Ik doe regelmatig vertalingen en correcties NL-Engels, maar andersom enkel voor de liefhebberij (paar artikels van Ramey, en eentje van Pat Wagner). Om die van hoofrehab te mogen vertalen en verspreiden moet het absoluut letterlijk zijn, ze kijken dat na (met google translate of wat?), en ik heb mails gekregen dat ik vertalingen moest aanpassen om letterlijker te zijn. (Als er iemand die vertalingen zou willen nakijken en mij verbeteringen doorgeven, zou ik ook erg appreciëren.)
Ik heb dat orthopedisch beslag er maar bijgehaald om een beetje achtergrond info te geven waarom het ineens zoveel beter was met die paarden, had absoluut niet met de bekapping te maken, ijzers afhalen is waarschijnlijk al genoeg als ze zo slecht lopen ermee.
Maar de dame heb ik inderdaad willen overhalen om de hoeven zelf bij te werken, en dat is gelukt.
Het gaat erom dat er vertrouwen moet zijn. En een ingewikkelde uitleg geeft geen vertrouwen.
Ik ben dus blijkbaar niet goed in online iets verduidelijken, maar in levende lijve heeft nog niemand geklaagd.
joop schreef op dinsdag 7 oktober 2014, 11:56:
> ik zeg niet dat jiji domt bent, ik zeg dat de bewering dat een paardenhoef
> niet kan genezen dom is.
En vandaag op PN FB gezien, toch wijdverspreid die gedachte dat een hoef niet zomaar kan genezen (volgens mij kan kraakbeen wel aangroeien, en het behoeft beweging):
"Omdat ik met zoveel verschillende therapien in aanraking ben gekomen, ben ik momenteel bezig met de opleiding tot fysiotherapeut en wil mij specialiseren in paarden. Toevallig zijn we diep op kraakbeen ingegaan en in hoeverre dat te repareren valt. Ik zou dat hier graag willen delen. Volgens de docente (Dr. In de Anatomie) is het praktisch onmogelijk kraakbeen te herstellen, omdat het slecht doorbloed is en er daardoor weinig stoffen aangevoerd kunnen worden. Kleine schades kunnen herstellen, maar dat duurt jaren en het betreffende gewricht mag nauwelijks worden bewogen. Erg lastig bij paarden. Via voeding komt weinig glucosamine aan in het gewricht omdat alleen al in de maag veel bestanddelen verteren/uit elkaar gehaald worden en de vraag is of de cellen die het kraakbeen zouden kunnen herstellen nog wel intact zijn. Vergelijk: het cement en de stenen zijn geleverd, maar de metselaars zijn er niet. Inspuiten van het gewricht met glucosamine geeft slechts kort verlichting, je zorgt met de extra vloeistof er eigenlijk alleen voor dat er meer vloeistof tussen het kraakbeen zit en het niet meer schuurt. Ik ben hier wel van geschrokken, mijn dierenarts raadde het mij als wondermiddel aan. "