Frans Veldman schreef op donderdag 4 juni 2015, 22:38:
> e m kraak schreef op woensdag 3 juni 2015, 22:30:
>
>>

maar een eind weg, maar je beweert hiermee nu dus dat het
>> paardjesleersysteem van
Parelli grote nonsens is en niet werkt?
>
> Dat beweer ik helemaal niet. Waar noem ik hier
Parelli?
>
>> terwijl het bij uitstek een kwantitatief
>> strafmatig handelen is met de "fasen";
>
> Daar verschillen we dan over van mening.
Jazeker, en als je werkelijk meent dat ik ongelijk heb, leg mij dan alsnog maar eens uit dat fase 4 geen grotere magnitude straf t.o.v. fase 1 is en daarmee dus een kwaNtitatief gegeven.
Ik heb daarentegen helemaal nergens in de
Parellicursus een fase 1 t/m n BELONING opgemerkt... westernstijl beloning voor een paard was toch "rust" oftewel even niet meer getreiterd worden?
Volgens mij zitten daar dus meerdere fasen (kwantitatief) straf in en slechts 1 fase beloning (kwalitatief) - precies tegengesteld aan de resultaten van dit onderzoek!
> Natuurlijk kun je het leiden met
> een halster zien als een "straf", want een halster voelt pas aangenaam
> als je er aan meegeeft. Is het ook "straf" als ik jou bij de hand pak en
> zeg "kom eens even hier staan"?
Misschien wel, misschien niet. Dat hangt ervan af of ik dat op dat moment in die situatie als straf ervaar. Misschien vind ik je gewoon wel een enge vent. Of wil ik helemaal niet bij de hand gepakt worden, door niemand omdat ik bij de hand gepakt worden eng vind, misschien wel omdat ik herinnering aan slechte ervaringen van bij de hand gepakt worden heb - ontvanger bepaalt!
> Net zo goed kun je clickeren zien als
> het "onthouden van voedsel" (dus straf) totdat het paard de gewenste
> reactie geeft. Het is allemaal niet zo zwart-wit als jij het steeds maar
> weer probeert voor te schotelen. Het raakvlak tussen beloning en straf is
> flinterdun. Maar enfin, dat wordt weer een oeverloze discussie.
Nee hoor, dat wil ik best nog eens uitleggen want het is een kwestie van consequent denken. Als je wilt weten of iets een beloning was hoef je alleen maar te constateren of het een gerelateerd gedrag in frequentie heeft doen toenemen. That's it....
Nou zit het zo dat clicker een aangeleerde secundaire bekrachtiger is, een aangeleerd verwachtingspatroon dus dat weer een ander gewenst gedrag markeert en associeert, zodoende in frequentie doet toenemen.
Als clicker daarentegen strafmatig werkte zou er gedrag juist mee verminderd worden en dat is niet zo. Zo zwart-wit is het en daar kan ik niets aan veranderen, kortom je bent er totaal over in de war.
>> Weet je nog, van je sleutelbos of moet ik dat terugzoeken?
>
> Over 20 jaar trek je dat nog steeds uit de context en sla je er me nog
> steeds mee om de oren neem ik aan?
Over 100 jaar is het nog steeds niet uit context! Hoe waren die fasen ook alweer? Iets van "haar, vel, vlees, bot" o.i.d., iig een duidelijke toename van magnitude. Als het met je vinger niet lukt, lukt het wellicht wel met de sleutelbos - zo zijn sporen trouwens ook bedacht.
>> Die onderzoekers beweren dat:
>> - beloning kwantitatief werkt, dus bij meer beloning meer van hetgeen die
>> beloning opwekt.
>> - straf kwalitatief werkt, dus een ietsiepietsie straf straft evenveel als
>> een heleboel straf als je dat uit het resultaat ervan moet opmaken.
>
> Ik denk dus dat die onderzoekers hiermee een punt hebben.
> Dat jij dat anders ziet komt doordat jij wel een hele ruime interpretatie
> van "straf" hebt:
Ik wou het woord "tunnelvisie" nog niet gebruiken maar bij deze dan
Maar vind je dan niet dat ik een even ruime interpretatie van "beloning" heb? Ik krijg soms de indruk dat ik de enige ben die Skinner begrepen heeft. Die had ook al zo'n ruime (nee hoor, niet echt ruim maar wel methodisch consequente) interpretatie. Het enige dat ik er methodisch zelf bij bedacht heb is dat pas achteraf met zekerheid vastgesteld kan worden wat nu precies straf en wat beloning was.
Wat op het ene moment, in een bepaalde situatie, straf was kan in een andere situatie, op een ander moment beloning zijn maar dat komt persé niet omdat straf en beloning verwisseld worden vanwege een flinterdun raakvlakje.
Datgene wat een gedrag heeft doen verminderen was straf en hetgeen een gedrag heeft doen toenemen was beloning - aldoende sluitend gedefinieerd en daar is geen woord Spaans bij!