Christel Provaas schreef op vrijdag 15 december 2017, 0:23:
> Kan ik zo'n kaart ook ergens online vinden?
Geen idee. Bodemkarteringen zijn er in allerlei soorten en resoluties. De topografische dienst zal dat allemaal wel hebben.
Maar op zichzelf staand, zonder vegetatiekartering op dezelfde resolutie, heb je er niets aan. Wat wil je ermee?
> Hier doet zich het bizarre fenomeen voor dat mijn 25-jarige
hb-gevoelige
> Buck, die Op de noordhollandse klei na enkele uren weiland per dag al
> gevoelig en stijf ging lopen, verbrede witte rode lijn, warme hoeven, op
> Zuid-Limburgse bodem onbeperkt 24/7 in de wei kan zonder enig nadelig
> effect. De bekapmeneer kan niets afwijkends vinden en hij is soepel en
> energiek.
> Het verschil MOET in de bodem en grassoort zitten, want dat is de enige
> variabele. Het huidige perceel is altijd grasland geweest, en de
> bodemsoort is löss. Ik ben benieuwd naar een bodemkaart.
Je zou nmm in eerste instantie, meer dan naar bodemkartering, benieuwd moeten zijn naar planten goed determineren, vervolgens op grond van gestandaardiseerde (bijv. lijntransect) methode inventariseren wat er staat, hoe de groei daarvan is en dat vergelijken met de kennis over plantengemeenschappen.
Als dat te hoogdrempelig voor paardenhouders is, heb ik bedacht, zou je ook gewoon het aantal plantensoorten in je wei kunnen tellen - hoe meer soorten hoe beter de wei (en natuurlijk zijn er ook soorten die je niet in je wei hebben wil, maar dat is weer een ander verhaal). Je schrijft dat je huidige perceel altijd grasland is geweest en dat is dus hoopvol; komend voorjaar zou ik echt eens inventariseren wat er allemaal groeit
Die bodem(kaart) is maar 1 voorwaarde scheppend dingetje, er is veel meer dat de uiteindelijke uitwerking van een vegetatie bepaalt zoals bemesting, (grond)verstoring, betreding, bodemleven, vervuiling in neerslag, etc..
Toch gebruikten wij 40 jaar geleden al o.a. bodemkartering om groeiplaatsen van zogenaamd zeldzame planten op te sporen. De kans die van nature te vinden is enorm veel groter op plaatsen waar de juiste gradiënten in overgangszônes voorkomen. Wat het allemaal weer veel onvoorspelbaarder maakt is dat er zoveel met grond versleept is in NL.