Martina schreef op vrijdag 29 september 2017, 16:10:
> Wat denken jullie? Aan te raden als 'tegen endoparasieten werkend voer'
> (op PN)?
> It's the dose that makes the poison, maar ik vind bijvoorbeeld nergens of
> er getest is wat het effect van het spul op de rest van het paard is bij
> (evt vaker/langdurig) voeren... Larve's ontwikkelen langzamer, paard
> maagzweer
?
Ik weet vrij zeker dat esparcette (Onobrychis cult.), eigenlijk gewoon een soort gekweekte klaver (dat klinkt denk ik toch wat plaatsbaarder) in mijn fourage niet voor komt. Het zal in een "natuurlijke" setting, als in hier en daar een plantje, niet schadelijk zijn. Anders wordt dit, zoals zoveel dingen, bij monocultuur.
Als er af en toe, hier of daar, een handje esparcette in de fourage zit lijkt het mij dus hoogstonwaarschijnlijk dat dit schadelijk is. Anders is dat wanneer het substantieel als monocultuurgewas gevoerd wordt. Om dat speciaal vanwege tanninen te gaan voeren vind ik zacht gezegd vreemd, dan weet ik nog wel efficiënter "
ontwormers" zonder deze bijwerkingen.
Wat ik "PN"-fourage aan te raden vind verandert geen spat: standweidegewas (vers en/of hooi) van soortrijke weiden met idealiter >100 plantensoorten in lijntransect geïnventariseerd.
Ook mijn ideeën omtrent nematoden beheer zijn onveranderd:
1 allereerst voorkomen dat je paard graast waar een hoge besmettingsgraad is (manegeweiden e.d.) c.q. zorg dat de fourage altijd van "schone" herkomst is;
2 tweedens voorkomen dat cycli van parasieten rond komen;
3 last but not least, wanneer onverhoopt door welke oorzaak ook je paard toch in een ziekelijke wormenfabriek veranderd is, rigoureus "chemisch" bestrijden, zo grondig mogelijk onder directe supervisie en verantwoording van
DA en dan terug naar 1/2.