandig zonder leidpaard overal door en over, zelfs super stijle bergjes en grachten doet ze zonder aarzelen, terwijl ze vroeger overal bang voor was.
De jongere merrie is iets zekerder van karakter, nieuwsgieriger, die heeft daar allemaal geen probleem mee, alleen heeft ze zich enkel en alleen aan mijn oudere merrie gehecht en ziet enkel haar als leider, niet mij

(waar ik nu aan werk dus).
> Je hebt er ooit heel veel tijd in gestoken om met haar 'on speaking terms'
> te komen. Met dit goede resultaat.
> Maar bij de jonge merrie verwacht je dat eea vanzelf zal gaan? Zonder deze
> investering?..
Met de jonge merrie ben ik wel al bezig van haar 8 maanden, grondwerk en zo, maar inderdaad, we doen minder zaken alleen buiten, ik ben minder alleen op stap geweest aan de hand met de jongere merrie, dan nam ik altijd de oudere merrie mee.
> En misschien speelt er nog iets anders mee..:
> Bij mijzelf speelt dit in ieder geval:
> het is voor mijn moeilijk om 2 paarden te hebben, waar ik evenveel
> aandacht aan geef.
> Er is er maar één het 'echte' paardenmaatje, de andere is het paard 'er
> bij'.
> Ik worstel daar echt mee, zou willen dat het anders was..
> (Ben blij dat ik geen kinderen heb, zou dit met meerdere kinderen precies
> zo hebben..

)
Ik denk niet echt dat dit m'n probleem hier is. De jonge merrie heeft al duidelijk te kennen gegeven dat er geen klik is tussen ons, dat ze me niet 'moet'. Dat is waar ik het moeilijk mee heb. Anders was ze even goed m'n echte paarde-maatje naast de oudere merrie, ik kan best m'n liefde spreiden

. Ik weet dus niet of met voldoende training die jongere merrie zich ooit goed zal voelen bij mij en vice versa....
De oudere merrie gaat ook nooit bokken op buitenrit, de jonge merrie (heb ik al gezien in de weide ook, dat is gewoon zij zo gek doen en capriolen maken, terwijl de oudere merrie nooit bokkesprongen maakt, die gaat eerder steigeren), uit zich het liefst al springend en bokkend.
Bij mij rijst de vraag, is het dat risico wel waard? Ook al train ik zo consequent mogelijk, ik wil van een paard geen robot maken. Ik moet er me goed van bewust zijn dat ze ooit toch haar kuren weer boven haalt, gewoon omdat dit haar karakter is en ze zich op die manier graag uit. Ik ben bang van bokkers, omdat ik ooit als kind heel hard gevallen ben en aantal operatie's ondergaan heb. Dit wist ik allemaal niet toen ik haar als veulen kocht.
Nu, ik ga ervoor hoor, anders had ik zoveel centjes niet uitgegeven voor de lessen

.
Thx voor de ondersteunende antwoorden die ik hier kreeg
