Jean Mclean schreef op dinsdag 3 oktober 2017, 17:25:
>
> Volgens mij is het probleem dat er juist niet overgereageerd wordt. Het is
> geen ideale wereld maar dat maakt het nog niet ok om maar straffeloos door
> te gaan met praktijken zoals het weghalen van veulens die het nog heel erg
> nodig hebben om bij hun moeder te zijn.
Ik vind "straffeloze praktijken" een toch best heftig beladen term. Dat bedoel ik met overreageren. Emotie. Onderbuik.
Zelfs in sociaal complete ideaalsituaties is het goed mogelijk dat hengstveulens zo jong al zeer zelfstandig kunnen zijn als het om sec "moederbinding" gaat. De een is veel avontuurlijker dan de ander en ik neig ertoe dat, wanneer tenminste aanwezig, het sociale totaalplaatje (leeftijds-speelkameraden, familie, clan, tantes, waakhengsten) van groter belang is dan de moederbinding. Dat kan ik beweren want heb ik zelf gezien. 1000-en waarnemingsuren aan besteed. Maar waar vind je in NL sociaal complete groepen van gehouden paarden???
> Vergelijkingen met "mensen" kinderen slaat nergens op. Tenzij de moeder
> zich erg slecht gedraagt wordt er geen kind weggehaald, noch verkocht.
Ik vind het vergelijk juist zeer verhelderend. Alsof mensenjong, die zich veel langzamer ontwikkelen, het niet nodig hebben bij hun moeder te zijn.
"Verkopen" is hierin irrelevant. Een pony heeft geen weet van verkopen. Verkopen is een mensen-abstractie en weggehaald of weggebracht maakt voor het subject ook niet uit. Het gaat om al dan niet opgevoed en gevoed worden door je moeder en je familiegroep als hoeksteen van je samenleving. Het gaat om biologisch gezonde sociale structuren. Een thuis, een warm nest. En vergeef mij dat ik mijn soortgenoten door een eendere biologische bril bezie, het "hoeksteen van je samenleving" heeft geen CDA-achtergrond
> We maken toch ook een punt bijvoorbeeld dat paarden veel te jong bereden
> worden?
Dat punt vind ik veel duidelijker. Als je te jong op je paard gaat rijden, gaat het onnodig snel kapot. Heel simpel fysiek vast te stellen én verklaard waarom. Toch blijven mensen het doen. Conclusie kan dan zijn: het kan niet schelen (als het stuk is nemen we gewoon een nieuwe), óf: tijdsdenken is toch echt te moeilijk voor veel mensen.
> Dus lijkt mij zeer nodig en nuttig ook een punt te maken geen (te)
> jonge veulens te nemen tenzij bijvoorbeeld de moeder overleden is.
Maar dan wil ik wel graag goed onderbouwd weten wat te jong is en wat niet en waarom precies? Hoe kom je tot een mening erover die zinvol is, niet zomaar wat roeptoetert? Ik heb nooit een bij mij geboren veul gespeend, nooit nodig noch wenselijk gevonden, maar toch vind ik spenen slechts een relatief klein onderdeel van het sociale totaalplaatje.
Iets dat mensen en paarden gemeen hebben is dat ze blijven functioneren ook wanneer de sociaal complete (familie, clan) structuur opgebroken is. Dat is tenminste een vaststelling die staat als een huis... die waar we naar zoeken nu juist geen spat duidelijker maakt.
Ook onderzocht is dat paarden slechts een beperkt aantal relaties in hun leven aangaat. Wellicht is dan het te vaak opbreken van paardenrelaties van veel groter invloed op welzijn. Vind ik logisch maar we kunnen het de paarden niet vragen. En heeft spenen invloed op dat sociaal vermogen?
Bij jonge hondjes is veel duidelijker bekend wat er gebeurt met bijv. hun sociale bindingen na gelang de leeftijd waarop je een nest opbreekt. "Te" jong socialiseren ze te slecht naar soortgenoten, "te" oud socialiseren ze slechter naar mensen (maar dat gegeven is op zich niet onnatuurlijk!). Om echter een leuk dubbelgesocialiseerd huisdierhondje te bekomen moet je ze toch echt hardvochtig ontvoeren voordat ze het nest echt ontgroeid zijn.
Maar paardjes zijn geen hondjes. Hondjes zijn nestblijvers. Paarden nestvlieders en dus van meet af aan veel zelfstandiger. Daarbij gaan de meeste paardenmensen geen relatie met hun paarden aan, met andere woorden de afstand is veel groter en de paarden zijn geen onderdeel van het gezin.
Maar moet de standaard dan worden dat je alleen nog paarden mag houden als je een complete sociale structuur kan bieden? Gaat praktisch bezien gewoon niet gebeuren... alleen al het aan de mens praten van hengsten is in onze streken een sisyfusarbeid.
Of moeten we allemaal lid van PETA worden en helemaal überhaupt niets meer met andere diersoorten mogen? Ik vind dat een nonsensstandpunt, omdat het (ook filosofisch) uit gaat van een buiten de natuurlijke wereld staan.
Nou ja, dit dwaalt allemaal te ver van het nieuwe shethengstveulentje.
Ik hoop hiermee verteld te hebben waarom ik dit speen-punt niet duidelijk en makkelijk vind en het gewoon niet weet. Ik heb het, nogmaals, zelf nooit gedaan en zal het niet doen maar om het nou te verbieden... het is ook niet verboden ze naar de slachter te brengen en op te eten.