Yvet vd Reep schreef op vrijdag 23 februari 2018, 11:32:
> Maar is het niet zo dat onze paarden al honderen jaren niet meer in het
> 'wild' leven?
Wat heet, naar waarschijnlijkheid al tienduizend(en) jaren niet!
Prima dat je wild tussen "" zet want verwilderd is principieel iets anders dan wild. Verwilderd betekent dat er voordien domesticatie was. Domesticatie heeft onherroepelijk biometrische gevolgen: de schedelinhoud wordt er bijv. kleiner van. Vandaar ook dat ik totale domesticatie van paarden op minstens zo'n 12000 jaar geleden schat, simpelweg omdat er nadien geen schedel met wilde kenmerken meer gevonden is, hoe hard er ook naar gezocht is en in musea gemeten... in geen enkele collectie komt het voor. Daar heb ik, vorig jaar nog, contact over gehad met een prof. dr. op dat gebied die meteen toegaf dat ik gelijk had. Wat in de boekjes staat is dus foutief.
In al die boekjes (en internet!) staat vooral het verhaal van de ontdekking van de eerste sporen van wrsch. bitgebruik, heel ruim genomen ong. 5000 jaar geleden, aan de hand van kenmerkende gebitsbeschadigingen in C-Azië, met daaraan verbonden de conclusie van domesticatie. Domesticatie was er, uiteraard, maar de gevolgtrekking dat niet domesticatie van paarden maar aantoonbaar bitgebruik ongeveer daar en toen heeft plaatsgevonden is een betere want dát is wat je uit die gegevens kunt opmaken - domesticatie was er al duizenden jaren. Als je dit beseft en je bekijkt de relicten kom je regelmatig touwhalsters tegen in de collecties benen en ivoren paardenhoofdafbeeldingen.
Bitgebruik staat, denk ik, vanaf het prille begin in nauw verband met voor paarden zeer onprettige vormen van arbeid: mensen kwamen erachter dat gebruik van paarden in de krijg voordelen bood. De dwingelandij toch ter krijg te gaan was even wreed als de bitten die overal uitgevonden werden, van antieke spikes tot hedendaagse kettingzagen (I kid you NOT!) hoewel volken met aantoonbaar meer verstand van paarden dan andere, zoals de Keltoi, duizenden jaren geleden ook al "moderne" dubbelgebroken bronzen bitten hadden. De krijg met paarden heeft tot de 2e wereldoorlog geduurd (definitief uitgeschakeld door Hitler's tanks). De huidige W-EU hippische subcultuur isechter een regelrechte erfgenaam van die remonte. Daarom noem ik bitten nu gewoon oorlogstuig.
Het andere ijzer-verhaal, de hoefijzers, gaat veel minder ver terug. Hoefbescherming werd uitgevonden om in de plaats te komen van hoefkwaliteit. Waar Xenophon nog letterlijk de optimalisatie van hoefkwaliteit beleerde, werkt "bescherming" hoefkwaliteit juist tegen en ook dit is in vakkringen reeds eeuwen bekend! Het staat er echt, in de hoefsmidsbijbels: hoefijzers zijn ronduit slecht voor hoeven.
> Dat ze al zo lang vaak niet ijzervrij door het leven meer gaan?, en (alle)
> wezens evolutionair zijn? Overleven en zich aanpassen? En onze gefokt
> worden op ' deze' manier.
Hier snap ik je totaal niet meer, hoor. Bedoel je te beweren dat verreweg de meeste veulens vandaag de dag met hoefijzertjes aan en een bit in de bek geboren worden?
Ik ben al een ouwe vent aan het worden, weet meer dan de meesten over ontwikkelingen en (biologische) evoluties en dit lijkt mij echt klare nonsens.
> Het is altijd goed dat er onderzoek word gedaan, en dat het anders kan,
> zonder ijzers dat is mooi..maar in de praktijk doe je echt niet elk paard
> een plezier om dit zo te doen.
Het bewijs hierin is aan jou, het is jouw stelling dus laat mij maar de kudden paarden zien die hard weglopen voor de clickeraar nochtans staan te dringen bij de bittenuitdeler
Of doel je alleen op hoefijzers? Ook dan is het bewijs aan jou, mijn verhaal vertel ik hier al zo'n jaar of 10, mét dusdanige onderbouwing dat aardig wat lui erin zijn meegegaan.