e m kraak schreef op zondag 13 april 2014, 13:03:
> frederick schreef op zondag 13 april 2014, 11:25:
>
>>>> Mag ik u dit PB sturen aub?
>
> Die van mij ligt, zonder macrame, uiteraard stabieler vanwege de
> neusbrugverbinding. In vroeger eeuwen en/of andere culturen kwam deze
> vormgeving veel vaker voor; het voorkomt afzakken van de neusriem.
Ik heb het ondertussen al gezien
! Vind het echt leuke combi van knopen.
Een vraag, ik zag de macramé op de neusriem van een touwkaptoom, zou dat niet te hard kunnen inwerken? Het voelt, als je er met de hand over gaat nogal ruw aan, ruwer dan rondgedraaid touw. Kan me voorstellen dat dat niet zo prettig is voor het paard? Of heb ik dat verkeerd voor? Dan lijken twee toutjes over de neus aangenamer dan zo'n bobbelige macramé structuur (voor op de neus bedoel ik).
Tja, ik was laaiend enthousiast over dat ding die ik gemaakt had speciaal voor het boscrossen (eigenlijk 2 soorten), vooral omdat m'n gevoeligste paard er echt super mee loopt, dat ik het nog even hebberig voor mezelf wou houden. Egoistisch é
....foei foei, ik schaam me er wel over, maar misschien zou ik het beter delen met andere mensen zodat ze er ook plezier van kunnen hebben zoals jullie doen.
Jullie hebben ondertussen ook al veel gedeeld waar veel mensen plezier van hebben. Ik geloof dat die libra ook wel iets zou kunnen zijn hier.
Ik kan nu ook wat beter plaatsen wat ik gemaakt had, was een alternatief voor een hackamore maar dan zonder hefboom-effect (omdat deze als je er wiki op naleest ook voor pijnlijke letsels aan de botstructuur kan veroorzaken), wellicht met katroleffect begrijp ik nu uit dat andere topic.
Bedoeling was om te rijden met zeer lichte druk in combi met
clickertraining (dus eerst vanaf de grond de hulpen duidelijke aanleren), werkend op de natuurlijke reflex van paarden om in te gaan tegen druk, beetje in de aard van Zuid-Amerikaanse optomingen voor gangenpaarden (gebruik makend van een onderdeel van het Jaquima-hoofdstel).
Ik geef altijd de voorkeur aan een doodgewone sidepull, maar wil er altijd graag nog een alternatief bij voor wat extra control tijdens het boscrossen, (zonder dat het iets moet zijn dat een paard pijn kan doen). Wellicht doet een bosal hetzelfde, maar de materialen waaruit het gemaakt is, is veel zachter en aangenamer voor het paard.